Parc de Can Zam

Santa Coloma de Gramenet
Robert Ramos

En un extrem de Santa Coloma, entre la serra de Marina i el riu Besòs, el parc ocupa una part de les terres baixes, properes al riu, on tradicionalment se situaven els conreus d'horta dels masos veïns. El creixement de la ciutat va expulsar cap aquestes fèrtils terres instal·lacions i edificacions que han castigat durament el paisatge. Avui, la taca verda de Can Zam i el Parc Fluvial del Besòs, han capgirat el procés i representen un important pas endavant en el camí de la dignificació paisatgística i ambiental d'aquest sector de Santa Coloma de Gramenet.

Inauguració: 1999

Superfície: 113.405 m2

Adreça: Carrer Víctor Hugo, 70. Santa Coloma de Gramenet

 • Informació general

  A la vora del Besòs

  Josep Cano

  Informació de servei

  Vegetació singular, escultura, llac, brollador, jocs infantils, porteries de futbol, cistelles de bàsquet, pista de monopatins, pista de petanca, fonts d'aigua potable, aparcament de bicicletes, aparcament, bar, WC.

  Descripció

  La principal característica del parc és la seva proximitat al riu, el seu caràcter d'element de connexió entre la ciutat i l'espai fluvial, al qual fa d'avantsala oberta. Parc i riu formen plegats un dels paratges més estimulants de Santa Coloma. Can Zam té forma de quadrat irregular amb un disseny geomètric de línies molt marcades. Un passeig central, que segueix la traça del carrer de Victor Hugo, marca la divisòria entre dos sectors de característiques diferents. El primer, més proper a la muntanya, amb una gran plaça i vegetació que recorda la  dels turons veïns; el més baix i proper al riu, amb un gran llac i predomini d'espècies vegetals de ribera.

 • Història

  El passat més llunyà

  El territori que avui ocupa el parc va formar part durant segles de la plana agrícola de Santa Coloma, on creixien els conreus de regadiu amb horts i arbres fruiters. Un antic rec, que venia de Montcada i un singular sistema de mines, fibles i sèquies aportaven als camps l'aigua necessària. Els turons, on avui hi ha els barris de Singuerlín i les Oliveres, eren coberts de vinyes i bosc.

  Des del segle XII hi ha masos documentats a la zona, entre ells el mas Pellicer. A partir del segle XIV, molts d'aquests masos i terres passen, per un seguit de vendes i cessions, a formar part del patrimoni de la catedral de Barcelona; els canonges gestionen les propietats establint contractes d'emfiteusi amb diferents pagesos, que en tenien el domini útil.

  A la segona meitat del segle XVII, la guerra dels Segadors, els setges de Barcelona i un seguit de males collites, plagues i epidèmies porten a l'agricultura a una llarga crisi, que comportarà l'abandonament i la ruïna dels masos medievals de la plana. La recuperació no es produeix fins ben entrat el segle XVIII. Entre les poques cases que van sobreviure a la crisi hi ha l'antic mas Pellicer, aleshores Calvó i avui Can Zam i el mas Rovira, edificat a mitjan segle XVI, que va ser patrimoni dels Janer i després dels Franquesa.

  Les darreres dècades
  Les terres de conreu començaren a desaparèixer amb l'inici de la industrialització. Però més que el desenvolupament industrial van ser les onades immigratòries les que van motivar el creixement ràpid i desordenat de Santa Coloma (entre 1950 i 1975 la població va passar de 15.000 a 137.000 habitants). Les edificacions van ocupar els camps, les vinyes i fins i tot el llit del riu. Es van construir nous barris, sense planificació ni equipaments, en sectors de difícil accés, coster amunt dels turons. El resultat va ser un paisatge caòtic, sense ordre ni concert.

  Als anys setanta es va plantejar la proposta de fer un polígon industrial i pisos a Can Zam. Una important mobilització popular, amb la consigna "Can Zam pel poble" va aconseguir salvar la idea del futur parc. Dissenyat i construït per la Mancomunitat de Municipis i inaugurat el 1999, Can Zam forma part de la xarxa de parcs metropolitans. La seva connexió amb el Parc Fluvial del Besòs fa que junts componguin l'espai verd urbà més important de Santa Coloma.

