L'AMB i Acció signen un conveni per impulsar la internacionalització i la innovació de les empreses metropolitanes

| Tema: Internacionalització

Les dues entitats organitzaran sessions de formació, identificaran oportunitats de negoci al món i desplegaran conjuntament plataformes de promoció de la innovació oberta. També col·laboraran per facilitar la captació d'inversions al territori i per donar suport a les empreses estrangeres que ja estan establertes a Catalunya. L'acord posa el focus en la reindustrialització i reactivació econòmica de la metròpolis de Barcelona, mitjançant l'enfortiment dels sectors amb més potencial industrial i de valor afegit, com la indústria 4.0 o l'economia circular

Estratègia d'internacionalització

L'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i ACCIÓ —l'agència per a la competitivitat de l'empresa del Departament d'Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya— han signat un conveni de col·laboració per impulsar la internacionalització i la innovació de les empreses metropolitanes, així com per captar inversions estrangeres al territori.

Sota aquest acord de col·laboració, ambdues entitats desplegaran un programa de suport a la projecció exterior de les empreses del territori metropolità i de les activitats econòmiques que hi tenen lloc. En concret, les dues entitats col·laboraran en l'organització de sessions de formació, intercanvi de coneixements, identificació d'oportunitats de negoci i informació sobre programes i ajuts dirigits a empreses que busquin expandir els seus negocis. També es preveu la possibilitat d'organitzar missions comercials conjuntes enfocades a les empreses que s'inicien en l'exportació, en el marc del programa de l'AMB ExportMetropolis.

D'altra banda, un altre dels objectius del conveni és augmentar la capacitat d'innovació del territori metropolità, així com fomentar les iniciatives conjuntes entre empreses, startups i emprenedors. Mitjançant el desplegament d'una nova figura, l'agent d'innovació, es donaran a conèixer a les empreses del territori recursos i oportunitats d'innovació. Alhora, també desplegaran conjuntament plataformes virtuals que exerciran de punt de trobada per a les iniciatives emprenedores, perquè les empreses puguin descobrir oportunitats i reptes d'innovació oberta. ACCIÓ i l'AMB també col·laboraran en la participació en projectes europeus de foment de la innovació, mitjançant la xarxa Enterprise Europe Network (EEN). En el marc dels objectius de foment de la innovació també es preveu identificar espais que exerceixin de laboratoris per provar nous productes i tecnologies pilot als sectors de la mobilitat i l'energia.

Pel que fa a la captació d'inversions per al territori, les dues entitats es coordinaran per facilitar la incorporació de projectes que es localitzin a l'àrea metropolitana de Barcelona. Entre d'altres, s'inclourà la identificació de l'oferta de sòl als municipis metropolitans per als projectes d'empreses estrangeres que gestiona ACCIÓ mitjançant la unitat Catalonia Trade & Investment. Alhora, s'orientarà les empreses que estiguin treballant en projectes d'inversió sobre incentius municipals, a més d'oferir-los assessorament en àmbits com la mobilitat de directius, la recerca de proveïdors especialitzats o la localització, entre d'altres. A banda, també s'organitzaran reunions i sessions de treball conjuntes en el marc de fires i congressos. Ambdues entitats col·laboraran per oferir suport i acompanyament a les empreses estrangeres que ja estan establertes a Catalunya.

En el marc de l'acord, ACCIÓ i l'AMB també col·laboraran per promoure accions de reindustrialització i reactivació econòmica al territori metropolità, per millorar les inversions i la gestió dels polígons d'activitat econòmica. El conveni també posa el focus en l'enfortiment dels sectors amb més potencial industrial i de valor afegit, com és el cas de la indústria 4.0 o l'economia circular, que són estratègics i punters i generen ocupació i emprenedoria arreu del territori. En aquest sentit, les dues entitats treballaran conjuntament amb els serveis locals de promoció econòmica i els agents socioeconòmics de l'àrea.