Prats florits als parcs metropolitans

| Tema: Parcs, Platges

Afavoreixen la biodiversitat i milloren el paisatge i la resiliència d'aquests espais

L'AMB apostarà pels prats florits per afavorir la biodiversitat a la xarxa de parcs i platges metropolitans. Aquesta decisió es basa en un informe elaborat l'any 2020 per l'Observatori Metropolità de Papallones mBMS (metropolitan Butterfly Monitoring Scheme) a partir de les observacions realitzades al llarg de dos anys per voluntaris.

Els resultats de l'Observatori són clars i confirmen que els prats sotmesos a poques segues, sense regar i lliures d'herbicides i fitosanitaris tenen més biodiversitat de papallones que els prats tradicionals formats de gespa o prats regats. A més, també s'ha vist que contribueixen a la millora del paisatge i fan que aquests espais siguin més resilients davant d'impactes negatius com plagues o sequeres.

A més de fomentar la presència de prats florits, es preveu instal·lar-hi una senyalització específica i programar-hi diverses activitats d'educació ambiental relacionades.

Fins ara, l'Observatori recollia dades de biodiversitat a sis parcs i dues platges de Badalona, Castelldefels, Cerdanyola del Vallès, Esplugues de Llobregat, Gavà, Montgat, Tiana, Ripollet, Sant Boi de Llobregat i Sant Joan Despí. El 2021 el projecte s'ampliarà a un total de 16 parcs i quatre platges que inclouen, a més, els municipis de Barberà del Vallès, Cornellà de Llobregat, el Prat de Llobregat, Montcada i Reixac, Santa Coloma de Gramenet, Sant Feliu de Llobregat, Sant Just Desvern, Sant Vicenç dels Horts i Viladecans. Per fer-ho, el projecte té oberta una crida tothom qui vulgui fer de voluntari. Totes aquestes persones reben formació i es comprometen a fer el seguiment de papallones al parc o platja que els sigui més còmode.

Les observacions d'aquests estudis es centren en les papallones perquè són bioindicadors reconeguts del canvi ambiental per la Unió Europea, ja que són especialment sensibles als diversos factors associats al canvi global, com ara el canvi climàtic, la contaminació, la intensificació agrícola, la pèrdua d'habitats oberts i la urbanització.

L'Observatori Metropolità de Papallones mBMS està impulsat per l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), amb la col·laboració de l'Institut d'Estudis Regionals i Metropolitans de Barcelona (IERMB) i del centre de recerca en ecologia CREAF, mitjançant el Laboratori Metropolità d'Ecologia i Territori de Barcelona (LET) constituït per les tres entitats anteriors.

El 16 % de les papallones catalanes es troben als parcs i platges metropolitans

Els resultats combinats de dos anys recullen una primera fotografia de la biodiversitat de papallones d'aquest parcs i platges metropolitans. Concretament, entre el 2019 i el 2020 s'han observat 33 espècies de papallones, la qual cosa indica que als parcs i platges metropolitans s'hi troben el 16,3 % de les espècies presents a Catalunya. En total s'hi han comptat 2.205 papallones des del juny fins a l'octubre de 2020. Les espècies més abundants als parcs són la blaveta comuna (Polyommatus icarus), la saltabardisses de solell (Pyronia cecilia) i la blanqueta de la col (Pieris rapae).

Els dos parcs amb més espècies de papallones han estat el parc de la Fontsanta (Sant Joan Despí i Esplugues de Llobregat) i el parc del Torrent de la Font i del Turó de l'Enric (Badalona), els únics amb més de 20 espècies detectades.

De les dades de l'Observatori també se'n destaca el paper de les platges metropolitanes, que tenen una comunitat de papallones diferent a la dels parcs. En aquests espais tan lligats al mar, les papallones més comunes són la pòntia comuna (Pontia daplidice), la blaveta comuna (Polyommatus icarus) i la safranera de la col (Colias crocea). 

Documents relacionats