7è taller de l'SMART-MR

| Tema: Bicicleta, Mobilitat sostenible, Relacions internacionals

Les polítiques de mobilitat sharing de l'AMB desperten l'interès a la trobada de Porto

Els dies 9 i 10 d'octubre de 2018, s'ha celebrat a l'àrea metropolitana de Porto el setè taller del projecte europeu SMART-MR "Sharing Economy". La trobada va tenir lloc al Centre d'Excel·lència i Innovació en la Indústria de l'Automòbil (CEIIA) de Matosinhos.

En aquesta trobada, l'AMB ha presentat el nou servei de bicicleta pública compartida metropolitana: e-Bicibox. Aquest model pretén ajudar a reduir la contaminació atmosfèrica i millorar la qualitat de l'aire de la metròpolis, reforçant l'estratègia metropolitana per convertir la bicicleta en un transport diari metropolità més i, en general, per promoure i facilitar un veritable canvi d'hàbits.

Així mateix, l'AMB ha fet una exposició pública del model de regulació dels diferents serveis de mobilitat sharing —moto, cotxe, bicicleta— en els quals hi està treballant l'Ajuntament de Barcelona. Es tracta d'un model de regulació pioner a tot Europa, que ha despertat l'interès de la resta d'àrees metropolitanes europees sòcies de l'SMART-MR.

Dos actors referents en el camp de l'economia col·laborativa (un responsable tècnic de l'e-bicibox i un tècnic de l'Ajuntament de Barcelona) han estat els encarregats de presentar les propostes de la metròpolis de Barcelona.

Planificació i gestió del transport públic

L'SMART-MR és un programa que vol afavorir la transició a un futur urbà de baixes emissions de carboni, amb mesures sostenibles per al transport i la mobilitat a les ciutats. El programa està finançat per Interreg Europe.

El projecte, liderat per Centre de Recerca Científica de l'Acadèmia d'Arts i Ciències (Ljubljana, Eslovènia), compta amb socis de diverses regions metropolitanes com ara l'AMB, Oslo-Akershus, Göteborg, Hèlsinki, Budapest, Ljubljana, Roma i Porto.

Els socis SMART-MR i experts dels vuit països es van reunir per abordar qüestions relacionades amb els nous models de negoci del sector del transport. Els assistents van abordar temes rellevants, com ara el paper de les autoritats del transport en la planificació i gestió de nous models de negoci, o quina funció hauria de tenir l'Administració local. Durant el taller també es van discutir qüestions com els impactes dels nous models de gestió sobre el transport públic tradicional i sobre la planificació territorial.

Els participants també van tenir l'oportunitat de visitar el CEiiA i veure el treball realitzat en el desenvolupament i gestió de serveis de mobilitat intel·ligent.

Documents relacionats
On
Marker
CEIIA Matosinhos