Parc de la Solidaritat

Esplugues de Llobregat
María José Reyes

El parc de la Solidaritat és un pont verd que salta el torrent de Can Clota i la ronda de Dalt, unint dos barris històricament segregats i complint una important funció social com a element vertebrador d'un entorn urbà força disgregat.

Inauguració: 1998

Superfície: 24.768,68 m2

Adreça: Avinguda Ciutat de l'Hospitalet, 5-13. Esplugues de Llobregat

 • Informació general

  Un pont verd entre dos barris

  Ernest Costa

  Informació de servei

  Escultura, vista panoràmica, fonts d'aigua potable, jocs infantils, jocs tercera edat, porteries de futbol, cistelles de bàsquet, pista de monopatins, aparcament.

  Descripció

  L'originalitat del parc deriva de la seva peculiar situació damunt d'una llosa que cobreix el cinturó. Els carrers de l'Esport i de Pau Torres, abans totalment separats, es perllonguen i s'uneixen en els camins de vianants que travessen la Solidaritat i formen el seu  passeig central. Un parc té molts valors, però potser el principal, en aquest cas, ha estat la creació d'un nou indret de confluència i relació, en un espai inventat. Un cop a dins, el fort impacte de la ronda es fa imperceptible.

 • Història

  Història del parc

  No es pot parlar de la història del Parc sense fer referència als elements que són a la seva gènesi: el torrent de Can Clota i la ronda de Dalt, sobre els quals s'ha construït, i els barris de Can Clota i Can Vidalet que el flanquegen a ponent i a llevant respectivament.

  Esplugues, geologia i torrents

  Segons els estudis dels Drs. Jaume Almera, Font i Saguer i de Mn. Esteve Carbonell, en un terreny de les característiques geològiques del pla d'Esplugues és fàcil que es formin coves en torrents i marges, perquè les roques són més dures a les capes superficials (torturà o calcàries) que a les de sota (argiles). Al marge esquerre del torrent de Can Clota, i en altres indrets del municipi, hi havia cavitats sota les roques, per causa de la seva composició i de l'erosió de les aigües. La roca dura feia de cornisa i, a sota, hi havia l'espluga, balma o cova que, en èpoques prehistòriques, probablement donava aixopluc a l'home de les cavernes. D'elles deriva l'origen del nom geogràfic d'Esplugues.

  Els barris
  A banda i banda del torrent, els dos barris, tenen els seu origen a principis del segle XX i deuen el seu nom a dues de les cases principals de cada sector. En aquells moments els conreus de secà predominaven en el paisatge (cereals, vinyes, garrofers, oliveres i ametllers) juntament amb alguns regadius (fruiters i horta), que aprofitaven l'aigua de mines, pous i torrents. En aquest marc s'anaven construint, a Can Clota i a Can Vidalet, casetes senzilles amb hortets i petits jardins. Els seus propietaris hi anaven a passar els dies de festa i  pensaven en poder-s'hi retirar. Esplugues era, aleshores, un important centre d'estiueig, amb una població total de 1.800 habitants l'any 1924.

  El barri de Can Clota, vora aquest mas, té l'espai limitat pels torrents de Can Clota i d'Esplugues, entre els quals es troba. Va néixer modestament als anys 30, en el camí de l'Hospitalet. També se l'ha conegut amb el nom del Sucre perquè al carrer d'Anselm Clavé hi havia una petita indústria, que empaquetava sucre de terròs per a bars i cafès. Pràcticament, el barri estava format per aquest carrer amb dues o tres travessies.

  A partir dels anys 50 la immigració es fa progressivament més massiva i s'inicia la industrialització. Poc a poc, els pagesos i els petits propietaris cedeixen a les ofertes dels constructors i es van venent les seves cases i terres per donar pas a blocs de pisos i indústries. Avui gairebé no queda res d'un paisatge harmoniós que va durar segles.

  El Parc
  Coincidint amb els jocs olímpics de 1992 es construeix el cinturó de Barcelona. El tall entre Can Clota i Can Vidalet es fa insalvable. A la Direcció de Serveis de l'Espai Públic de l'AMB s'estudia un disseny que permeti guarir la ferida. Des del 1998, les dues petites barriades separades pel torrent, esdevingudes dos populosos barris segregats encara més pel cinturó han trobat, en el parc de la Solidaritat, l'espai de confluència que sempre els havia mancat.

  En la seva curta existència, el Parc ha rebut diversos premis nacionals i internacionals: l'any 1999 el premi FAD al millor espai urbà exterior, durant el 2001 va ser finalista del premi europeu de paisatge Rosa Barba i se li va concedir una menció honorífica en els premis internacionals de disseny 2000, atorgats per la secció europea de la American Institute of Architecs.

 • Normes d'ús
  Utilitzeu les papereres.
  Utilitzeu les papereres.
  El residu recollit es porta a una planta de triatge.
  Prohibit fer foc (només és permès als parcs amb servei de barbacoa).
  Prohibit fer foc (només és permès als parcs amb servei de barbacoa).
  Porteu el gos lligat.
  Porteu el gos lligat.
  Respecteu les indicacions en aquells parcs o localitzacions on no es permet l'accés als gossos (Exemple: àrea de jocs infantils, jardins botànics i jardins històrics).
  Recolliu les deposicions dels gossos.
  Recolliu les deposicions dels gossos.
  No allibereu animals domèstics.
  No allibereu animals domèstics.
  L'alliberament incontrolat posa en perill la fauna autòctona.
  No doneu menjar als animals. L'alimentació incontrolada dels animals empitjora la qualitat de l'aigua dels llacs i estanys, genera males olors i desencadena problemes higiènico- sanitaris.
  No doneu menjar als animals. L'alimentació incontrolada dels animals empitjora la qualitat de l'aigua dels llacs i estanys, genera males olors i desencadena problemes higiènico- sanitaris.
  Respecteu la vegetació.
  Respecteu la vegetació.
  No feu sorolls molestos.
  No feu sorolls molestos.
  Prohibit pescar a les làmines d'aigua, llacs i estanys.
  Prohibit pescar a les làmines d'aigua, llacs i estanys.
  Prohibit banyar-se a les làmines d'aigua, llacs i estanys.
  Prohibit banyar-se a les làmines d'aigua, llacs i estanys.
  Prohibit circular amb vehicles de motor (excepte vehicles de serveis).
  Prohibit circular amb vehicles de motor (excepte vehicles de serveis).

