Control de rosegadors als parcs

| Tema: Biodiversitat, Natura, Parcs

S'apliquen noves mesures de control més saludables per a aquests espais metropolitans

Els Serveis de Gestió de Parcs i Platges de l’AMB han posat en marxa una nova metodologia pel control de rosegadors als parcs metropolitans que minimitza l’impacte en la biodiversitat i promou espais més saludables per a la ciutadania. Una de les espècies que ha resultat afavorida amb aquesta nova metodologia és l’eriçó fosc, un mamífer protegit que cada cop freqüenta més els parcs i que, fins i tot, s’hi ha reproduït en alguns casos.

Els principals objectius d’aquesta nova metodologia són la minimització de l’impacte dels productes rodenticides en la biodiversitat, la recuperació de la presència de l’eriçó fosc als parcs metropolitans i la promoció d'espais més saludables per a la ciutadania.

 

Eliminació de rodenticides anticoagulants i parcs més saludables

L’AMB gestiona el manteniment integral de la xarxa de parcs metropolitans amb metodologies innovadores que fomenten que els parcs siguin espais més saludables gràcies a l’aplicació de productes menys nocius. Així, en tots els parcs metropolitans s’ha eliminat l’ús de rodenticides anticoagulants.

L’innovador control de rosegadors es basa a fomentar un correcte diagnòstic de les espècies rosegadores per adequar i implantar la metodologia de control. El sistema emprat és completament selectiu i fomenta la conservació de la biodiversitat. El personal especialitzat inspecciona mensualment els parcs i n’identifica les espècies a través dels rastres o, en alguns casos, amb l’ajuda de sistemes de sensorització i fototrampeig.

En cas de detectar la necessitat de control, s’apliquen rodenticides no anticoagulants, unes substàncies que no persisteixen en l’entorn i no són bioacumulables. D’aquesta manera es minimitza el risc d’intoxicació secundària a altres espècies que podem trobar en aquests espais (eriçons, esquirols, aus rapinyaires, etc.) i que podrien resultar afectades amb altres substàncies més conservadores.

 

Introducció d’eriçons als parcs metropolitans

En col·laboració amb l’entitat Galanthus Natura, els Serveis de Gestió de Parcs i Platges han introduït eriçons foscos (una espècie protegida i de costums nocturns) a diferents parcs metropolitans per augmentar-ne la presència.

Els exemplars alliberats provenen del Centre de Fauna de Torreferrussa que, amb una estada prèvia en una instal·lació d’aclimatació dissenyada perquè s'acostumin al nou hàbitat, s’han alliberat en un parc adequat que tingui tranquil·litat, refugi i aliment.

L’aplicació de rodenticides selectius i l’alliberament d’eriçons adults ha estat una combinació d’accions que ha fet possible la reproducció d’aquesta espècie protegida. En alguns parcs metropolitans es valoren aquestes gestions com un èxit total, ja que s’han observat cadells nascuts al mateix parc.

Enllaços relacionats