L'AMB s'adhereix a diverses iniciatives internacionals per lluitar contra el canvi climàtic

| Tema: Sostenibilitat

L'AMB va aprovar, en la sessió del Consell Metropolità del passat 26 d'abril de 2016, i en coherència amb els acords presos en el marc de la COP21, l'adhesió al nou Pacte d'Alcaldes i Alcaldesses pel Clima i l'Energia, que fusiona les anteriors iniciatives de mitigació i adaptació al canvi climàtic. De la mateixa manera, va aprovar la ratificació de Declaració de Sant Sadurní d'Anoia: Renovem el compromís local pel Desenvolupament Sostenible i la Lluita contra el Canvi Climàtic cap el 2030.

Pel que fa a l'adhesió al nou Pacte, l'AMB ja compta amb un seguit de compromisos establerts en l'àmbit del canvi climàtic i l'energia. D'una banda, està adherida a la iniciativa del Pacte d'Alcaldes i Alcaldesses per l'Energia Sostenible Local (PAES) i, de l'altra, a la iniciativa Alcaldes i Alcaldesses per l'Adaptació (Mayors Adapt). L'aplicació d'aquests compromisos es plasma en el Pla metropolità d'adaptació al canvi climàtic i en l'Estratègia de gestió del carboni.

L'any 2014, l'AMB va reduir en un 14% les emissions de gasos amb efecte d'hivernacle (GEH) respecte al 2011 (any base de càlcul), tenint en compte que l'objectiu de reducció era del 10% per al 2015. També ha donat suport, com a ens coordinador de polítiques ambientals a escala metropolitana, a la redacció de tres plans locals d'adaptació al canvi climàtic (el Prat de Llobregat, Santa Coloma de Gramenet i Viladecans), en el marc del seu Pla metropolità d'adaptació 2015-2020.

Alhora, compta amb el Compromís Polític de la Declaració pel Clima, aprovada per Consell Metropolità el desembre de 2015. Finalment, val la pena destacar que l'AMB incorpora criteris hipocarbònics i ambientals als plecs de condicions tècniques dels seus contractes públics, ambientalitzant així la compra i la contractació dels seus productes i serveis. En relació amb l'energia, recentment s'ha instal·lat una tecnologia solar innovadora a l'Ecoparc 2 (Ecoparc de Montcada), que produeix energia tèrmica per escalfar les dutxes dels vestuaris a través d'un captador solar esfèric anomenat dish-stirling.

Ara ha calgut actualitzar els compromisos europeus, atès que el 15 d'octubre de 2015 es va presentar a Brussel·les la nova iniciativa integrada, el Pacte d'Alcaldes i Alcaldesses pel Clima i l'Energia. Aquesta nova iniciativa neix amb vocació d'harmonitzar la vessant de la mitigació amb l'adaptació, però, sobretot, amb l'objectiu de reduir les emissions de GEH en un 40% de cara al 2030. Amb l'adhesió a la nova iniciativa, l'AMB també es proposa desenvolupar un rol més actiu en el territori metropolità, especialment pel que fa a la transferència als ajuntaments del coneixement generat en els estudis de l'Observatori Metropolità del Canvi Climàtic i en el suport a la realització de plans locals d'adaptació al canvi climàtic.

Com a resultat de la Declaració, entre d'altres, l'AMB impulsarà un projecte d'educació ambiental sorgit del I Fòrum Metropolità d'Educació per a la Sostenibilitat, celebrat el novembre del 2015, on els participants van elaborar vuit propostes que han de servir de base per al projecte educatiu de canvi climàtic a desenvolupar durant 2016 i 2017.

La Declaració de Sant Sadurní d'Anoia es va aprovar en la 16a Assemblea general de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat i s'instava a presentar-la en els respectius plens municipals i a notificar-ne l'acord a la presidència de la Xarxa. 

Així doncs, en la proposta aprovada pel Consell, l'AMB ha acordat, amb l'adhesió a aquests pactes, renovar els compromisos per reduir les emissions de CO2 en un 40% de cara al 2030 i adoptar un enfocament integral per abordar l'atenuació dels efectes del canvi climàtic i l'adaptació. L'AMB també instarà els ajuntaments metropolitans a incorporar-se a la nova iniciativa i a actualitzar els seus compromisos de reducció d'emissions.

D'acord amb els seus deures com a coordinador del Pacte, l'AMB informarà la Direcció General del Clima de la Comissió Europea (DG Clima) dels seus propis resultats de reducció d'emissions –un 14%, obtinguts mitjançant l'Estratègia de gestió del carboni– i dels resultats en matèria d'adaptació obtinguts mitjançant els tres plans locals d'adaptació realitzats pels ajuntaments del Prat de Llobregat, Santa Coloma de Gramenet i Viladecans, amb el suport de l'AMB, durant el 2015.

Documents relacionats