L'edifici de l'escola Encants guanya el premi de l'Opinió FAD

| Subject: Urban Public Spaces

Reconeixement a un equipament de l'AMB dissenyat amb la innovació i la sostenibilitat com a prioritats

L'edifici del CEIP Encants, una innovadora escola pública d'educació infantil i primària que va néixer ara fa sis anys i que s'integra, des del passat setembre, dins del nou paisatge urbà de les Glòries, ha estat escollit com a guanyador del Premi d'Opinió en la categoria d'Arquitectura dels premis FAD 2016.

Davant de les clàssiques aules de la majoria dels centres educatius tradicionals, al CEIP Encants hi predominen els espais molt oberts i comunicats, on els grans passadissos, el pati exterior i el terrat amb l'hort són també espais d'aprenentatge.

L'edifici, obra de l'arquitecte de l'AMB Roger Méndez, té 4.149 m2 i està dividit en cinc plantes. La planta baixa acull el menjador, la cuina, la consergeria i les classes d'educació infantil. A l'última hi ha el gimnàs - sala d'actes i una terrassa exterior amb l'hort.

El disseny del centre també destaca pels criteris de sostenibilitat, ja que disposa, per exemple, d'una àmplia instal•lació de plaques fotovoltaiques a la coberta per autoabastir-se d'electricitat. L'AMB va invertir 4,5 milions d'euros en la construcció d'aquest equipament escolar.

La valoració del jurat exposa que "la façana que encara cap a Glòries, amb transparències graduades, reflecteix, amb les seves capes tamisades a diferents profunditats, el nou programa d'usos d'aquest projecte pedagògic singular (...), i la integració d'un «buit» (espai sense programa específic) central per potenciar l'activitat docent més enllà de les mateixes aules és exemplar i apunta a la voluntat de construir, per fi, una nova manera d'aprendre."

Aquest premi se suma a la ja extensa llista de guardons que l'AMB ha obtingut en matèria d'arquitectura i disseny de l'espai públic, que inclouen diversos premis FAD i el premi europeu Rosa Barba, entre molts altres.

Fins al dia 30 d'octubre, el projecte d'aquesta obra es podrà veure a l'exposició "El Millor Disseny de l'Any", al Museu del Disseny de Barcelona, juntament amb els altres projectes seleccionats i guanyadors. Així mateix, també hi seran exposats els projectes de la Columna Paral·lel BCN i la Columna Integral Modular tots dos finalistes en els premis Delta 2016, que atorga el FAD en la seva divisió de disseny industrial (ADI-FAD).

Aquesta mostra recull les obres finalistes i guanyadores dels principals premis que les associacions del FAD concedeixen durant el festival: els premis Laus, de Disseny Gràfic i Comunicació Visual de Barcelona, organitzats per l'ADG-FAD; els premis ADI, que engloben els Delta i les medalles ADI de disseny industrial i el premi ADI Cultura a projectes que afavoreixin la cultura del disseny, i que organitza l'ADI-FAD; els premis FAD d'Arquitectura i Interiorisme, organitzats per l'ARQUIN-FAD; els premis Habitàcola, i els premis ModaFAD. Un total de prop de 300 peces amb el millor del darrer any per conèixer les tendències més potents de les diferents disciplines del disseny a la península Ibèrica i a les Illes.

Related documents