 • Normes d'ús
  Utilitzeu les papereres.
  Utilitzeu les papereres.
  El residu recollit es porta a una planta de triatge.
  Prohibit fer foc (només és permès als parcs amb servei de barbacoa).
  Prohibit fer foc (només és permès als parcs amb servei de barbacoa).
  Porteu el gos lligat.
  Porteu el gos lligat.
  Respecteu les indicacions en aquells parcs o localitzacions on no es permet l'accés als gossos (Exemple: àrea de jocs infantils, jardins botànics i jardins històrics).
  Recolliu les deposicions dels gossos.
  Recolliu les deposicions dels gossos.
  No allibereu animals domèstics.
  No allibereu animals domèstics.
  L'alliberament incontrolat posa en perill la fauna autòctona.
  No doneu menjar als animals. L'alimentació incontrolada dels animals empitjora la qualitat de l'aigua dels llacs i estanys, genera males olors i desencadena problemes higiènico- sanitaris.
  No doneu menjar als animals. L'alimentació incontrolada dels animals empitjora la qualitat de l'aigua dels llacs i estanys, genera males olors i desencadena problemes higiènico- sanitaris.
  Respecteu la vegetació.
  Respecteu la vegetació.
  No feu sorolls molestos.
  No feu sorolls molestos.
  Prohibit pescar a les làmines d'aigua, llacs i estanys.
  Prohibit pescar a les làmines d'aigua, llacs i estanys.
  Prohibit banyar-se a les làmines d'aigua, llacs i estanys.
  Prohibit banyar-se a les làmines d'aigua, llacs i estanys.
  Prohibit circular amb vehicles de motor (excepte vehicles de serveis).
  Prohibit circular amb vehicles de motor (excepte vehicles de serveis).

Previsió meteorològica

Avui 26 - maig
 • Màx.
  25ºC
  Min.
  14ºC
 • Matí
  Temps 1
 • Tarda
  Temps entre poc i mig ennuvolat

Localització

Com anar-hi?
Transports al voltant de...
Publicacions relacionades
Punts d'interès relacionats
 • $escapeTool.html($relacionat_puntinteres_alt_)
  Categoria:
  Aula ambiental
  Descripció:
  La Naturaula Isabel Muñoz és un espai de suport per a les activitats educatives i lúdiques de temes ambientals adreçades a les escoles, les famílies i el públic general que tenen lloc al parc de Can Zam; també serveix de punt de trobada i de magatzem.
  La principal singularitat d'aquest equipament n'és la ubicació, ja que relaciona en un mateix punt la ciutat, les persones i el medi natural. D'aquesta manera, ajuda a reforçar els vincles dels ciutadans amb el seu entorn més proper, alhora que aprenen i descobreixen els valors dels parcs i platges metropolitans. L'edifici és modular i de nova construcció, edificat amb criteris de sostenibilitat i pensat per combinar el treball amb grups de públic a l'interior i a l'exterior. El material principal és la fusta i incorpora detalls constructius a la façana que promouen la biodiversitat del parc: caixes niu, un hotel d'insectes i un refugi per a ratpenats.
 • $escapeTool.html($relacionat_puntinteres_alt_)
  Categoria:
  Interès ambiental
  Descripció:
  El jardí de papallones del parc de Can Zam és un recurs educatiu per observar, identificar i estudiar els insectes i les plantes, saber com es relacionen i quina importància tenen per al nostre entorn. S'ha dissenyat per afavorir la presència de papallones i altres insectes, que contribueixen a la biodiversitat del parc, enriqueixen el patrimoni natural i són indicadors de salut ambiental. És un espai dinàmic i obert a la participació en les tasques de manteniment i també en l'estudi de la biodiversitat, amb el seguiment de la presència d'insectes, papallones i altres espècies.
 • $escapeTool.html($relacionat_puntinteres_alt_)
  Categoria:
  Espais participatius
  Descripció:
  El jardí de papallones és un recurs educatiu per observar, identificar i estudiar els insectes i les plantes, conèixer les seves relacions i la importància que tenen per al nostre entorn. És un espai dinàmic i obert a la participació d'entitats i centres educatius, en les tasques de manteniment i també en l'estudi de la biodiversitat, amb el seguiment de la presència d'insectes, papallones i altres espècies.
 • $escapeTool.html($relacionat_puntinteres_alt_)
  Categoria:
  Interès artístic
  Descripció:
  Obra de l'escultor colomenc Chema Moreno, aquest bust de bronze representa el capellà que fou el primer alcalde democràtic de la ciutat, Lluís Hernández, mort l'any 2015.

