Connectivitat al barri de Mas Rampinyo

Els dos ascensors i vestíbuls es conceben com dues parelles iguals d’elements, amb les mateixes característiques i funcions, que només varien en orientació i posició per adaptar-se als accessos i als canvis topogràfics actuals. Amb les marquesines existents esdevenen elements significatius, que ofereixen protecció i orientació al vianant en un barri separat del centre pel riu Ripoll i dividit per la línia de tren.

Foto: José Hevia
Fitxa tècnica
  • Data de projecte:
    Juliol 2017
    Data inici de l'obra:
    --
    Data fi de l'obra:
    --
    Data d'execució:
    Gener 2019
    Municipi:
    Montcada i Reixac
    Superfície:

    453 m2

    Cost:
    496.898 €
  • Direcció de projecte:
    Ariadna Perich
    Direcció d'obra:
    Ariadna Perich
    Col·laboradors:
    EQUIP AMB: Natalia Castaños
    EQUIP EXTERN: Eletresjota, March-Rius Arquitectes Tècnics
    Contractista:
    Constructora del Cardoner
Finançament

AMB

Ajuntament de Montcada i Reixac

Descripció

El projecte de millora de la connectivitat al barri de Mas Rampinyo de Montcada i Reixac resol la instal·lació de dos ascensors i respectius vestíbuls a l’actual pas subterrani que creua les vies de la línia de tren de Barcelona a Puigcerdà. Els edicles dels ascensors es plantegen com una parella de volums iguals exempts, amb un marcat caràcter escultòric.

Aquests venen definits per dues envolupants superposades, de geometries anàlogues: una primera opaca, revestida de ceràmica vidriada ondulada i plana que conté l’estructura d’entramat pròpia de l’ascensor, i una segona més lleugera i transparent, de reixa metàl·lica, que es superposa i penja de l’anterior a la vegada que guanya altura per situar-se en una millor relació d’escala amb l’espai urbà que l’envolta.

El llenguatge formal i constructiu de l’edicle també busca establir una relació més conceptual amb la tradició dels ascensors als ulls d’escala d’edificis d’habitatges del segle XIX i XX, on la caixa es tracta com un volum opac, delicat, revestit de materials nobles com la fusta o l’acer i aquestes venen envoltades per unes reixes metàl·liques amb motius decoratius amb la doble funció de protegir i deixar passar la vista i la llum. 

On