L’AMB aprova l’estudi de viabilitat per crear una nova concessió d’abastament d’aigua en vuit municipis metropolitans
| Tema: Aigua
L’estudi analitza la viabilitat de la gestió mitjançant una nova concessió de serveis per a l’abastament de Cervelló, Corbera de Llobregat, la Palma de Cervelló, Molins de Rei, Ripollet, Sant Andreu de la Barca, Sant Cugat del Vallès i Tiana.
L’agrupació dels serveis en una única concessió permet assolir el mateix nivell de qualitat del servei adaptant la velocitat a cada municipi, reduir costos per economia d’escala i donar una resposta més àgil davant de possibles contingències o urgències.
La concessió tindrà una durada de 25 anys, amb una inversió necessària de 168,7 milions d’euros, que es cobrirà en la seva totalitat amb les tarifes dels abonats.
Cada municipi tindrà la seva tarifa i el seu pla d’inversions, i mantindrà en aquest aspecte la situació actual.

Estudi de viabilitat per a la nova concessió d’abastament d’aigua
El Consell Metropolità del mes d’abril ha aprovat, inicialment, l’estudi de viabilitat del contracte de concessió del servei d’abastament d’aigua potable en vuit municipis metropolitans: Cervelló, Corbera de Llobregat, la Palma de Cervelló, Molins de Rei, Ripollet, Sant Andreu de la Barca, Sant Cugat del Vallès i Tiana.
Aquest estudi s’ha aprovat amb els vots a favor dels grups PSC-CP, Junts per Catalunya, Vox, Compromís i Acord per Torrelles i Vivim Montcada i Reixac; els vots en contra d’En Comú Podem-Confluències i ERC, i les abstencions de PP i Junts per Tiana.
Els vuit municipis metropolitans esmentats es troben actualment en circumstàncies excepcionals, ja que les seves concessions d’abastament d’aigua han vençut. Aquests municipis gestionen indirectament el servei de subministrament domiciliari d’aigua amb un contracte de concessió de serveis, excepte el municipi de Ripollet, que el gestiona indirectament amb un contracte d’arrendament de serveis.
Cal recordar que l’AMB, en virtut de la Llei 31/2010, exerceix la competència i la titularitat del servei d’abastament d’aigua en tot el territori metropolità. Aquest fet està reforçat per la Sentència 4187/2020 del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, del 20 d’octubre del 2020, que conclou que l’AMB és l’entitat titular del servei d’abastament d’aigua en baixa en l’àmbit metropolità, i que ha d’exercir-la.
L’informe de viabilitat aprovat avui és el resultat del treball de l’AMB juntament amb els vuit ajuntaments per mitjà de vuit comissions mixtes de nova creació, que en els darrers mesos han estudiat les particularitats i necessitats de cada municipi per determinar quin model de gestió és el més adequat en cada cas.
Resultat de l’estudi de viabilitat
El document aprovat avui conclou que en aquests vuit municipis és viable la gestió indirecta mitjançant un contracte de concessió de serveis, amb una durada de 25 anys, que agrupi el servei, mantenint plans d’inversions i tarifes diferenciades per a cadascun dels municipis, l’evolució de les quals estarà relacionada amb diversos factors, com la mida i l’estat de la xarxa, l’estat del parc de comptadors i el volum d’inversió necessari en cada cas.
Segons l’estudi de viabilitat, l’agrupació dels serveis en una única concessió presenta nombrosos avantatges: proporcionarà un mateix nivell de qualitat del servei a tots els municipis, que s’anirà assolint progressivament, i permetrà reduir costos per economia d’escala (subministraments, treballs de tercers, etc.), així com compartir despeses comunes (estructura de comandament, administració, facturació, control qualitat, etc.). També permetrà donar una resposta més àgil davant de possibles contingències o urgències.
Pel que fa a l’organització, com que es podran unificar processos se simplificarà l’estructura, ja que els reptes comuns (com ara la implantació de la telemesura) es planificaran de manera integrada, i es podran coordinar de manera centralitzada aspectes com la comunicació amb els usuaris, les mesures contra la sequera, la rendició de comptes, etc.
Pel que fa als avantatges quantitatius, creixerà la capacitat d’endeutament i de finançament de les inversions, es transferirà el risc operacional al concessionari i els costos tindran un impacte nul en les arques metropolitanes. Així mateix, serà més àgil contractar i gestionar els recursos humans.
Inversió total i congelació de les tarifes
L’estudi conclou que la inversió necessària en el servei d’aquests municipis ascendeix a 168,7 milions d’euros.
Segons la proposta actual, es preveu que durant el primer any de servei de la nova concessió es mantinguin les tarifes als usuaris dels vuit municipis amb els imports actuals i es doni temps al nou concessionari per preparar les actuacions que cal executar. A partir del segon any començaran a executar-se les inversions de més magnitud, que repercutiran en la factura.
Propers passos
Després de l’aprovació inicial d’avui de l’estudi de viabilitat, s’exposarà a informació pública durant 30 dies hàbils i, a continuació, es presentarà de nou al Consell Metropolità per a l’aprovació definitiva, després d’haver acceptat o rebutjat les possibles al·legacions.
Els ajuntaments estan treballant en la liquidació dels contractes actuals. Una vegada aprovat definitivament l’estudi de viabilitat, caldrà aprovar els plecs de la licitació, acció prevista durant el segon semestre del present any. Un cop adjudicada, el concessionari podrà començar a prestar els serveis.
Enllaços relacionats
On