  L'escultura representa el rostre d'Hernández i una mà tocant-se la barbeta, que emergeix d'un bloc de pedra que descansa sobre una peanya d'acer parcialment oxidat i que té gravada a la part frontal la silueta d'un bloc de pisos del seu barri (el barri de les Oliveres), cap el qual mira el bust. L'alçada aproximada del conjunt és d'1,70 m, de manera que permet que els vianants el puguin mirar directament als ulls.

  Lluís Hernández governà Santa Coloma de Gramenet durant tres mandats consecutius (1979-1991). La seva acció política, que li va suposar més d'un enfrontament amb els estaments eclesiàstics, va perseguir la creació de places escolars públiques, la millora en l'assistència sanitària i la reordenació urbanística en una Santa Coloma on hi havia un dèficit molt marcat d'aquests serveis.

  L'escultura es va pagar amb aportacions populars recollides per iniciativa de diverses entitats i associacions veïnals, amb la voluntat de fer un reconeixement a qui fou una figura molt estimada de la ciutat, ara recordada pel seu compromís, caràcter proper, humanitat i per la seva capacitat de lluita incansable contra la desigualtat i la injustícia.
 • $escapeTool.html($relacionat_puntinteres_alt_)
  Categoria:
  Vegetació singular
  Descripció:
  El pollancre és un arbre caducifoli (perd la fulla durant la temporada més freda de l'any després de lluir colors de tardor) típic dels boscos de ribera d'Europa, nord d'Àfrica i sud-oest d'Àsia.
  Aquest exemplar, en haver crescut aïllat, ha desenvolupat el port característic d'aquesta espècie: el seu tronc principal és ample i fort, i compta amb una gran densitat de branques que formen una capçada densa i ben equilibrada.
  Té uns 50 anys i és, per tant, anterior a la construcció del parc de Can Zam. Fa 18 m d'alçària, el perímetre del tronc mesura 2,5 m (a 1,3 m d'alçada) i el diàmetre de la capçada fa uns 6 m.
 • $escapeTool.html($relacionat_puntinteres_alt_)
  Categoria:
  Interès ambiental
  Descripció:
  El parc de Can Zam permet descobrir els beneficis i els serveis ambientals i socials d'un espai verd urbà, així com els dos elements distintius i emblemàtics d'aquest espai: l'aigua i la biodiversitat.
  L'itinerari ambiental és una proposta per conèixer aquests valors. Es destaquen 6 punts per fer-ne la descoberta, i el recorregut es pot acompanyar amb una publicació que ens servirà de guia.
 • $escapeTool.html($relacionat_puntinteres_alt_)
  Categoria:
  Lloc singular
  Descripció:
  Un dels límits del parc transcorre paral·lel al passeig fluvial del riu Besòs. La restauració ambiental que ha experimentat aquest sector del riu i el seu entorn ha significat la recuperació com a espai d'esbarjo per als ciutadans, aconseguint una via per fer exercici, activitats d'oci o passejar. Aquesta via permet visitar els parcs metropolitans a prop de la llera: el Litoral, el Molinet i Can Zam al marge esquerre i les Aigües i el Besòs al marge dret. Aquest enllaç entre espais verds, ja prou atractius en ells mateixos, comporta un important valor afegit tant a nivell ambiental, com social i paisatgístic.
 • $escapeTool.html($relacionat_puntinteres_alt_)
  Categoria:
  Interès ambiental
  Descripció:
  El llac de Can Zam és un dels principals valors ambientals del parc. Es tracta d'una làmina artificial d'aigua de 4.430 m2 de superfície provinent del freàtic que afavoreix la interconnexió dels espais de riu, muntanya i disposa de refugis per a la flora i la fauna pròpia dels espais lacustres. Des del 2010 el llac està dotat d'un sistema de recirculació d'aigua que evita que quedi estancada, illes flotants amb vegetació aquàtica adaptada al clima mediterrani, també present als marges, que ajuden a depurar-la d'una manera natural. La descoberta del llac de Can Zam es pot portar a terme a través de l'activitat guiada per un educador ambiental "Qui viu a l'estany?" i una d'àmbit més ampli que inclou el riu Besòs, anomenada "Aigua i biodiversitat al llac de Can Zam".
 • $escapeTool.html($relacionat_puntinteres_alt_)
  Categoria:
  Interès ambiental
  Descripció:
  Al parc hi trobem diverses caixes niu per a ocells col·locades en alguns arbres. Aquestes caixes són una bona estratègia per mantenir la biodiversitat d'ocells del parc perquè ofereixen refugi per poder fer el niu i reduir el risc de depredació dels ous o pollets. Són molt útils quan hi ha una manca important d'arbres vells o roques amb cavitats naturals, que és on habitualment fan el niu. Les mallerengues les ocupen amb facilitat. Algunes d'aquestes caixes niu estan fetes amb el fruit de l'atzavara i d'altres són de fusta. S'organitzen activitats participatives de seguiment de la seva ocupació, de manteniment i també de construcció i col·locació de caixes noves.
 • $escapeTool.html($relacionat_puntinteres_alt_)
  Categoria:
  Llac o estany
  Descripció:
  En el llac s'hi han dut a terme diverses actuacions per afavorir la presència de flora i fauna típiques dels espais lacustres. L'aigua del llac s'ha deixat de tractar amb productes químics (ni amb clor ni amb algicides), s'hi ha instal·lat un nou sistema de recirculació de l'aigua per tal que no quedi estancada i que s'oxigeni, s'han plantat espècies aquàtiques en illes flotants i als marges del llac, que ajuden a depurar d'una manera natural l'aigua: boga, joncs, lliris grocs, carex pendula, etc., així com diverses zones de nenúfars. És un refugi per a la fauna i millora la integració paisatgística. Així, doncs, si passegem per l'entorn del llac, hi podem observar libèl·lules, granotes, ocells migratoris o ocells que hi viuen tot l'any, atès que és un punt estratègic entre la serralada del Marina i el riu Besòs.
 • $escapeTool.html($relacionat_puntinteres_alt_)
  Categoria:
  Jugatecambiental
  Descripció:
  Aquesta Jugatecambiental compta amb un punt d'informació del parc, dels parcs naturals de les rodalies i de les activitats mediambientals que es fan al municipi, amb una petita biblioteca i un espai de jocs infantils fets a mà on lamainada podrà aprendre mentre juga. A més, a cada sessió es duu a terme un taller dirigit amb continguts relacionats amb la natura i la sostenibilitat.

