Les àrees metropolitanes europees es reivindiquen a la jornada EMA

| Tema: Relacions internacionals

Els alcaldes, presidents i representants polítics de les àrees metropolitanes europees demanen a la UE i als governs nacionals i regionals un reconeixement oficial que els permeti convertir-se en protagonistes del desenvolupament, planificació i execució de les polítiques urbanes amb fons europeus.

El Fòrum EMA 2016, que es va celebrar a Torí el 12 de febrer sota l'organització de l'AMB i de la ciutat italiana, va reunir els alcaldes, presidents i representants polítics d'una trentena d'àrees metropolitanes i va concloure amb l'aprovació de la Declaració de Torí, adjunta a aquesta nota, un document que es remetrà a la UE en què es reclama un major paper de les àrees metropolitanes en la definició de les polítiques europees, especialment en el projecte d'Agenda Urbana Europea que està debatent la Presidència Holandesa de la UE. En la reunió també es va decidir que Lió serà la seu del fòrum EMA el 2017.

El representant de l'AMB al fòrum de debat EMA va ser Alfred Bosch, vicepresident de l'Àrea d'Internacional i Cooperació de l'AMB, que ha viatjat a Torí en el seu paper de coamfitrió, així com per participar en la taula rodona "EU, national and regional policies for metropolitan areas".

En les paraules d'obertura, l'alcalde metropolità de Torí, Piero Fassino, i Alfred Bosch van destacar que "la dimensió metropolitana és cada vegada més important per al desenvolupament dels estats però que aquests no ofereixen a les àrees metropolitanes el reconeixement que es mereixen com a generadores de riquesa, ocupació, innovació i receptores de problemàtiques com la pobresa, el canvi climàtic, la recepció de refugiats, etc.. Si es compara el producte interior brut de les àrees metropolitanes amb el dels seus estats, resulta que l'augment del PIB a les primeres és més gran que a escala nacional. Això significa que les ciutats metropolitanes són el motor del desenvolupament econòmic i social".

Alfred Bosch va manifestar que "les àrees metropolitanes no tenen prou pes en la gestió dels fons estructurals de la Unió Europea" i va posar l'exemple de Barcelona, "que representa un 10% del PIB estatal, però només rep un 0,15% dels fons que rep Espanya". També va comentar que "en breu l'AMB presentarà un estudi sobre els fons europeus que gestionen 14 grans metròpolis".

Bosch va destacar el paper que juga una institució com l'AMB en la prestació de serveis municipals per compte dels ajuntaments i també el paper de redistribució de la riquesa que genera la ciutat de Barcelona i que es materialitza a través de plans d'inversions que beneficien els altres 35 ajuntaments en àmbits com la cohesió social, l'ocupació, l'espai públic, l'habitatge o les àrees d'activitat econòmica.

Bosch també va explicar, en la taula rodona, els objectius que té l'AMB per al mandat 2015-2019, que inclouen l'impuls a la mobilitat sostenible, la renovació de la política d'habitatge públic amb iniciatives com el lloguer social, l'atracció d'inversions i el desenvolupament social i econòmic amb la creació de llocs de treball, i, en general, la millora de la qualitat de vida dels ciutadans metropolitans.

Finalment, va proposar organitzar una missió d'alcaldes i responsables metropolitans a Brussel·les en les properes setmanes, per tal de presentar les conclusions de la jornada i les principals reclamacions metropolitanes als mandataris de les institucions de la Unió Europea.

Actualment, el 50% de la població mundial viu en zones urbanes amb almenys 300.000 habitants. Les ciutats metropolitanes establertes en molts països europeus es converteixen en la dimensió política i administrativa ideal per atreure més inversions públiques i privades, governar l'estructura urbana dels territoris, la promoció del desenvolupament sostenible, la inclusió social, la cultura, la formació i la recepció dels immigrants.
El Fòrum de Torí va comptar amb la participació dels alcaldes, presidents i representants polítics de les principals àrees metropolitanes europees com ara: París, Lió, Madrid, Bilbao, Viena, Budapest, Varsòvia, Stuttgart, Atenes, Tessalònica, Hèlsinki, Poznan, Milà, Florència, Catània, Bolonya, Lisboa i Porto, entre altres.

Documents relacionats