Foro Ecotransporte

| Tema: Logística, Mercaderies, Mobilitat sostenible

L'AMB presenta mesures sobre qualitat de l'aire i mobilitat de mercaderies

Prop d'un centenar del professionals de la mobilitat i del sector de la logística participen avui en la segona edició del Fòrum Ecotransporte, amb l‘objectiu d'analitzar les darreres tendències i orientar el futur d'aquest sector. Celebrat a l'Hospitalet de Llobregat, el fòrum està organitzat per la Federació Catalana de Transports de Barcelona (TRANSCALIT) i EnCamión. L'AMB hi ha estat convidada per participar activament en la primera taula de debat del dia, com a administració encarregada de la mobilitat de la metròpolis de Barcelona.

Ha obert l'acte el president de TRANSCALIT, Jesús Lozano, que ha exposat als presents que "per ser més ecològics, s'ha de mirar cap al futur de forma diferent". En aquesta línia, s'ha destacat, a grans trets, la necessitar d'optar per sistemes més eficients i menys contaminants en la logística i la distribució urbana de mercaderies. "La distribució d'última milla [distribució dins les ciutats] i l'e-commerce són els nous reptes que cal explorar", ha afegit.

Posteriorment, s'ha celebrat la taula rodona formada per representants de la Generalitat de Catalunya, l'AMB i l'Ajuntament de Barcelona, on s'han presentat els objectius i les línies d'actuació de les administracions públiques del territori en l'àmbit de la qualitat de l'aire i de la mobilitat de mercaderies. Aquests són dos elements clau que marquen i posen de manifest la necessitat d'adaptació de les empreses i de les seves flotes a sistemes de distribució més eficients i menys contaminants.

Joan Maria Bigas, director de Mobilitat i Transport de l'AMB, ha posat de manifest la "la necessitat i el valor que aporta la coordinació entre municipis", i n'ha destacant la tasca de l'AMB. "Hi ha una normativa dispersa i falta uniformitat en els criteris d'accés i d'horaris a la zones DUM", ha exposat, i ha recordat que l'AMB té l'experiència per ajudar a homogeneïtzar normatives i serveis en l'ambit metropolità.

"El 20% dels vehicles que circulen per la metròpolis de Barcelona són camions i furgonetes, i són els responsable de fins al 40% de les emissions contaminants", ha explicat Bigas, que ha destacat la gran incidència que té aquest sector en la qualitat de l'aire. El representant de l'AMB també ha avançat les diferents línies de treball de l'AMB en l'àmbit de la distribució urbana de mercaderies, que passa per la creació d'unes ordenances tipus i una plataforma tecnològica de suport a la gestió.

En aquesta taula també hi ha participat Maria José Sarrias, de la Direcció General de Qualitat Ambiental de la Generalitat de Catalunya, i Adrià Gomila, director de Mobilitat de l'Ajuntament de Barcelona. Aquest últim ha destacat mesures amb què està treballant i que està promovent Barcelona, com ara la descàrrega nocturna o les microplataformes de distribució.

Documents relacionats
Enllaços relacionats
On
Marker
Hotel Fira Congress L'Hospitalet de Llobregat