Bioblitz Metropolità

Què és?
La 4a edició del Bioblitz Metropolità se celebrarà el cap de setmana del 22 i 23 de maig. Enguany, com a novetat i responent a la bona acollida del format virtual de la darrera edició, es combinarà la participació a les xarxes socials amb les activitats presencials adaptades a les mesures de prevenció de la covid-19. 

Es convida la ciutadania a assistir a les propostes que tindran lloc a les Jugatecambientals dels parcs i platges metropolitans, totes relacionades amb l'elaboració d'uns cens d'éssers vius. Paral·lelament també s'anima a penjar fotografies a les xarxes socials de les diferents espècies de flora i fauna que s'observin. 

Un bioblitz és una activitat de ciència ciutadana que té l'objectiu principal de fer un recompte d'espècies i obtenir una fotografia de la biodiversitat al territori. Es pretén que el públic pari atenció en la biodiversitat d'aquests espais i en la seva importància per al funcionament correcte dels ecosistemes, cosa imprescindible per al control dels organismes patògens, com és el cas del coronavirus que ha causat la pandèmia que avui ens afecta. 

Puja
Com participar-hi?
 1. Pots participar a les activitats dirigides a les Jugatecambientals dels parcs i platges metropolitans. Totes les propostes presencials estaran adaptades a les mesures de prevenció de la covid-19. S'obsequiarà totes les families assitents amb un pòster de les papallones diürnes metropolitanes.
 2. A través de les xarxes socials pots publicar fotografies de detall, amb resolució, en color i sense filtres de la fauna i flora observada als parcs i a les platges. Poden ser tota mena d'organismes: ocells, insectes com ara papallones, escarabats, abelles i vespes, aràcnids, rèptils, amfibis, peixos, arbres, flors, etc. Per poder identificar l'espècie és important que es mostrin totes les parts del cos de l'ésser viu. En cas que es tracti d'una planta, cal que es vegi el detall de la tija o el tronc, fulla, flor o fruit si en té.
 3. Publica la fotografia al teu perfil de Twitter o Instagram (tria només una de les dues xarxes socials per no repetir observacions), etiqueta en la publicació el perfil @ParcsplatgesAMB o @parcsplatgesamb i fes servir l'etiqueta #BioblitzMetropolità21. Si coneixes l'espècie, afegeix -hi el nom vulgar i/o científic i, si no, pregunta'ns de quina espècie es tracta. Intentarem contestar totes les vostres consultes amb la col·laboració de científics experts. És molt important que indiquis en quin parc o platja l'has observat.
 4. Les publicacions de les fotografies es poden fer al llarg de tot el cap de setmana del 22 i 23 de maig.
 5. S'elaborarà un cens de biodiversitat dels parcs i les platges metropolitans amb el recompte de totes les espècies que s'hagin observat.
Més informació a la nota de premsa

Puja
Horari
Totes les activitats tindran lloc diumenge 23 de maig, excepte les del parc del Mil·lenari, el parc de Can Buxeres i el parc de les Planes, que es realitzaran el dissabte 22 de maig. L'horari és d'11.30 h a 13.30 h, excepte el parc de la Molinada, el parc del Riu i el parc Nou, que serà de 12 h a 14 h.

Puja
Resultats
Totes les dades obtingudes durant aquesta jornada es bolcaran a les plataformes Ornitho i/o Ocells del Jardí de l'Institut Català d'Ornitologia (ICO), i també quedaran recollides al Visor de fauna metropolità.

Els resultats obtinguts també s'utilitzaran per a la gestió integral dels espais públics metropolitans, ja que serveixen com a indicadors per planificar diferents accions, com el manteniment dels prats florits, la instal·lació de caixes niu o l'evolució dels sistemes dunars.

El Bioblitz Metropolità forma part del Pla de millora de la biodiversitat de l'AMB: un projecte que recopila un total de 48 actuacions als parcs i a les platges de la metròpolis.


Puja
Edicions
Edicions Observacions realitzades Total animals i plantes Nombre espècies flora Nombre espècies fauna Recompte espècies protegides Nombre espècies flora protegides Nombre espècies fauna protegides
1a | 2018 1.000 188 54 134 41 0 41
2a | 2019 1.300 185 66 116 39 0 39
3a | 2020 568 221 75 146 47 0 47
4a | 2021 570 202 55 146 35 0 35
 • Any 2021
  A la 4a edició del Bioblitz es van realitzar més de 500 observacions. En total es van comptabilitzar uns 2.200 organismes, de 202 espècies diferents: 146 de fauna i 55 de flora.

