Una passera connectarà els dos marges del riu Sec a Ripollet

Comencen els treballs que, amb un pressupost aproximat de 260.000 €, també serviran per potenciar la qualitat ambiental d'aquest espai fluvial amb plantacions de vegetació autòctona. Aquest projecte s'emmarca dins del Programa d'actuacions de millora del paisatge natural i urbà (PSG) de l'AMB, que compta amb finançament europeu FEDER

L'AMB comença les obres per construir una passera que permetrà travessar el riu Sec des del parc del Masot fins al camí del marge dret o passatge de l'Ermita. Aquesta connexió segueix tres estratègies metropolitanes: impuls de la mobilitat sostenible d'una banda a l'altra del riu, recuperació mediambiental del curs fluvial i adequació de l'espai per a ús i oci dels vianants. Aquestes estratègies s'emmarquen en la consolidació de la infraestructura verda metropolitana: el conjunt d'espais naturals i oberts interconnectats que aporten qualitat ambiental i salut a la població. 

Les intervencions més importants que es portaran a terme són les següents: 

  • Construcció d'un gual de formigó de 20,35 metres de longitud i 4 metres d'amplada, transitable per a vianants i bicicletes.
  • Col·locació d'escales de ceràmica per arribar des del parc del Masot i salvar el desnivell entre el passatge de l'Ermita  i el pas fluvial.
  • Naturalització de l'espai fluvial: plantació de vegetació arbustiva i arbrat autòcton a la llera, i plantes enfiladisses que cobreixen els talussos.  En aquest sentit, es pretén reforçar i diversificar la comunitat vegetal existent amb l'objectiu d'augmentar-hi la biodiversitat.
El pressupost aproximat de l'actuació és de 260.000 €. Aquest projecte forma part del Programa d'actuacions de millora del paisatge natural i urbà (PSG) de l'AMB, que compta amb finançament europeu FEDER.

A banda d'aquesta actuació, l'AMB finalitzarà a finals de febrer la passarel·la penjant sobre el riu Ripoll a Barberà del Vallès, que va engegar l'estiu del 2021

El riu Sec: afluent del riu Ripoll que flueix d'esquena als nuclis urbans 

El riu Sec és un curs fluvial que neix als vessants meridionals de Sant Llorenç del Munt i avança cap als municipis de Matadepera, Terrassa, Sabadell, Sant Quirze del Vallès, Badia del Vallès, Cerdanyola del Vallès i Ripollet, on acaba desembocant al riu Ripoll. Té una extensió de 52 quilòmetres quadrats i representa el 4 % del total de la conca del Besòs.

La conjuntura principal d'aquest riu és la desvinculació entre el curs fluvial i els municipis, on es produeixen activitats i usos que queden molt segregats de la vida urbana. A més, el riu es troba fragmentat pel pas d'infraestructures com la C-58.

L'AMB continua treballant per capgirar aquesta circumstància i superar la fragmentació territorial, apropar els rius a la ciutadania i fer d'aquests espais un lloc de gaudi i oci, impulsant el respecte i la conservació de la natura. 

Ripollet se situa a la vall baixa del riu Ripoll, abans de la confluència amb el riu Besòs, dins la depressió Prelitoral. Limita amb els municipis de Barberà del Vallès al nord, amb Montcada i Reixac a l'est i sud-est, i amb Cerdanyola del Vallès al sud i sud-oest. La major part de la seva extensió se situa al marge esquerre del riu Ripoll (aigües avall), tot i que una part queda a l'altre marge, on trobem el parc del Masot, just a la desembocadura del riu Sec al riu Ripoll. 

Enllaços relacionats
On
Marker
Parc del Masot. Ripollet
Marker
Passatge de l'Ermita. Ripollet