Pacte de Milà

Acord no vinculant sobre polítiques alimentàries urbanes
Fitxa tècnica
-
- Temes:
- Sistema alimentari
-
- Estat:
- Obert
-
- Tipus / Subtipus:
- Alimentació / Estratègia, Governança, Sistema alimentari, Altres
-
- Municipi:
Descripció
L'octubre del 2015, durant l'EXPO 2015 de Milà que va tenir per lema "Alimentar el planeta, energia per a la vida", més de cent ciutats d'arreu del món van signar el Pacte de Política Alimentària Urbana, conegut com el Pacte de Milà. Es tracta d'un acord no vinculant sobre polítiques alimentàries urbanes "dissenyat per ciutats, per a les ciutats" i que serveix de marc per gestionar el creixement imparable de les urbs i les desigualtats que això comporta. L’AMB s’hi va adherir a signar el pacte al juliol del 2021, en un Marc d’Acció voluntari per oferir estratègies a les ciutats per aconseguir sistemes alimentaris més sostenibles.
Amb aquest document, els alcaldes de les ciutats signants es comprometen a:
- Desenvolupar sistemes alimentaris sostenibles, inclusius i resilients, capaços de proporcionar aliments nutritius i accessibles per a tothom.
- Protegir la biodiversitat.
- Mitigar els efectes del canvi climàtic i adaptar-se a ells.
- Lluitar contra el malbaratament d'aliments.
Però no es tracta només d'un compromís dels governs locals, sinó que reuneix organitzacions de la societat civil i el sector privat per, junts, dur a terme polítiques que permetin encaminar els sistemes alimentaris urbans cap a la sostenibilitat.
Des de llavors, l’AMB participa a la governança del Pacte de Milà i contribueix a la participació dels municipis metropolitans fent seguiment i garantint el compliment dels compromisos de l’adhesió al Pacte. L’AMB assumeix també el paper de centralitzar i dinamitzar la interlocaució i participació dels 35 municipis que la integren (excloent el municipi de Barcelona) al Pacte de Milà.