Seu Policia Local a Barberà del Vallès

L'espai públic esdevé un lloc de trànsit i les diverses edificacions s'hi relacionen de manera discontínua
Fitxa tècnica
-
- Temes:
- Infraestructures
-
- Data de publicació:
- De juny 2018
-
- Estat:
- En curs
-
- Data d'aprovació:
- De juny 2018
-
- Tipus / Subtipus:
- BIM
-
- Municipi:
- Barberà del Vallès
Galeria d'imatges
Descripció del projecte
El projecte es situa en el barri de Can Serra del municipi de Barberà del Vallès. Aquest barri està conformat principalment per cases unifamiliars i blocs de poca altura, amb un teixit més proper al de ciutat jardí, que no pas al de ciutat densa i consolidada. L'espai públic esdevé un lloc de trànsit i les diverses edificacions s'hi relacionen de manera discontínua, a través de les tanques perimetrals més o menys opaques. Davant la diversitat de materials i estils arquitectònics, el denominador comú esdevé l'alçada, generalment de dues plantes.
En aquest context, s'ha pensat la nova comissaria com un tanca que en plegar-se va construint un volum baix i generant patis perimetrals, per tal que l'equipament es percebi com un veí més, fugint de l'aparença impositiva que sovint s'associaria a aquest tipus d'equipaments. D'aquesta manera, els diversos espais poden obrir-se a l'exterior mitjançant obertures generoses, però a la vegada disposar d'una certa privacitat, matisada per la vegetació i generant visuals creuades. La proposta incorpora obertures en façana en els espais administratius, però també aprofita l'oportunitat de buscar il·luminació zenital en aquells espais que, per les seves característiques, necessiten una major privacitat, com els vestuaris, o necessiten panys de paret opaca grans, com en les sales polivalents.
L'edifici s'eleva 50 cm sobre la cota del terreny, generant uns parterres de pendent suau oberts a la ciutat i provocant un pati anglès respecte l'edificació limítrof, el qual permet protegir la zona d'aparcament i l'activitat logística.
- Axo Lluernaris: El modelatge dels punts de major complexitat tectònica, en aquest cas els lluernaris, ha permès resoldre les trobades dels diferents elements constructius així com coordinar el pas de les instal·lacions entre aquests i l'estructura.
- Secció fugada: El treball paral·lel amb els diferents col·laboradors ha permès detectar punts de confluència entre elements constructius, estructura i instal·lacions. L'objectiu d'aquesta definició prèvia, ha estat anticipar-se i reduir possibles imprevistos durant l'execució de l'obra.
- Vista exterior: Mitjançant una extensió de renderització s'han desenvolupat vistes significatives de punts singulars del projecte que han aportat informació rellevant per a la presa de decisions. Entre d'altres, s'han realitzat estudis d'ombres pròpies de l'edifici i de la nova vegetació, i estudis de materialitat amb un treball acurat de textures.
- Vista interior: La realització de vistes interiors han permès reproduir l'atmosfera d‘aquests espais i ha esdevingut un suport a l'hora de definir la seva relació amb l'exterior.