Bioblitz metropolità

Què és?
Tot i les condicions actuals, no hem volgut perdre l'oportunitat d'organitzar una nova edició del Bioblitz Metropolità als parcs i les platges metropolitans. Aquesta serà la 3a i se celebrarà durant el cap de setmana del 30 i 31 de maig i estarà adaptat a les mesures derivades de l'estat d'alarma per la COVIDX-19.

És per això que convidem a tota la ciutadania a participar a través de les xarxes socials d'aquest recompte d'espècies de flora i fauna dels parcs i les platges metropolitanes.

El bioblitz és una activitat de ciència ciutadana que té l'objectiu principal de fer un recompte d'espècies i obtenir una fotografia de la biodiversitat al territori metropolità. Es pretén que el públic pari atenció en la biodiversitat d'aquests espais i en la seva importància en el funcionament correcte dels ecosistemes, cosa imprescindible pel control dels organismes patògens com és el cas de la pandèmia que avui ens afecta. 

Puja
Com participar?
 1. Aprofita sempre la franja horària permesa per passejar corresponent a la teva edat o circumstàncies i segueix les mesures de seguretat vigents. Participa pel teu compte mentre fas el passeig. Recorda que no es tracta de cap activitat grupal, ni organitzada, ni guiada per cap responsable.
 2. Les observacions s'han de realitzar sempre a un parc o una platja metropolitans. 
 3. Observa la natura i la biodiversitat del teu voltant mentre passeges.
 4. Fotografia els animals o plantes que et cridin l'atenció, sempre i quan formin part de la flora o fauna del parc, sempre respectant-los i mai fent-ne captures. Poden ser tota mena d'organismes: ocells, insectes com ara papallones, escarabats, abelles i vespes, aràcnids, rèptils, amfibis, peixos, arbres, flors, etc.
 5. Les fotografies han de ser en color, sense filtres i han de mostrar el detall de l'ésser viu, cal que es pugui identificar quina espècie és i això no es podrà fer si no s'observen les seves característiques. En cas que es tracti d'una planta serà necessari el detall de la seva tija o tronc, fulla, flor, fruit si en té.
 6. Publica la fotografia al teu perfil de Twitter o Instagram (tria només una de les dues xarxes socials per no repetir observacions) etiqueta en la publicació el perfil @ParcsplatgesAMB o @parcsplatgesamb i fes servir el hashtag #BioblitzMetropolità20 si coneixes l'espècie afegeix els seu nom vulgar i/o científic, si no, pregunta'ns de quina espècie es tracta. Intentarem contestar totes les vostres consultes amb la col·laboració de científics experts. És molt important que indiquis en quin parc o platja l'has observat.
 7. Les publicacions de les fotografies es poden fer al llarg de tot el cap de setmana del 30 i 31 de maig.
 8. S'elaborarà un cens de biodiversitat dels parcs i les platges metropolitans amb el recompte de totes les espècies que s'hagin observat.
 9. Durant la setmana de l'1 al 5 de juny, s'organitzaran diversos directes a Instagram on els experts col·laboradors comentaran els resultats obtinguts per temàtiques: ocells, papallones, flora i rèptils i amfibis. 
 10. Sessió de tancament divendres dia 5 amb motiu del Dia Mundial del Medi Ambient.

Puja
Resultats
Totes les dades obtingudes durant aquesta jornada es bolcaran a les plataformes Ornitho i/o Ocells del Jardí de l'Institut Català d'Ornitologia (ICO), i també quedaran recollides a través del Visor de fauna metropolità.

Els resultats obtinguts també s'utilitzaran per a la gestió integral dels espais públics metropolitans, ja que serveixen com a indicadors per planificar diferents accions, com el manteniment dels prats florits, la instal·lació de caixes niu o l'evolució dels sistemes dunars.

El Bioblitz metropolità forma part del Pla de millora de la biodiversitat de l'AMB: un projecte que recopila un total de 48 actuacions als parcs i a les platges metropolitans.

