USUDS

| Tema: AMB

Assemblea final del projecte de desenvolupament urbà sostenible a la mediterrània

Aglomeració urbana d'un barri de Trípoli, Líban
Aglomeració urbana d'un barri de Trípoli, Líban
El Projecte USUDS (Urban SUstainable Development Strategies) va celebrar la seva Assemblea Final els 16 i 17 de juny a Sfax, Tunísia, l'acte de cloenda del projecte on van ser presentats els seus principals resultats.

L'Assemblea va reunir representants de diferents ciutats mediterrànies interessades en les estratègies de desenvolupament urbà sostenible i en planificació, que van discutir llurs experiències en la definició de plans estratègics i en la seva implementació.

L'Àrea Metropolitana de Barcelona, actuant com a Secretariat General de la xarxa MedCités, ha liderat l'USUDS, un projecte vinculat a les estratègies de desenvolupament urbà. El projecte va començar l'octubre de 2011 i ha comptat amb un pressupost de 2,8 milions d'euros, finançats principalment pel programa ENPI de la CE, i amb el suport de la AECID, la Diputació de Barcelona, l'Ajuntament de Barcelona i la Fundació Hariri.

Resultats del projecte

Els coordinadors de l'Equip Local a Sousse (Tuníssia), Saida (Líban) i Larnaca (Xipre) van presentar el treball emprès sota el projecte a llurs ciutats respectives per la definició d'estratègies de desenvolupament urbà, el qual s'ha dut a terme d'una forma molt participativa, incloent processos de consulta amb els actors i la societat civil durant el diagnòstic, la definició de l'estructura estratègica i la validació dels projectes estratègics del pla d'acció. Tots els representants van destacar la importància d'USUDS no solament com a projecte sinó més aviat com un procés que ha donat espai als ciutadans per definir el seu futur emfatitzant el nou paper dels municipis a conseqüència del projecte; el d'una plataforma per a l'articulació dels actors de la ciutat.

També es van tractar els resultats del segon objectiu del projecte, el de la difusió de la planificació urbana estratègica a la Mediterrània que porten a terme els tres Centres de Transferència de Coneixements (KTC) a través de la plataforma web d'USUDS i que ha conduït a l'ampliació de la xarxa de ciutats interessades en la planificació estratègica. Els participants van iniciar un diàleg sobre els múltiples reptes identificats a les seves regions en relació amb la planificació urbana estratègica així com sobre els avenços metodològics adoptats sota el projecte USUDS. Al final del primer dia, el Sr. Joan Parpal, secretari general de Medcities, va fer una avaluació general de la implementació d'USUDS, dels problemes trobats i les lliçons apreses durant llur execució en una època de conflictes, crisi, inestabilitat política i limitacions administratives a tots tres països.

El segon dia de l'Assemblea va donar espai al diàleg polític entre actors nacionals i internacionals i representats de ciutats mediterrànies que es troben enmig de la definició i implementació de llurs estratègies de desenvolupament urbà sostenible. La primera taula rodona va subratllar la importància de coordinar els actors involucrats en desenvolupament urbà a la Mediterrània a fi d'evitar duplicitats, especialment a través de la iniciativa Urban Hub del CMI; es van presentar experiències de plataformes internacionals com la Cities Alliance a l'hora de promoure i reforçar el paper de les ciutats en el desenvolupament sostenible amb iniciatives específiques de finançament; i es va destacar el possible paper de les administracions locals de segon nivell, com és el cas de la Diputació de Barcelona, per proporcionar suport de base als ajuntaments en l'execució de llurs plans estratègics, bé com a part del seu treball local o bé a través de la cooperació descentralitzada amb d'altres ciutats.

Visió compartida

A més, es va produir un diàleg molt intens entre representants de ciutats mediterrànies sobre la construcció d'una visió compartida de la ciutat entre el lideratge municipal i els actors i la mobilització de les aliances necessàries per a la implementació dels projectes estratègics. Una discussió com aquesta palesa els avenços produïts, des de la Conferència de Barcelona de 2011, en les experiències de planificació urbana estratègica a la Mediterrània i també van mostrar els desafiaments que aquestes ciutats han d'afrontar en la implementació de llurs projectes estratègics.

Documents relacionats