Els parcs metropolitans de Can Zam, del Besòs i de la Muntanyeta milloren la seguretat i l'accessibilitat

| Tema:

Clara aposta per la flexibilització d’usos i per la creació de noves àrees per a gossos
El conjunt de les obres ha tingut un cost d’1.396.386 €, finançats per l’AMB i els ajuntaments

Parc del Besòs

L’AMB ha finalitzat les actuacions en tres parcs metropolitans, que consoliden l’aposta ferma per la seguretat a l’espai públic, la millora de l’accessibilitat i la flexibilització de nous usos. 

El parc de Can Zam (Santa Coloma de Gramenet), el parc del Besòs (Sant Adrià de Besòs) i el parc de la Muntanyeta (Sant Boi de Llobregat) tornen a estar 100 % operatius després d’uns mesos d’intervencions que han permès millorar-hi alguns camins, l’enllumenat i les tanques perimetrals, així com incorporar-hi àrees per a gossos.

 

Parc del Besòs

L’actuació, amb un cost de 392.167,11 €, ha consistit en la instal·lació d’una tanca metàl·lica a tot el perímetre, que fins ara estava obert, amb una alçada suficient per impedir-hi l’accés i alhora evitar crear un gran impacte visual. Aquesta tanca suposa una millora de la seguretat del parc

Els accessos al parc s’han tancat amb mòduls i portes acabades amb llistons de fusta per tal de diferenciar-los de la resta i remarcar-los com a punts d’entrada al parc. A més, s’ha incorporat un nou accés amb tres portes a la façana de la ronda de Sant Ramon de Penyafort.

L’AMB ha construït el perímetre d’un total de 777 metres lineals de tanca metàl·lica i 26 metres quadrats d’espai de portes. 

 

Parc de la Muntanyeta 

Les principals actuacions han consistit a millorar l’accessibilitat dels paviments i la recollida de l’aigua pluvial, augmentar la il·luminació, millorar la visibilitat, crear zones d’estada i nous camins i implementar una nova àrea de gossos. 

El conjunt de les intervencions, amb un cost de 360.391,20 €, es divideix en cinc grups principals: 

 • Àrea recreativa del carrer de Baldiri Aleu. S’ha finalitzat la reforma parcial del 2020, amb la pavimentació de formigó tintat de color vermell i gris. S’ha traslladat i s’ha substituït la font de les pistes de bàsquet i s’ha col·locat mobiliari prop de l’àrea de jocs infantils. 
 • Espai entre la plaça de l’Agricultura i l’Escola Barrufet. Els bancs existents s’han dotat d’una plataforma pavimentada.  
 • Vessant sud de la pineda. S’han condicionat diversos corriols que donen continuïtat al passeig de les palmeres i al camí lateral de la biblioteca fins als miradors. Aquests camins s’han remarcat amb els accessos pavimentats i amb travesses de fusta. A més, per facilitar l’accés al punt amb més pendent, s’hi ha instal·lat una escala de fusta. 
 • Nova àrea de gossos. S’ha situat al costat de l’àrea de gossos existent al carrer de la Muntanyeta, amb la presència d’una tanca perimetral i una zona d’estada a l’interior, amb bancs, paperera i font. A més, s’ha millorat la recollida d’aigua de pluja per evitar l’erosió del terreny mitjançant cunetes o petites motes. 
 • Carrer entre el Mercat de la Muntanyeta i el pàrquing. S’ha millorat la visibilitat de la zona reduint-hi la massa vegetal i s’ha modificat el parterre ubicat en paral·lel al mercat. La plantació d’arbres al talús que limita amb el pàrquing o la col·locació de lluminàries de 4,5 metres d’alçada en són les actuacions principals.

 

Parc de Can Zam 

L’obra, amb un cost de 643.828,15 €, ha permès ampliar la superfície del parc i incorporar-hi nous usos. Les principals actuacions realitzades són les següents:

 • Ampliació de la superfície del parc en 3,4 ha, que entren a formar part de la gestió de la xarxa de parcs metropolitans (XPM).
 • Adequació i millora dels accessos.
 • Reforç de la vegetació amb plantacions d’arbres i arbustos.
 • Incorporació de nou mobiliari urbà i enllumenat.

L’AMB ha deixat un espai central buit per flexibilitzar els usos al parc i permetre desenvolupar-hi actes lúdics i culturals de diferents formats. 

A més, s’han creat noves zones d’estada, una zona de pícnic i un espai per jugar a ping-pong proper a l’institut.

Enllaços relacionats
Equipaments relacionats
 • Parc de la Muntanyeta
  Municipis:
  Sant Boi de Llobregat
  Inauguració:
  1993
  Superfície:
  255.590 m2
 • Imatge del parc
  Municipis:
  Sant Adrià de Besòs
  Inauguració:
  1996
  Superfície:
  63.918,18 m2
 • Imatge del parc
  Municipis:
  Santa Coloma de Gramenet
  Inauguració:
  1999
  Superfície:
  113.405 m2
On
Marker
Parc del Besòs
Marker
Parc de Can Zam
Marker
Parc de la Muntanyeta