Stop malbaratament!

Volver
Imatge d'una taula amb manats de pastanagues i porros i una capsa amb patates. De fons es veuen en capses, melons i préssecs.
Del

al
Inscripción Adaptado a mobilidad reducida Adaptado a mobilidad reducida
Tema:
Residus, Sistema alimentario, Sostenibilitat
Tipo:
Actividad en el aula
Público:
Formación reglada (Ver todos)
Cuándo:
Del al (Guardar)
Promotores:
Àrea Metropolitana de Barcelona
Programa:
Compartim un futur / Compartamos un futuro

Descripción

El malbaratament alimentari és un problema que ha anat acompanyant a les societats desenvolupades en les últimes dècades. Llençar aliments en bon estat o aprofitables és un problema de doble vessant: l'ecològica i la social. En el primer dels casos, la producció i posterior gestió de tots aquells aliments que no han estat consumits representa una despesa de recursos naturals que el planeta no es pot permetre. D'altra banda, mentre en alguns països es llencen aliments en bon estat, en d'altres hi ha persones que es moren de fam, posant de manifest les diferències i incrementant-les de forma acusada. L'activitat de malbaratament alimentari pretén posar de manifest la curta vida dels aliments i la necessitat de fer-ne una compra responsable i així evitar-ne el malbaratament. En aquesta activitat es comença parlant de la problemàtica que tenim en l'alimentació actual: el consum de productes ultraprocessats i l'addició de additius i conservants. Intentant explicar de forma senzilla aquesta problemàtica, es passa a parlar de que tots aquests additius el que permeten, entre altres coses, és la millor conservació dels aliments. A partir d'aquí s'enllaça amb la problemàtica del malbaratament alimentari dels productes frescos. Així doncs s'explica quin es el procés de producció d'aquests i es demana a l'alumnat que pensi maneres d'evitar perdre aliments al llarg de tot el procés.

Lloc i durada de l'activitat

Activitat a l'aula del centre escolar.
Per Educació primària té 1h de durada.
Per Educació Secundària té 1h 30 minuts de durada.

Horaris

De dilluns a divendres en horari de matí o tarda, segons la petició del sol·licitant.

Inscripcions

Cal fer reserva prèvia a través de l'enllaç d'inscripcions.
Atenció! No hi haurà període d'inscripcions mentre duri l'alerta sanitària de la COVID-19.
El període d'inscripcions de les activitats a l'aula s'obre trimestralment, iniciant-se els períodes l'1 de juliol, l'1 de gener i l'1 de març.
Durant el mes d'agost no hi ha servei educatiu.

Requeriments i recomanacions

· Ordinador i projector
· Taules

Objectius

1. Conèixer què és el malbaratament alimentari.

  • ​Aprendre perquè es produeix.
  • Aprendre l'impacte ambiental que representa.
  • Aprendre el debat ètic que entorn el menjar.
2. Comprendre el model de consum actual.
  • Reflexionar sobre l'impacte de les nostres accions relacionades amb el consum i en la salut.
  • Adquirir els coneixements necessaris per evitar llençar menjar.
3. Ser proactius i proactives en les problemàtiques ambientals.
  • Crear propostes per la difusió dels coneixements obtinguts.
  • Difondre allò que s'ha après per conscienciar el seu entorn immediat.
  • Comprometre's en una acció de canvi en l'àmbit domèstic/quotidià.
4. Aprendre les diferències entre els aliments naturals, processats i ultraprocessats i com repercuteixen en la nostra salut.

Adaptació a NESE

L'activitat està adaptada per a persones amb necessitats especials de suport educatiu i/o amb mobilitat reduïda.

Publicaciones relacionadas

Prova: $provaURL