Els ciutadans de la metròpolis podran fer recompte d'espècies de fauna urbana en el 2n Bioblitz Metropolità

| Tema: Biodiversitat

Aquest diumenge, 26 de maig, torna el Bioblitz metropolità a la xarxa de parcs i platges, després d'una primera edició que va superar totes les expectatives L'AMB organitza aquesta jornada de ciència ciutadana i recerca naturalista perquè la gent tingui ocasió de conèixer i valorar la gran biodiversitat urbana de l'entorn.

L'oferta lúdica compta amb una quarantena de propostes molt diverses, i l'enfocament dels censos d'espècies s'adapta a les particularitats de cada espai natural. Per exemple, es farà identificació d'ocells a Can Mercader, al Botànic Històric, a Can Rigal i a la platja de Castelldefels. També serà important l'inventari de papallones al Turonet i al parc de Can Lluc, així com l'anellament científic al parc de la Torre-Roja, o diferents observacions d'invertebrats a la platja de Montgat o al parc de les Palmeres.

Les activitats, que estan obertes a tothom i no requereixen inscripció prèvia, es poden consultar al web del Bioblitz metropolità, que també conté la recopilació de totes les fitxes específiques per a cada activitat.

Un bioblitz és una activitat de ciència ciutadana que té l'objectiu principal de fer recompte d'espècies i obtenir una fotografia de la biodiversitat al territori. Es pretén que la gent visqui en primera persona la feina de camp que fan els científics i, alhora, acostar el coneixement científic a la societat d'una manera senzilla, didàctica i pedagògica, a través e l'experimentació. Es tracta d'un aprenentatge que situa les persones al centre, en el qual nens i adults se senten involucrats i recullen informació que a posteriori pot ser molt útil per a investigacions científiques.

En aquest sentit, totes les dades obtingudes durant aquesta jornada es bolcaran a les plataformes Ornitho i/o Ocells del Jardí de l'Institut Català d'Ornitologia (ICO), i també quedaran recollides al web de l'AMB a través del visor de fauna.

Els resultats obtinguts també s'utilitzaran per a la gestió integral dels espais públics metropolitans, ja que serveixen com a indicadors per planificar diferents accions, com el manteniment dels prats florits, la instal·lació de caixes niu o l'evolució dels sistemes dunars.

El Bioblitz metropolità s'emmarca dins del Pla de millora de la biodiversitat de l'AMB: un projecte que recopila un total de 48 actuacions als parcs i a les platges metropolitans.

Es tracta d'un conjunt de solucions basades en la natura i integrades dins la gestió i el manteniment d'aquests espais oberts, amb l'objectiu d'augmentar la biodiversitat a la metròpolis de Barcelona i millorar la qualitat de vida i la salut de les persones.


El Bioblitz, present a les xarxes socials

A banda de les plataformes Ornitho, Ocells del Jardí de l'Institut Català d'Ornitologia i del visor de fauna de l'AMB, els participants tindran la possibilitat de penjar la informació que recullin a les xarxes socials. L'AMB anima els participants a utilitzar el Twitter i l'Instagram per dinamitzar aquesta segona cita metropolitana de cens d'espècies, amb les etiquetes #BioblitzAMB, #BioblitzMetropolità, #CiènciaCiutadana i #JugatecambientalAMB.


1r Bioblitz metropolità: més de 1200 participants i gairebé 200 espècies observades

A la primera edició del Bioblitz, que va tenir lloc el passat 20 de maig del 2018, hi van participar més de 1200 persones. En total, es van fer més de 1000 observacions: 839 de fauna i 165 de flora, i es van identificar 188 espècies diferents, 41 de les quals protegides.

Documents relacionats
Enllaços relacionats