Xicrandra

Categoría: Vegetación singular

Municipios: Cornellà de Llobregat

Xicrandra

Arbre subtropical originari de l'Amèrica del Sud, entre l'Argentina i Bolívia, pot arribar a fer 10 metres d'alçària.

Nom científic: Jacaranda mimosifolia
Família: bignoniàcies
Alçària: 8 metres
Edat estimada: 37 anys (2018)

Denominació:

Castellà: jacarandá
Anglès: blue jacaranda

Port:

Arbre que pot arribar a fer 10 metres d'alçària. La seva capçada és poc densa i el tronc acostuma a no ser gaire recte.

Escorça:

És de color marró grisenc. Quan l'arbre és jove té una textura llisa i, amb el pas dels anys, es va esquerdant i formant escates que es poden desprendre del tronc.

Fulles:

Al seu lloc d'origen és un arbre de fulla perenne, però aquí perd la fulla a l'hivern. Les fulles recorden les de la falguera, estan compostes per entre 25 i 30 parells de folíols, lanceolats i acabats en punta.

Floració:

A la primavera, però pot tenir una segona floració més escassa a finals d'estiu o inici de la tardor. Les flors fan 5 cm de llarg i són de color violeta clar. Apareixen agrupades en grans espigues de forma piramidal.

Fruit:

És una càpsula arrodonida i aixafada, d'uns 5 cm de diàmetre. Quan s'obre, allibera les nombroses llavors, que són alades.

Origen i hàbitat:

Arbre subtropical originari de l'Amèrica del Sud, entre l'Argentina i Bolívia. S'ha aclimatat molt bé a la regió mediterrània, amb una preferència pels llocs assolellats.

Usos:

Plantat com a arbre ornamental per la seva elegància i vistosa floració. La seva fusta és excel·lent per a treballs d'ebenisteria.

Saps què?

A la seva àrea de distribució natural, als boscos del límit entre l'Argentina i Bolívia, la xicranda es troba en perill d'extinció. A la llista vermella d'espècies amenaçades de la UICN (Unió Internacional de Conservació de la Natura) està catalogada com a espècie vulnerable.

Publicaciones relacionadas
Equipamientos relacionados