Armilles salvavides de Lesbos

| Tema: Cooperació internacional

"Join it", proposta guanyadora de la IV edició d'aquest concurs d'idees

El passat 25 d'octubre del 2021 va tenir lloc l'acte d'entrega de premis de la IV edició del Concurs Social d'Idees de Lesbos.

La proposta Join it, presentada per Rocio Telecemian i Rodrigo Triana Escamilla ha estat la guanyadora d'aquesta IV edició del Concurs Social d'Idees per donar un nou ús a les armilles salvavides acumulades a l'illa grega de Lesbos. El concurs l'organitza el Servei de Cooperació Internacional de l'AMB en estreta col·laboració amb l'ONG Lesvos Solidarity i té l'objectiu de que estudiants de disseny i enginyeria de l'àrea metropolitana de Barcelona mostrin el compromís amb les persones refugiades.

El projecte guanyador de la IV edició presenta un sistema d'elaboració de producte fent ús del material plàstic de les llanxes pneumàtiques (dinguis). Els guanyadors tindran l'oportunitat de viatjar a Lesbos per conèixer la situació de l'illa i l'experiència del taller de manufactura de l'associació Lesvos Solidarity.

L'entrega de premis la va dur a terme el vicepresident de l'Àrea d'Internacional i Cooperació, Ernest Maragall, i Glòria Sánchez, membre del jurat i cap de secció de control qualitat de la Direcció de Serveis de Prevenció i Gestió de Residus de l'AMB.

Finalistes de dues edicions

El concurs, destinat a l'alumnat d'escoles i universitats de disseny industrial i d'enginyeria tècnica industrial, incentiva la creació d'idees originals, efectives i sostenibles per donar un nou ús a les armilles salvavides que han ajudat milers de persones i que actualment s'acumulen a l'illa de Lesbos (Grècia). Amb aquest concurs es vol incentivar la sensibilització i la participació de joves de l'àrea metropolitana en iniciatives transformadores, a partir dels seus interessos formatius.

En l'acte d'entrega de premis de la IV edició, es va aprofitar també per fer un reconeixement a les guanyadores de la III edició del concurs, ja que l'entrega de premis en aquella ocasió es va fer virtualment a causa de la pandèmia.

Propostes guanyadores de la III edició

Projecte


Acquaponic Cultivation: presentada per Emma Calvo i Anna Mestres. La proposta consisteix a reutilitzar el material acumulat a les platges de Lesbos, per elaborar un sistema de cultiu fent servir els nutrients que els peixos dipositen dins l'aigua per al creixement de les plantes. La proposta s'ha fet mereixedora del premi per la seva qualitat tècnica i la gran càrrega simbòlica, ja que entén l'aigua com un mitjà per generar vida.

Projecte

INFANTUM – Recycled cloth diapers: de Maria Hernando Ribas i Alice Albieri Lavo, amb la proposta d'un bolquer confeccionat amb armilles salvavides. La proposta és mereixedora del premi per ser considerat un objecte molt original, que explora les necessitats i la mancança de recursos dels camps refugiats. Se'n valora la càrrega simbòlica.

Finalistes de la IV edició:

Projecte

Collar click: presentada per Hugo Jorgens Vidal i Martí Callís Ripoll. El projecte presenta un collaret amb corretja per a gossos fabricat amb el material de les armilles salvavides. El producte ha sigut seleccionat com a finalista per la seva originalitat a l'hora de concebre una idea innovadora fent un ús gairebé total del material de les armilles salvavides.

Projecte

Stratum. Multi - purpose hammoch: presentada per Peter Hansen i Nicolas Pazmiño-miño. El projecte proposa fer ús de les armilles salvavides per a la producció d'una hamaca amb múltiples usos. El jurat considera que el projecte proposat és molt innovador i original. Es fa un esment especial a la qualitat tècnica del prototip i el dossier presentat.

Proposta guanyadora de la IV edició

Projecte

Join it: presentada per Rocio Telecemian i Rodrigo Triana Escamilla. El projecte presenta un sistema d'elaboració de producte fent ús del material plàstic de les llanxes pneumàtiques (dinguis). La proposta s'ha fet mereixedora del primer premi per la seva originalitat i creativitat a l'hora d'imaginar una nova manera de creació de productes i fàcil d'elaborar. Aquesta proposta evita l'ús de materials suplementaris per a la fabricació, així com el fet que no es requereix cap habilitat personal i tècnica concreta per produir-ho.

Qualitat i solidaritat

L'acte va comptar amb la participació de membres del professorat i alumnes d'escoles d'enginyeria i disseny, entre altres l'IED Barcelona Centre Superior de Disseny, l'Escola Universitària de Disseny i Enginyeria Elisava, l'Escola Superior de Disseny ESDI, l'Escola Massana i l'IES Anna Gironella Mundet.

A l'inici de l'acte, el vicepresident Maragall va destacar la qualitat de les propostes presentades, així com la solidaritat de tots els estudiants presents a l'acte a l'hora de cedir les seves idees per una causa solidària en favor de les persones refugiades de Lesbos.

Per la seva banda, el professor i dissenyador Curro Claret, va impartir la conferència "Disseny social i solidari", en què va destacar la importància que té a l'hora de crear un nou disseny no només el fet de pensar que un disseny ha de ser bonic, sinó pensar quin és el disseny que pensaríem en el món que voldríem. Va encoratjar els alumnes a ser atrevits, innovadors i inconformistes a l'hora de crear dissenys i noves idees.

Així mateix, la cap de servei de cooperació internacional de l'AMB, Maria Peix, va contextualitzar la proposta del concurs social d'idees de Lesbos en el programa Safe Passage. Es tracta d'un programa per reciclar, produir i comercialitzar productes elaborats amb les armilles salvavides, embarcacions i d'altres elements que s'acumulen a l'illa. D'aquesta manera, es compleix un doble objectiu: d'una banda, el reciclatge d'aquests residus que s'acumulaven a l'illa i, de l'altra, donar oportunitats laborals a persones refugiades i locals que viuen a l'illa. Així mateix es facilita acompanyament psicosocial i legal als participants. També va destacar les tres noves modalitats de la nova edició del concurs social d'idees del 2022.

Finalment, Habibeh Mosavi, refugiada afganesa resident a Lesbos i membre de l'associació Lesvos Solidarity, també va presentar el seu testimoni de refugi i de les tasques que desenvolupa a l'associació Lesvos Solidarity a través d'un vídeo.

Documents relacionats
On
Marker
Born Centre Cultural i de Memòria Carrer del Comerç, 967, 08003, Barcelona