L'AMB i els ajuntaments metropolitans convoquen un acte de suport a les persones refugiades
| Tema: Cooperació internacional
La trobada "Teixim els drets a la mediterrània dels refugiats", acte final del programa "Tenim drets, Teixim Llibertats", ha agrupat a la platja de la Nova Icària, a Barcelona, més de 300 persones. Els municipis han teixit un gran tapís amb missatges i reivindicacions sobre els drets dels refugiats i han cobert la Mediterrània tot simbolitzant l'anhel d'un mar solidari i compromès.
Teixint llibertats a la Mediterrània
La part central de l'acte d'avui ha consistit en una performance, en què voluntaris dels set municipis participants han fusionat, sobre la sorra de la platja, els set tapissos que han teixit per separat, amb denúncies, desitjos i propòsits envers els drets humans dels refugiats. Una estona abans, l'equip de rugbi de Begues i les ONG Cooperació en Acció i Proactiva Open Arms han escenificat, simbòlicament, un rescat a alta mar.
L'acte també ha comptat amb el testimoni de Hussam Alahamad, refugiat sirià resident a Catalunya. En la seva intervenció, ha recalcat "l'agraïment dels refugiats que, fugint del terrorisme tant de determinats grups om del mateix estat sirià, hem tingut la sort d'anar a parar a Catalunya". Ha afegit que "podeu estar segurs que no ho oblidarem mai".
A la cloenda de la jornada, Alfred Bosch, vicepresident de l'Àrea d'Internacional i de Cooperació, ha manifestat que "tot i que el fet d'acollir refugiats a la nostra terra diu molt del nostre poble, cal no oblidar que el que realment volen les persones és no haver de marxar del seu país, i que per tant cal solucionar la situació en aquelles terres".
L'Àrea d'Internacional i de Cooperació de l'AMB, amb la complicitat dels municipis, està compromesa amb la justícia global, i amb aquest programa metropolità ha buscat promoure la consciencia crítica i el compromís de la ciutadania envers les desigualtats i els conflictes globals, per afavorir la transformació social.
Així, aquest programa metropolità ha suposat l'inici a l'AMB d'una àrea de treball d'Educació per la Justícia Global. Entre les activitats d'aquesta nova unitat de treball, hi haurà l'elaboració de materials d'informació i sensibilització per a la ciutadania, i el disseny i organització d'accions al territori metropolità, adaptades als diferents grups (joves, infants, adults, grups de dones, persones amb discapacitat, de diferents orígens, etc.). Actes com el d'avui ajuden a apropar els drets humans a la població metropolitana.
Així mateix, l'AMB desenvolupa i dona suport a iniciatives en defensa dels drets humans dels refugiats al Líban, Jordània, Grècia i Turquia.
Conscienciació sobre la crisi humanitària a la Mediterrània
Des de l'any passat i durant aquest 2017, i atesa la gravetat de la situació de vulnerabilitat que estant vivint centenars de milers de persones a la Mediterrània a causa de conflictes bèl·lics a l'Orient Mitjà, el programa "Tenim Drets, Teixim Llibertats" focalitza aquesta primera edició en la promoció dels drets humans dels refugiats. Durant el 2015, aproximadament 322.000 persones van creuar la Mediterrània cap a Europa, segons les dades d'ACNUR, fugint de la violència i la persecució, i aquesta xifra no ha deixat de créixer en els últims anys. El conflicte bèl·lic de Síria, iniciat el 2011, ja ha provocat 7,6 milions de persones desplaçades internes i 4 milions de refugiades.
L'Agència de les Nacions Unides per als Refugiats apunta que, a finals del 2015, al món hi havia uns 65 milions de persones que s'havien vist obligades a fugir de casa seva. És a dir, 1 de cada 113 habitants del planeta són persones asilades, refugiades o desplaçades.
D'aquesta manera, el programa promou, a través de diverses activitats i tallers amb la ciutadania de totes les edats dels municipis participants, el coneixement de la realitat que afecta els refugiats i sol·licitants de dret d'asil, tot fomentant la comprensió i el respecte, i motivant un canvi d'actituds.