Previsió meteorològica

Avui 07 - desembre
 • Màx.
  17ºC
  Min.
  6ºC
 • Matí
  Temps 3
 • Tarda
  Temps entre poc i mig ennuvolat
Demà 08 - desembre
 • Màx.
  15ºC
  Min.
  7ºC
 • Matí
  Temps: entre poc i mig ennuvolat
 • Tarda
  Temps entre poc i mig ennuvolat

Localització

Com anar-hi?
Transports al voltant de...
Publicacions relacionades
Punts d'interès relacionats
 • $escapeTool.html($relacionat_puntinteres_alt_)
  Categoria:
  Interès artístic
  Descripció:
  Els punts de llum, aeris i subterranis, situats a la gespa entre els dos camins que travessen el parc en sentit est-oest, adquireixen durant la nit una especial significació, ja que tenen forma de constel•lació. Aquest passeig central queda delimitat pels dos costats amb pòrtics metàl•lics lleugers de gran alçada (12 metres) que suporten dues línies de llum de neó. La seva alçada i intensitat les fa visibles durant la nit, de manera especial des de la Ronda de Dalt, que passa per sota el parc. La perspectiva ens ofereix dues línies de llum en el cel que simbolitzen la connexió dels barris de Can Clota i Can Vidalet per damunt de la via ràpida.
 • $escapeTool.html($relacionat_puntinteres_alt_)
  Categoria:
  Interès artístic
  Descripció:
  A l'extrem del carrer Lleialtat, situada a la gespa, hi ha l'escultura d'acer corten de 6 metres d'alçada titulada Atrium libertatis, obra d'Alberto de Udaeta.
 • $escapeTool.html($relacionat_puntinteres_alt_)
  Categoria:
  Interès artístic
  Descripció:
  Espai urbà premiat al parc de la Solidaritat. En la seva curta existència, el Parc ha rebut diversos premis nacionals i internacionals:
  1999. Premi FAD al millor espai urbà exterior.
  2000. Finalista del premi europeu de paisatge Rosa Barba i menció honorífica en els premis internacionals. Disseny 2000, atorgats per la secció europea de l'American Institute of Architecs.
Projectes oberts relacionats
 • Prat florit al parc dels Pinetons
  Municipi:
  Badalona, Badia del Vallès, Barberà del Vallès, Barcelona, Begues, Castellbisbal, Castelldefels, Cerdanyola del Vallès, Cervelló, Corbera de Llobregat, Cornellà de Llobregat, El Papiol, El Prat de Llobregat, Esplugues de Llobregat, Gavà, L'Hospitalet de Llobregat, La Palma de Cervelló, Molins de Rei, Montcada i Reixac, Montgat, Pallejà, Ripollet, Sant Adrià de Besòs, Sant Andreu de la Barca, Sant Boi de Llobregat, Sant Climent de Llobregat, Sant Cugat del Vallès, Sant Feliu de Llobregat, Sant Joan Despí, Sant Just Desvern, Sant Vicenç dels Horts, Santa Coloma de Cervelló, Santa Coloma de Gramenet, Tiana, Torrelles de Llobregat, Viladecans
  Temes:
  Biodiversitat, Parcs, Platges
  Estat:
  En curs
 • Caixes per a ratpenats
  Municipi:
  Badalona, Barberà del Vallès, Barcelona, Castelldefels, Cerdanyola del Vallès, Corbera de Llobregat, Cornellà de Llobregat, El Papiol, El Prat de Llobregat, Esplugues de Llobregat, Gavà, L'Hospitalet de Llobregat, La Palma de Cervelló, Molins de Rei, Montcada i Reixac, Montgat, Ripollet, Sant Andreu de la Barca, Sant Boi de Llobregat, Sant Cugat del Vallès, Sant Feliu de Llobregat, Sant Joan Despí, Sant Just Desvern, Sant Vicenç dels Horts, Santa Coloma de Cervelló, Santa Coloma de Gramenet, Tiana, Viladecans
  Temes:
  Biodiversitat, Parcs, Platges
  Estat:
  En curs
 • Municipi:
  Badalona, Badia del Vallès, Barberà del Vallès, Barcelona, Castelldefels, Cerdanyola del Vallès, Corbera de Llobregat, Cornellà de Llobregat, El Papiol, El Prat de Llobregat, Esplugues de Llobregat, Gavà, L'Hospitalet de Llobregat, La Palma de Cervelló, Molins de Rei, Montcada i Reixac, Montgat, Pallejà, Ripollet, Sant Adrià de Besòs, Sant Andreu de la Barca, Sant Boi de Llobregat, Sant Cugat del Vallès, Sant Feliu de Llobregat, Sant Joan Despí, Sant Just Desvern, Sant Vicenç dels Horts, Santa Coloma de Cervelló, Santa Coloma de Gramenet, Tiana, Viladecans
  Temes:
  Biodiversitat, Parcs, Platges
  Estat:
  En curs
Prova: $provaURL