L'AMB busca exploradors per fer inventari d'animals i plantes al Bioblitz Metropolità 2022

| Tema: Parques

Els ciutadans participaran aquest cap de setmana en l'elaboració d'un cens de biodiversitat urbana en 42 parcs i platges de la metròpolis de Barcelona

La cinquena edició del Bioblitz torna a la plena normalitat, sense restriccions ni mesures especials per la covid

Bioblitz a Cervelló

Aquest cap de setmana 21 i 22 de maig torna el Bioblitz Metropolità en el marc del Dia Mundial de la Biodiversitat. La cinquena edició combina les tradicionals activitats de les Jugatecambientals, guiades per naturalistes experts, i el format virtual, nascut arran de la pandèmia.

L'AMB anima els apassionats de la natura i les famílies que gaudeixen dels parcs i les platges metropolitans a participar de les activitats programades a les Jugatecambientals, totes relacionades amb la realització de censos d'éssers vius, que s'elaboraran a partir de les observacions que es facin. Els participants gaudiran d'activitats diverses com observacions d'ocells i papallones, revisió de caixes niu o construcció de menjadores d'ocells.

El format presencial es farà a les 42 Jugatecambientals dels parcs i platges en funcionament, mentre que el format virtual permetrà que els usuaris puguin penjar imatges dels organismes observats amb les etiquetes #BioblitzMetropolità22 i @parcsplatgesAMB. En el cas de l'Instagram, si el perfil no és públic, caldrà enviar les observacions per missatges privats. A més, caldrà indicar en quin parc o platja s'ha fet la troballa, i el nom de l'espècie, si es coneix.

Aquesta jornada pretén potenciar la participació ciutadana a través de les activitats de les Jugatecambientals centrades en els espais de biodiversitat, com jardins de papallones, hotels d'insectes, refugis de biodiversitat i, en el cas de les platges, les dunes.

A mesura que els participants vagin publicant les imatges de la biodiversitat urbana, l'AMB anirà donant resposta als missatges rebuts indicant l'espècie corresponent, amb la col·laboració de científics experts. Per poder determinar el nom de l'espècie, les fotografies han de tenir prou resolució i detall de l'organisme, i mostrar-lo sencer i amb diferents imatges des de diverses perspectives.

Un cop analitzades totes les imatges rebudes i els resultats obtinguts a les activitats, l'AMB farà públics els indicadors i la valoració dels resultats a les xarxes socials i al web.

Totes les dades obtingudes durant el cap de setmana d'exploració es bolcaran a les plataformes Ornitho o Ocells del Jardí de l'Institut Català d'Ornitologia (ICO), i també quedaran recollides al web de l'AMB a través del Visor de fauna.

Els resultats obtinguts també s'utilitzaran per a la gestió integral dels espais públics metropolitans, ja que serveixen com a indicadors per planificar diferents accions, com el manteniment dels prats florits, la instal·lació de caixes niu o l'evolució dels sistemes dunars.

Aquest any, les jornades del Bioblitz es complementen amb l'acte de presentació de l'Observatori Metropolità de Papallones (mBMS), un projecte liderat per l'AMB, el CREAF i l'IERMB.

Edicions anteriors

Les dades de les edicions anteriors ens ofereixen una mostra diversa d'espècies que habiten als parcs i platges metropolitans, que són espais de natura d'especial importància en una metròpolis densament poblada. Aquests espais són reservoris de biodiversitat, imprescindibles per millorar la salut dels habitants metropolitans. 

Edicions Participants Observacions realitzades Total animals i plantes Espècies flora Espècies fauna Recompte espècies protegides N. espècies flora protegides N. espècies fauna protegides
1a | 2018 1.200 1.000 188 54 134 41 0 41
2a | 2019 1.400 1.300 185 68 116 39 0 39
3a | 2020 (participació online) 568 221 75 146 47 0 47
4a | 2021 (participació online) 570 202 55 146 35 0 35

Bioblitz Metropolità i Pla de millora de la biodiversitat

Un bioblitz té l'objectiu principal de fer recompte d'espècies i obtenir una fotografia de la biodiversitat al territori. Es pretén que els voluntaris visquin en primera persona la feina de camp que fan els científics i, alhora, acostar el coneixement científic a la societat d'una manera senzilla, didàctica i pedagògica, a través de l'experimentació. Es tracta d'un aprenentatge que situa les persones al centre, en el qual nens i adults se senten involucrats i recullen informació que a posteriori pot ser molt útil per a investigacions científiques i per a la gestió integral dels parcs i les platges.

El Bioblitz Metropolità s'emmarca dins del Pla de millora de la biodiversitat de l'AMB: un projecte que recopila un total de 48 actuacions als parcs i a les platges de la metròpolis, com la naturalització de les basses o els espais aquàtics, la creació d'hotels d'insectes i jardins de papallones, la conservació dels sistemes dunars o la instal·lació de caixes niu i menjadores.

Documentos relacionados
Enlaces relacionados