Primera jornada virtual per explicar l'impacte i el desenvolupament de la futura llei de les àrees de promoció econòmica urbana (APEU)
| Tema: Comerç
Les APEU són una eina per dinamitzar àrees de concentració econòmica com les comercials, industrials o de serveis. L'objectiu de la futura llei és assentar les bases d'un nou model de gestió basat en la col·laboració publicoprivada
La Diputació de Barcelona, l'Ajuntament de Barcelona i l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) han organitzat el divendres 16 d'octubre, per als municipis de tota la província, la Primera jornada virtual sobre el projecte de llei de les àrees de promoció econòmica urbana (APEU), una eina de promoció i millora de la competitivitat de les àrees econòmiques.
L'objectiu de la futura llei és assentar les bases d'un nou model de gestió basat en la col·laboració publicoprivada en àrees de concentració d'activitat econòmica, ja sigui de caràcter comercial, turístic, industrial i/o de serveis.
La llei permetrà definir un espai territorial delimitat amb característiques pròpies (un eix comercial, un polígon, una àrea compartida per més d'un municipi...) on es desenvoluparà un pla estratègic d'actuació per a la dinamització comercial i econòmica, cosa que incrementarà el grau de competència d'aquesta àrea i la seva capacitat de resposta davant les necessitats pròpies. Alhora, es busca l'atractivitat i el dinamisme de l'àrea.
La jornada ha començat amb la intervenció de la regidora de Comerç, Mercats, Consum, Règim Interior i Hisenda de l'Ajuntament de Barcelona i vicepresidenta de l'Àrea de Desenvolupament Social i Econòmic de l'AMB, Montserrat Ballarín, que ha afirmat que "les APEU implicaran fer un pas endavant en les polítiques locals de comerç, un sector que està patint la crisi actual, per professionalitzar la gestió i per donar eines als municipis interessats en aquesta línia de treball". Ballarín també ha apuntat que la unió de les tres entitats –Diputació de Barcelona, Ajuntament de Barcelona i AMB– garantirà més suport i una bona implementació futura d'aquestes àrees.
Pel que fa a la Diputació de Barcelona, ha tancat la sessió el diputat de Comerç, Òscar Sierra, que ha assegurat que la Diputació té en marxa diferents projectes per fer realitat les APEU. En primer lloc, ha apuntat, "un conveni de col·laboració amb l'Ajuntament de Barcelona i l'AMB per donar suport a l'impuls per a la creació i desenvolupament de les APEU", però també sessions de treball amb experts i municipis amb l'objectiu "que tots aportem el nostre granet de sorra i poder generar continguts enriquidors de coneixement i d'informació".
Gestió publicoprivada per millorar els serveis
Les APEU facilitaran que qualsevol zona de concentració d'activitat econòmica que vulgui augmentar la seva competitivitat o evitar situacions de degradació pugui ser gestionada de manera conjunta amb l'objectiu de millorar els serveis i la qualitat de l'entorn, complementant les actuacions dels poders públics i potenciant la col·laboració entre agents públics i privats.
Segons el projecte de llei, les APEU són instruments de col·laboració publicoprivada que persegueixen les finalitats públiques següents: modernització i promoció de determinades zones urbanes; millora de la qualitat de l'entorn urbà mitjançant actuacions sostenibles; consolidació del model de ciutat compacta, complexa, cohesionada i mediambientalment eficient, i increment de la competitivitat tot afavorint la creació de l'ocupació.
Els destinataris de la llei són els titulars d'activitats econòmiques d'una àrea determinada amb concentració d'establiments comercials, industrials, logístics i de serveis, a l'abast dels quals es posa un nou tipus d'entitat per ajudar-los a millorar el seu entorn. La llei també va dirigida als ajuntaments, als quals correspon autoritzar i controlar la creació de les APEU per dinamitzar certes zones, amb els consegüents beneficis per als interessos generals del seu municipi, que complementaran les actuacions de caràcter dinamitzador de les administracions públiques locals.
A la jornada virtual, que ha comptat amb la participació de prop de 150 persones, han intervingut també el soci de RBD Consulting Group, Roger Gaspa, per parlar d'exemples i tipologies de les APEU arreu del món, i el soci fundador de CLA Advocats, Benjamí Tous, sobre el marc legal d'aquestes àrees de promoció econòmica urbana.