Puja
Grup científic
Edició 2020: De l'1 al 4 de juny, podreu interaccionar en directe amb els col·laboradors experts a través de: @parcsplatgesamb i comentar els resultats de totes les espècies rebudes. Concretament:

Ocells amb Xavier Riera: Institut Català d'Ornitologia (ICO)
Papallones amb Andreu Ubach: Museu de Ciències Naturals de Granollers.
Làmines d'aigua amb Sergi Garcia: Galanthus.
Botànica amb Àngel Arroyes: Centre Mediambiental l'Arrel

Aquests cièntifics experts explicaran diferents curiositats i singularitats de tota la flora i fauna identificada pels participants.

Puja
Sessió final
Edició 2020: Divendres 5 de juny, coincidint amb el Dia Mundial del Medi Ambient, es farà una sessió de cloenda a través del mateix compte d'Instagram, que conduirà Cori Calero, periodista de TV3 especialitzada en temes de medi ambient.

Puja
Edicions
Edicions Observacions realitzades Total animals i plantes Nombre espècies flora Nombre espècies fauna Recompte espècies protegides Nombre espècies flora protegides Nombre espècies fauna protegides
1a | 2018 1.000 188 54 134 41 0 41
2a | 2019 1.300 185 66 116 39 0 39
3a | 2020 568 221 75 146 47 0 47
 • Any 2020
  En la sessió del 2020 es van rebre prop de 600 fotografies que corresponen a 221 espècies diferents de flora i fauna.

  El grup que ha pres més protagonisme correspon a les espècies herbàcies dels prats dels parcs metropolitans, amb uns 75 exemplars diferents, com malves, trèbols, corretjoles o cards. Pel que fa als animals, s'han observat unes 146 espècies diferents: ocells, papallones, insectes i aràcnids, amfibis o rèptils.

  Cal destacar que es van observar una sèrie d'espècies de fauna singulars que són força difícils de veure, com ara l'oriol, el pica-soques blau i el gamarús, al parc de les Aigües de Montcada i Reixac; el martinet de nit i la perdiu roja, al parc del Masot de Ripollet; el xot, al parc de la Costeta de Begues, o el capó reial, a la platja de Barcelona.


 • Any 2019
  A l'edició del 2019 unes 1.400 persones s'han posat a la pell dels científics i han fet més de 1.300 observacions de fauna on es van identificar 119 espècies de fauna diferents, 40 de les quals són  protegides. Pel que fa a la flora, s'han recomptat 64 espècies diferents, 53 de les quals són herbàcies i 13 corresponen a arbres i arbustos.

  Aquests indicadors reflecteixen la bona salut de la biodiversitat urbana a la metròpolis de Barcelona, un territori que té més del 50% d'espais naturals.

  És l'única cita anual en què totes les Jugatecambientals de l'AMB fan activitats simultàniament i aconsegueixen captivar una gran quantitat de públic, especialment infants i famílies. L'oferta lúdica ha comptat amb una quarantena de propostes molt diverses, i l'enfocament dels censos d'espècies s'ha adaptat a les particularitats de cada espai natural. Per exemple, s'ha fet identificació d'ocells a Can Mercader, al Botànic Històric, a Can Rigal i a la platja de Castelldefels. També ha estat rellevant l'inventari de papallones al Turonet i al parc de Can Lluc, així com l'anellament científic al parc de la Torre-Roja, o diferents observacions d'invertebrats a la platja de Montgat o al parc de les Palmeres.

  Bioblitz
 • Any 2018
  En la primera edició del Bioblitz metropolità van ser observades un total de 188 espècies de flora i fauna, entre elles 43 de protegides, algunes de ben destacables: la gavina corsa (Larus audouinii) una espècie poc freqüent; el corriol petit (Charadrius dubius), cosa que suposa una bona notícia ja que es tracta d'una espècie que està tornant a nidificar a la desembocadura del Besòs; el martinet de nit (Nycticorax nycticorax), o la papallona brocat variable (Euphydryas aurinia), protegida en l'àmbit europeu, tot i que a Catalunya és més freqüent.

  En aquest primer Bioblitz Metropolità hi van participar més de 1.200 persones que van fer més de 1.000 observacions, ajudades per experts naturalistes que van guiar aquesta activitat de ciència ciutadana.

  Observació

Puja
Prova: $provaURL