Finalitza la segona edició dels premis MetròpolisFPLab, que ha comptat amb projectes més innovadors i s'ha celebrat, en gran part, virtualment

| Tema: Formació professional

En la 2a edició del programa hi han participat 9 empreses, 117 equips i més de 500 estudiants de 24 centres de formació professional.
Hi ha vuit equips guanyadors que podran desenvolupar els seus projectes amb una estada de dos mesos a les empreses que van proposar-los els reptes.
Amb motiu de la pandèmia de la COVID-19, l'edició d'enguany s'ha reinventat i s'ha desenvolupat de manera parcial a través d'una plataforma virtual

El passat divendres 5 de juny, el jurat encarregat d'atorgar els premis MetròpolisFPLab als millors projectes d'innovació va decidir els guanyadors de la segona edició, que ha tingut lloc entre l'octubre de 2019 i el juny de 2020.

D'aquesta manera, es tanca la segona edició d'aquest programa impulsat per l'AMB i la Fundació BCN Formació Professional, adreçat als estudiants de formació professional en el marc del conveni anual entre les dues entitats. Una edició en què s'ha aprofundit en l'aprenentatge per reptes i han sortit projectes més innovadors que durant la primera edició, segons asseguren els organitzadors. En total, aquest any hi han participat 9 empreses i més de 500 alumnes, agrupats en 117 equips, procedents de 24 centres educatius de la metròpolis de Barcelona.

De tots aquests projectes, es van seleccionar 19 projectes finalistes i n'han sorgit vuit guanyadors. Es tracta d'estudiants de l'Institut Francesc Ferrer i Guàrdia de Sant Joan Despí, de l'Escola Santíssima Trinitat de Barcelona, de l'Escola del Treball de Barcelona, de l'Institut la Ferreria de Montcada i Reixach, de l'Institut Joan Brossa de Barcelona, de l'Institut Esteve Terrades de Cornellà de Llobregat i del Centre Bemen 3 de Barcelona.

PROJECTES I GUANYADORS DEL METRÒPOLISFPLAB2
Empresa Repte Equip guanyador
Enllaç als vídeos explicatius dels projectes clicant sobre del nom de l'equip
CIRCUIT DE CATALUNYA Com millorar el model actual d'abonat per tal de fidelitzar i aconseguir nous clients per al Circuit? 16 Corbes, de l'Institut Francesc Ferrer i Guàrdia de Sant Joan Despí
Montmeló CrAiMI, de la Santíssima Trinitat de Barcelona

*Aquests dos projectes es fusionaran
ABACUS Com transformar l'actual experiència de cobrament a les botigues físiques en un moment més àgil i agradable? Team Aquarius, de l'Escola del Treball de Barcelona
TRANSPORTS METROPOLITANS DE BARCELONA Com aconseguir que els espais i seients reservats del transport públic siguin més respectats? FG Solutions, de l'Institut Francesc Ferrer i Guàrdia de Sant Joan Despí
INTERCRUISES Com fer més accessible als treballadors el programari actual de planificació de calendari? Ferre-1, de l'Institut la Ferreria de Montcada i Reixach
AIGÜES DE BARCELONA Com millorar el subministrament d'aigua mòbil, que ofereix aigua de l'aixeta en espais públics i oberts, per convertir-lo en un punt d'avituallament 4.0? Waterproof, de l'Institut Joan Brossa de Barcelona
INSTITUT CATALÀ D'ONCOLOGIA Com millorar la comunicació hospital – pacient (diagnòstic, gestió de cites, consultes, proves o medicació) durant tot el procés de la malaltia vetllant pel millor tractament possible? Esteve Terrades Grup 3, de l'Institut Esteve Terrades de Cornellà de Llobregat
PORT DE BARCELONA Disseny d'un itinerari pedagògic que pugui realitzar-se a peu per la zona pública sense necessitat d'embarcació ni vehicle (incloent-hi el material d'estudi o suport) Celeste, de Bemen 3 de Barcelona

Els membres d'aquests equips faran una estada de dos mesos amb una beca formativa remunerada al 50 % per l'AMB i la Fundació BCN Formació Professional i l'altre 50 % per l'empresa que rebrà els estudiants. Durant aquest temps, podran desenvolupar els seus projectes d'innovació tal com els han plantejat en els darrers mesos. Les estades es duran a terme entre els mesos de juliol i novembre de 2020 i al novembre tindrà lloc l'acte de presentació i reconeixement dels projectes desenvolupats.

Una edició alterada per la COVID-19

Amb motiu de la situació excepcional provocada per la pandèmia de COVID-19 durant els darrers mesos, aquest any el MetròpolisFPLab s'ha reinventat i s'ha desenvolupat, des del mes de març fins al mes de juny, a través de la Plataforma virtual MetròpolisFPLab.

El MetròpolisFPLab

  1. Connecta l'alumnat d'FP amb el teixit empresarial metropolità i genera valor econòmic, social i cultural al territori.
  2. Anima els estudiants a desenvolupar projectes innovadors amb les seves pròpies idees per donar resposta als reptes que es planteja el món empresarial.
  3. Fa aflorar les potencialitats de l'alumnat, en millora les competències personals i fa palesa la implicació de les empreses que aposten per l'FP.
  4. És la fusió dels projectes metropolitans Innolab, d'Innobaix, Port Innova, del Port de Barcelona, i Entra al Circuit de la innovació amb l'FP, del Circuit de Barcelona-Catalunya.
  5. En la primera edició, celebrada el curs 2018-2019, va comptar amb més de 600 alumnes de 33 centres d'FP. Es van plantejar 8 reptes i hi va haver 6 equips guanyadors.

Posar en valor l'FP, un clar objectiu de l'AMB

En una clara aposta per la formació professional i els seus beneficis tant per als estudiants com per al teixit empresarial i econòmic del territori, l'AMB i la Fundació BCN Formació Professional també duen a terme:
  • Pla de mesures d'innovació a l'FP.
  • Premis FP Emprèn.
  • Observatori de les tendències i estudis sobre la formació professional.
  • Dinamització de taules sectorials sobre l'FP i el món laboral.
  • Informació i difusió de l'oferta formativa al territori.
  • Internacionalització dels centres de l'àrea metropolitana a través de l'acompanyament i la gestió de les beques per als programes de mobilitat europea i internacional com l'Erasmus+ i el Garantia Juvenil.