Arbre catalogat d'interès local. Al Jardí Botànic Històric hi ha un exemplar amb una alçària excepcional. La Generalitat té previst declarar-lo arbre monumental. Les fulles es fan servir a Astúries per embolcallar el formatge de cabrales.
Fals plàtan
Categoría: Vegetación catalogada
Municipios: Barcelona
Nom científic: Acer pseudoplatanus
Família: aceràcies
Alçada: 30 m.
Edat estimada: 90 anys (edat estimada)
Pol·linitzadors:: entomòfil
Dispersió de les llavors:: anemocòria
Denominació:
Castellà: falso plátano
Anglès: sycamore
Port:
Arbre esvelt, de tronc dret, amb capçada arrodonida i densa. Pot superar els 30m d'alçada.
Escorça:
És de color gris i llisa però es va clivellant amb l'edat i es desprèn en grans plaques.
Fulles:
De color verd fosc a l'anvers i més pàl·lides al revers.
Floració:
Les flors són hermafrodites però funcionen com si fossin monoiques. A vegades se'n troben exemplars dioics. Són de color verdós o groc. Formen raïms pènduls que apareixen a mitja primavera.
Fruit:
Apareix a finals d'estiu en dues sàmares unides, amb les ales obertes, gairebé en angle recte. La llavor madura entre octubre i novembre.
Origen i hàbitat:
És originari d'Europa i del sud-oest d'Àsia. És un arbre d'indrets humits, però ben drenats, i sòls profunds. A l'Europa atlàntica baixa fins al nivell del mar. A Catalunya és poc freqüent però es troba a les obagues de la majoria de les muntanyes, des dels ports de Tortosa fins als Pirineus, entre 800 i 1.500 m d'altitud.
Usos:
És una espècie de gran interès forestal per la bona qualitat de la seva fusta. Molt útil en ebenisteria, en la fabricació de petits objectes i estris de cuina. Té utilitat ornamental.