Pas endavant per la revitalització de la Rambla de França de Badalona: renaturalització, més accessibilitat i impuls a l'economia local
| Tema:
En marxa les obres que pretenen transformar un eix cívic per compatibilitzar-hi nous usos, millorar-lo ambientalment i potenciar-hi la restauració de proximitat. La reducció de l’illa de calor, l’increment de la infraestructura verda i la disminució del consum energètic són les fites principals.
Aquest divendres, Xavier Garcia Albiol, alcalde de Badalona, i Ramon Torra, gerent de l’AMB han fet una visita sobre el terreny per veure les obres de transformació de la rambla de França de Badalona, un eix cívic que connecta de sud a nord la ciutat, des del carrer del Perú i el carrer de la Gran Bretanya fins a la plaça dels Voluntaris Olímpics. L’actuació, amb un cost d’1.437.281,03 €, forma part del Pla de sostenibilitat ambiental PSA i té com a reptes la renaturalització, l’impuls de la biodiversitat i la gestió activa de l’aigua en aquest espai públic. L’àmbit d’intervenció comprèn 11.329 m2 i la durada de les obres s’allargarà aproximadament 8 mesos.
Xavier Garcia Albiol ha recordat que “aquesta és una reforma llargament sol·licitada pels veïns” i que en el mandat 2020-2021, el seu govern ja la va encarregar a l’AMB. L'alcalde ha explicat que es tracta d’un projecte “que canvia tot l’entorn, que suposa guanyar espais verds, amb nova vegetació, amb una àrea de jocs infantils, aparells perquè la gent gran practiqui esport i amb importants millores als carrers del voltant”. “Badalona està en un moment en què s’està començant a aixecar la ciutat per fer obres. Som conscients que això pot causar molèsties temporals per als veïns, però aquestes actuacions són les que permetran transformar Badalona”, ha afegit.
Ramon Torra ha explicat que aquest projecte esdevé una reconversió d’un espai de transició entre un barri residencial respecte d'una zona industrial, amb la diferència de mobilitat que implica. Torra ha destacat la millora de la infraestructura verda, el verd urbà que requereix una gestió sostenible de l’aigua i més encara en la situació de sequera actual. “Necessitem l’aigua però hem de fer-ho de forma sostenible perquè no hi hagi consums excessius. Per això, el plantejament del projecte preveu sistemes de recollida d’aigua de pluja.” “L’accessibilitat és un dels altres eixos importants, amb un disseny que pretén ser un espai accessible per a tothom en un carrer que té força pendent”. Finalment Torra destaca que “aquest eix comptarà amb diferents usos vinculats a l’activitat econòmica, una àrea de jocs, una altra àrea d’activitat per a gent gran o zones d’estada”.
Els principals objectius marcats s’aconseguiran amb les actuacions següents:
- Millora de la gestió de l’aigua, mitjançant la implementació de zones amb vegetació, planes i paviments que permetin la permeabilitat de la superfície a través d’un tou de graves, per tal d’augmentar la infiltració de l’aigua.
- Impuls a la infraestructura verda, amb l’increment de vegetació, especialment de l’arbustiva mediterrània.
- Millora de l’accessibilitat potenciant els passos amb pendents menors del 6 %, noves zones planes i plataformes úniques als encreuaments.
- Introducció de nous usos: creació d’un nou espai biosaludable apte perquè la gent gran hi faci exercicis, una nova àrea de gossos o la renovació d’una àrea de jocs infantils.
- Impuls a l’activitat econòmica de quilòmetre zero, amb la millora de l’espai comercial, que permetrà col·locar-hi més terrasses de restauració i oci.???????
- Disminució del consum energètic, gràcies a la incorporació d’il·luminació LED d’alta eficiència i sistemes de regulació segons l’horari, i l’ús d’energia solar en el sistema de control i gestió del reg.
Aquests objectius i actuacions s’emmarquen en el Protocol de sostenibilitat per a les obres públiques metropolitanes, presentat el passat mes de març: una guia que recull en 19 criteris les mesures per contribuir a frenar el canvi climàtic i adaptar-nos als seus efectes locals, que ja patim actualment, com la manca d’aigua o l’increment de les temperatures a l’estiu.
La rambla de França i la gestió de l’aigua de la pluja
Aquest eix cívic, que és un connector important de la ciutat i alhora un punt de transició entre la zona residencial i el polígon, presenta problemes de drenatge de l’aigua d’escolament a la vorera del costat dels habitatges i en les illetes centrals.
A la vorera dels habitatges, els problemes deriven dels paviments impermeables junt amb canals tapats per la sorra, que no permeten recollir l’aigua de pluja, i d’arbres sense espai suficient per créixer correctament. A les illetes centrals, la mala disposició del sauló existent provoca pèrdues del material, genera reguerons, empitjora l’accessibilitat i dificulta l’evacuació de l’aigua.