Neteja de les platges amb menor impacte ambiental

Imatge de la platja

Neteja de les platges amb menor impacte ambiental

Ficha técnica

 • Temas:
  Biodiversidad, Playas
 • Fecha de publicación:
  Abril 2014
 • Estado:
  En proceso
 • Fecha de aprobación:
  Abril 2014
 • Tipo / Subtipo:
  Proyectos de biodiversidad
 • Municipio:
  Castelldefels, El Prat de Llobregat, Gavà, Sant Adrià de Besòs, Viladecans
Descripció

El litoral és un espai dinàmic i sensible. Amb el pas dels anys la pressió humana ha augmentat  i ha provocat transformacions i, en alguns casos, degradació de les platges. Tenint en compte que les platges metropolitanes ocupen una superfície de més de dos milions de metres quadrats de sorra i són visitades per més de 8,5 milions de persones cada any, les tasques de neteja són un objectiu prioritari per l'Àrea Metropolitana de Barcelona. No obstant, aquesta neteja ha de ser compatible amb el manteniment dels ecosistemes naturals, per exemple la neteja mecanitzada, pot destruir físicament la vegetació de les zones dunars. En menor grau afecta la neteja manual. És per aquest motiu que les tasques de neteja en les zones de vegetació dunar es realitzen exclusivament de forma manual. 

Objectius

 • Compatibilitzar l'ús social de la platja amb la conservació dels valors naturals.
 • Disposar d'una sorra neta i amb bona qualitat sanitària.
 • Prevenir en origen i minimitzar la contaminació i els riscos higiènics i sanitaris, com també qualsevol impacte negatiu que pugui causar sobre el medi.
 • Mantenir i millorar la diversitat biològica, la qualitat de l'aigua del mar, la flora i la fauna del litoral, assegurant un ecosistema atractiu que pugui ser gaudit per les persones.

Enlaces relacionados

Actuacions realitzades

Publicaciones relacionadas
 • Pla de millora de la biodiversitat
  Tema:
  Biodiversidad
  Tipo:
  Tècnic
  Público:
  Educació no reglada, ciutadania, famílies i lleure
  Edición:
  Planes y programas
  Soporte:
  Electrónico
Playas relacionadas
Puntos de interés relacionados
 • $escapeTool.html($relacionat_puntinteres_alt_)
  Categoria:
  Interés ambiental
  Descripció:
  Les del Remolar i la Roberta són dues de les platges declarades zones d'especial protecció per a les aus (ZEPA) del litoral del Prat de Llobregat, reconegudes amb la figura de protecció Xarxa Natura 2000. La del Remolar té zones dunars protegides. La sorra no es neteja mecànicament per tal de mantenir espais d'alimentació per a ocells com el corriol camanegre, que mengen els petits organismes que viuen d'aquestes restes marines. La platja de la Roberta integra l'ús dels visitants amb el de la conservació de les zones dunars protegides, que s'estenen entre la sorra de la vora i el passeig marítim.
 • $escapeTool.html($relacionat_puntinteres_alt_)
  Categoria:
  Interés ambiental
  Descripció:
  Distingides com a platges verges, al litoral del municipi de Viladecans hi ha dos sorrals costaners que mantenen una riquesa natural única a la zona. La platja del Remolar conserva una important comunitat dunar preservada que acull espècies de fauna protegida, com el corriol camanegre o el sargantaner petit. La rereplatja està dominada per un bosc de pi pinyer, com la veïna platja de la Pineda de Cal Francès, que presenta dunes amb una important comunitat vegetal. Totes dues formen part de la Zona d'Especial Protecció d'Aus (ZEPA). La sorra es neteja manualment de residus d'origen humà, però s'hi deixen les restes vegetals, com canyes i algues, que serveixen d'aliment per a petits crustacis, dels quals al seu torn s'alimenten les aus.