Jardí de papallones de l’Ermita
| Tema: Educació ambiental, Natura, Parcs
La creació d’aquest nou espai s’ha fet a través d’un projecte d’aprenentatge servei (APS)
El parc de l’Ermita de Castellbisbal incorpora un nou jardí de papallones i un hotel d’insectes, ambdós recursos educatius i participatius per al parc. Aquests espais estan dissenyats per afavorir la presència de papallones i altres insectes, que enriqueixen la biodiversitat del parc i són bioindicadors de salut ambiental.
En la creació d’aquest espai hi ha participat l’escola Benviure a través d’un projecte d’aprenentatge servei (APS) que va dur a terme el curs passat i que ha finalitzat amb aquesta acció participativa.
Els alumnes de 4t han estudiat la biodiversitat, han après característiques de l’ecosistema i què necessiten els animals per viure al parc i, després, han relacionat els coneixements amb la creació del nou jardí de papallones i l’hotel d’insectes.
Crear vincles amb la cura del parc
El passat dimecres 11 de desembre els infants van plantar una setantena d’espècies autòctones que atrauran papallones i altres insectes pol·linitzadors. Algunes de les espècies són aromàtiques (romaní, sàlvia, lavanda, etc.), hortícoles (col, maduixa, bledes, julivert, etc.) o arbustives de sotabosc (llentiscle, marfull, arç blanc, etc.). Després van col·locar els diferent materials (pinyes, canyes, troncs, maons i pedres) que conformen l’hotel d’insectes. Aquests materials creen diversos refugis per a diferents grups d’insectes.
Amb aquesta acció participativa, en què els alumnes treballen conjuntament amb l’equip de jardineria del parc, es pretén fomentar el vincle dels més petits amb la cura del parc i destacar la feina del personal que el manté cada dia.
El nou jardí de papallones és el desè de la xarxa de parcs metropolitans. Són espais educatius on observar i aprendre a identificar vegetació i insectes, i introduir conceptes sobre canvi climàtic i biodiversitat, entre d’altres. I també són espais participatius on famílies, entitats i centres educatius poden col·laborar per fer-hi tasques de manteniment a través de la programació de la Jugatecambiental i els projectes d'APS.
Aquest tipus d’actuacions també estan previstes al Pla de millora de la biodiversitat dels parcs i platges metropolitans.