  El parc de Can Zam té una ubicació privilegiada, es troba entre el Parc Fluvial del riu Besòs i el Parc Natural de la Serralada de Marina. Això ens permet fer itineraris guiats per conèixer i respectar la natura que els envolta. El parc té una zona amb arbres autòctons que ens apropa a la vegetació mediterrània i un llac naturalitzat que atrau diverses espècies d'aus aquàtiques i amfibis, cosa que fa que puguem observar de més a prop la natura. Es pot arribar en metro a la parada Can Zam de la L9.

Projectes oberts relacionats
 • Municipi:
  Santa Coloma de Gramenet
  Temes:
  Biodiversitat, Parcs
  Estat:
  Realitzat
 • Municipi:
  Badalona, Barcelona, Begues, Castelldefels, Cerdanyola del Vallès, Corbera de Llobregat, Cornellà de Llobregat, El Prat de Llobregat, Esplugues de Llobregat, Gavà, L'Hospitalet de Llobregat, La Palma de Cervelló, Molins de Rei, Montcada i Reixac, Montgat, Pallejà, Ripollet, Sant Adrià de Besòs, Sant Boi de Llobregat, Sant Feliu de Llobregat, Sant Joan Despí, Sant Just Desvern, Sant Vicenç dels Horts, Santa Coloma de Cervelló, Santa Coloma de Gramenet, Tiana, Viladecans
  Temes:
  Biodiversitat, Parcs
  Estat:
  En curs
 • Municipi:
  Badalona, Begues, La Palma de Cervelló, Montcada i Reixac, Ripollet, Sant Adrià de Besòs, Sant Feliu de Llobregat, Sant Joan Despí, Sant Just Desvern, Santa Coloma de Gramenet
  Temes:
  Biodiversitat, Parcs
  Estat:
  En curs
 • Municipi:
  Badalona, Badia del Vallès, Barberà del Vallès, Barcelona, Castelldefels, Cerdanyola del Vallès, Corbera de Llobregat, Cornellà de Llobregat, El Papiol, El Prat de Llobregat, Esplugues de Llobregat, Gavà, L'Hospitalet de Llobregat, La Palma de Cervelló, Molins de Rei, Montcada i Reixac, Montgat, Pallejà, Ripollet, Sant Adrià de Besòs, Sant Andreu de la Barca, Sant Boi de Llobregat, Sant Cugat del Vallès, Sant Feliu de Llobregat, Sant Joan Despí, Sant Just Desvern, Sant Vicenç dels Horts, Santa Coloma de Cervelló, Santa Coloma de Gramenet, Tiana, Viladecans
  Temes:
  Biodiversitat, Parcs, Platges
  Estat:
  En curs
 • Municipi:
  Badalona, Barberà del Vallès, Barcelona, Castelldefels, Cerdanyola del Vallès, Corbera de Llobregat, Cornellà de Llobregat, El Papiol, El Prat de Llobregat, Esplugues de Llobregat, Gavà, L'Hospitalet de Llobregat, La Palma de Cervelló, Molins de Rei, Montcada i Reixac, Montgat, Ripollet, Sant Andreu de la Barca, Sant Boi de Llobregat, Sant Cugat del Vallès, Sant Feliu de Llobregat, Sant Joan Despí, Sant Just Desvern, Sant Vicenç dels Horts, Santa Coloma de Cervelló, Santa Coloma de Gramenet, Tiana, Viladecans
