Descobreix iniciatives en marxa

Experiències rellevants arreu
Hi ha diferents iniciatives municipals que se sumen a altres iniciatives ciutadanes cada cop més nombroses.
 • Comunitat d'Energia del Prat de Llobregat
  Promotor: Ajuntament del Prat de Llobregat.
  Participants: Pilot amb l'Ajuntament i famílies de l'escola Charles Darwin. També les esglésies del municipi. En un futur, extensió a la resta de la ciutat.

  L'Ajuntament ha instal·lat panells fotovoltaics en 22 teulades municipals i 3 esglésies. S'ha creat una SL sense ànim de lucre liderada per l'Ajuntament, en què també hi participa l'Associació d'usuaris i usuàries creada per a l'ocasió. El projecte pilot contempla la cessió temporal de 0,5 kWp a 45 famílies de l'escola Charles Darwin. 

  Més informació

 • Vilawatt Viladecans
  Promotors: Vilawatt, consorci publico-privat-ciutadà participat per l'Ajuntament de Viladecans, lAMB, l'Associació Ciutadana per la Transició Energètica i l'Associació d'Empreses i Comerços per a la Transició Energètica.
  Participants: membres de la comunitat Vilawatt.

  Vilawatt ofereix electricitat verda a través d'una companyia comercialitzadora pròpia. Per ser membre de la comunitat energètica cal contractar Vilawatt com a comercialitzadora d'electricitat.

  L'Ajuntament està instal·lant 1 MW a les teulades dels equipaments públics; es preveu cedir la gestió i l'usdefruit a Vilawatt. S'està treballant en una comunitat energètica concreta amb l'autoconsum fotovoltaic del mercat municipal, entre d'altres.   

  Més informació

 • Rubí Brilla
  Promotor: Ajuntament de Rubí.
  Participants: Comunitats veïnals del municipi.

  Rubí Brilla compta amb un servei gratuït que ajuda a la valoració del potencial d'estalvi en energies renovables i la creació de comunitats d'autoconsum col·lectiu, i acompanya les comunitats veïnals en el procés de rehabilitació energètica per estalviar energia, emissions i diners i millorar el confort i qualitat de vida

  Més informació

 • El cel de Caldes
  Promotor: Ajuntament de Caldes de Montbui.
  Participants: Ajuntament més 65 famílies (procés de concurrència pública).

  La ciutadania aporta l'electricitat generada en instal·lacions fotovoltaiques pròpies en habitatges o empreses o bé consumint energia procedent d'equipaments municipals en el radi de 500 metres (mitjançant un procés de concurrència pública). Existeixen dues modalitats diferents de participació (habitatges amb autoconsum i sense). Els membres compten amb un servei de gestió energètica, monitoratge del consum i una plataforma digital de gestió per millorar l'eficiència energètica i identificar incidències, entre d'altres.

  Més informació

 • Comunitat energètica de Saldes
  Promotor: Ajuntament de Saldes.
  Participants: Veïnat i entitats de Saldes.

  La dispersió i la ubicació en obaga de molts habitatges ha portat a impulsar un parc solar municipal en espais miners en desús, concentrant així la generació per abastir d'energia tot el poble, sota criteris d'economia social i sostenible. 

  Més informació


Puja
Cooperatives urbanes
Hi ha diferents iniciatives propies de barris i altres estructures urbanes.
 • Comunitat Energia del Guinardó
  Promotor: Cooperativa Rocaguinarda, Som Energia i Azimut.
  Participants: Promotors més 35 famílies.

  La comunitat energètica del Guinardó neix de la mà de la Cooperativa Rocaguinarda, fundada el 1979 com a cooperativa de consum.
  La secció energètica aposta per l'energia renovable amb un projecte pilot d'una instal·lació fotovoltaica gràcies a la cessió d'una teulada pública d'un centre de joves.

 • Cooperativa energètica Balenyà Sostenible
  Promotor: Més de 140 famílies del miunicipi.
  Participants: Veïnat, més l'Ajuntament de Balenyà, amb el suport de l'Agència d'Energia d'Osona.

  L'Ajuntament ha aprovat la cessió de cinc cobertes municipals per a la instal·lació de les plaques fotovoltaiques, que estan distribuïdes pel municipi. Amb una potència de 0,5 kW per unitat s'estima poder abastar gairebé tota la població, que pagaran 50 euros, la quota de soci capital, recuperables si surten de la cooperativa.

  Posteriorment es preveu la instal·lació de punts de recàrrega de vehicles elèctrics i que empreses del polígon industrial s'integrin a la comunitat.  

  Més informació

 • Comunitat Comptent de Crevillent
  Promotor: Cooperativa Elèctrica Sant Francesc d'Assis (Grup Enercoop) i Ajuntament de Crevillent.
  Participants: 300 famílies.

  Es preveu el desplegament de l'autoconsum en 21 cobertes públiques i privades i la instal·lació de panells digitals en edificis i llocs públics amb informació energètica del municipi, a més d'una aplicació mòbil, a disposició dels socis i sòcies, per optimitzar al màxim el consum i abaratir les seves factures elèctriques.  

  Més informació


Puja