  En referència a la fauna, el grup amb més protagonisme van ser els insectes, amb 72 espècies diferents, entre papallones, coleòpters, abelles i vespes, entre d'altres. Aquesta diversitat està associada als jardins de papallones, els prats florits i els espais dunars de les platges metropolitanes.

  En segon lloc, els ocells també va ser un grup força seguit al Bioblitz Metropolità 2021, amb més de 350 observacions que van permetre identificar 1.500 exemplars de 56 espècies diferents, un 62 % de les quals protegides.

  Com a espècies de fauna destacables, cal esmentar la gavina corsa (Ichthyaetus audouinii) i el picot garser (Dendrocopos major).

  En relació amb la flora, es van observar un total de 55 espècies botàniques, pràcticament totes als prats florits dels parcs metropolitans.

  Les espècies de flora més observades han estat les roselles (Papaver rhoeas), la borratja (Borago officinalis) o les malves (Malva sp.). En relació amb la vegetació destacable, cal fer èmfasi en una espècie del gènere Cuscuta: una planta paràsita que s'ha observat sobre un exemplar d'equinòfora (Echinophora spinosa).
 • Any 2020
  En la sessió del 2020 es van rebre prop de 600 fotografies que corresponien a 221 espècies diferents de flora i fauna.

  El grup que amb més protagonisme correspon a les espècies herbàcies dels prats dels parcs metropolitans, amb uns 75 exemplars diferents, com malves, trèvols, corretjoles o cards. Pel que fa als animals, es van observar unes 146 espècies diferents: ocells, papallones, insectes i aràcnids, amfibis o rèptils.

  Cal destacar que es van observar una sèrie d'espècies de fauna singulars que són força difícils de veure, com ara l'oriol, el pica-soques blau i el gamarús, al parc de les Aigües de Montcada i Reixac; el martinet de nit i la perdiu roja, al parc del Masot de Ripollet; el xot, al parc de la Costeta de Begues, o el capó reial, a la platja de Barcelona.


 • Any 2019
  A l'edició del 2019 unes 1.400 persones es van posar a la pell dels científics i van fer més de 1.300 observacions de fauna on es van identificar 119 espècies de fauna diferents, 40 de les quals són protegides. Pel que fa a la flora, es van comptar 64 espècies diferents, 53 de les quals són herbàcies i 13 corresponen a arbres i arbustos.

  Aquests indicadors reflecteixen la bona salut de la biodiversitat urbana a la metròpolis de Barcelona, un territori que té més del 50 % d'espais naturals.

  És l'única cita anual en què totes les Jugatecambientals de l'AMB fan activitats simultàniament i aconsegueixen captivar una gran quantitat de públic, especialment infants i famílies. L'oferta lúdica va comptar amb una quarantena de propostes molt diverses, i l'enfocament dels censos d'espècies es va adaptar a les particularitats de cada espai natural. Per exemple, es va fer una identificació d'ocells a Can Mercader, al Botànic Històric, a Can Rigal i a la platja de Castelldefels. També va ser rellevant l'inventari de papallones al parc del Turonet i al parc de Can Lluc, així com l'anellament científic al parc de la Torre-Roja, o diferents observacions d'invertebrats a la platja de Montgat o al parc de les Palmeres.

  Bioblitz
 • Any 2018
  En la primera edició del Bioblitz Metropolità van ser observades un total de 188 espècies de flora i fauna, 43 de les quals són de protegides, i algunes de ben destacables: la gavina corsa (Larus audouinii) una espècie poc freqüent; el corriol petit (Charadrius dubius), cosa que és una bona notícia ja que es tracta d'una espècie que està tornant a nidificar a la desembocadura del Besòs; el martinet de nit (Nycticorax nycticorax), o la papallona brocat variable (Euphydryas aurinia), protegida en l'àmbit europeu, tot i que a Catalunya és més freqüent.

  En aquest primer Bioblitz Metropolità hi van participar més de 1.200 persones, que van fer més de 1.000 observacions, ajudades per experts naturalistes que van guiar aquesta activitat de ciència ciutadana.

  Observació

Puja
Prova: $provaURL