  Temes:
  Biodiversitat, Parcs, Platges
  Estat:
  En curs
 • Municipi:
  Badalona, Barcelona, Cerdanyola del Vallès, El Prat de Llobregat, Esplugues de Llobregat, L'Hospitalet de Llobregat, Montcada i Reixac, Sant Boi de Llobregat, Sant Feliu de Llobregat, Sant Joan Despí, Sant Just Desvern, Santa Coloma de Gramenet, Viladecans
  Temes:
  Biodiversitat, Parcs, Platges
  Estat:
  En curs
 • Municipi:
  Badalona, Barberà del Vallès, Barcelona, Cerdanyola del Vallès, Cornellà de Llobregat, El Prat de Llobregat, Esplugues de Llobregat, Sant Joan Despí, Sant Just Desvern, Santa Coloma de Gramenet, Viladecans
  Temes:
  Biodiversitat, Parcs
  Estat:
  En curs
 • Municipi:
  Badalona, Barcelona, Cerdanyola del Vallès, Cornellà de Llobregat, El Prat de Llobregat, Esplugues de Llobregat, Sant Joan Despí, Viladecans
  Temes:
  Biodiversitat, Parcs, Platges
  Estat:
  En curs
 • Municipi:
  Badalona, Badia del Vallès, Barberà del Vallès, Barcelona, Begues, Castellbisbal, Castelldefels, Cerdanyola del Vallès, Cervelló, Corbera de Llobregat, Cornellà de Llobregat, El Papiol, El Prat de Llobregat, Esplugues de Llobregat, Gavà, L'Hospitalet de Llobregat, La Palma de Cervelló, Molins de Rei, Montcada i Reixac, Montgat, Pallejà, Ripollet, Sant Adrià de Besòs, Sant Andreu de la Barca, Sant Boi de Llobregat, Sant Climent de Llobregat, Sant Cugat del Vallès, Sant Feliu de Llobregat, Sant Joan Despí, Sant Just Desvern, Sant Vicenç dels Horts, Santa Coloma de Cervelló, Santa Coloma de Gramenet, Tiana, Torrelles de Llobregat, Viladecans
  Temes:
  Biodiversitat, Parcs, Platges
  Estat:
  En curs
 • Municipi:
  Badalona, Badia del Vallès, Barcelona, Cerdanyola del Vallès, El Prat de Llobregat, Esplugues de Llobregat, L'Hospitalet de Llobregat, La Palma de Cervelló, Molins de Rei, Montcada i Reixac, Montgat, Ripollet, Sant Adrià de Besòs, Sant Boi de Llobregat, Sant Feliu de Llobregat, Sant Joan Despí, Sant Just Desvern, Sant Vicenç dels Horts, Santa Coloma de Cervelló, Santa Coloma de Gramenet, Tiana, Viladecans
  Temes:
  Biodiversitat, Parcs
  Estat:
  En curs
 • Municipi:
  Badalona, Barcelona, Cerdanyola del Vallès, El Prat de Llobregat, Esplugues de Llobregat, Montcada i Reixac, Sant Boi de Llobregat, Sant Feliu de Llobregat, Sant Joan Despí, Sant Just Desvern, Santa Coloma de Gramenet, Viladecans
  Temes:
  Biodiversitat, Parcs, Platges
  Estat:
  En curs