El tractament avançat dels residus orgànics a la metròpolis de Barcelona compleix 25 anys

| Tema: Residus

La planta de compostatge de Torrelles de Llobregat, gestionada per l'AMB, va ser la primera del seu tipus a tot Catalunya. El 2020 va obtenir el primer certificat de tot l'Estat que acredita una qualitat superior del compost que genera. El tractament de la matèria orgànica és un dels eixos centrals del PREMET25, que preveu la construcció de plantes especialitzades en aquesta fracció

Avui, 13 de novembre, l'AMB ha celebrat, juntament amb l'Agència de Residus de Catalunya i l'Ajuntament de Torrelles de Llobregat, el 25è aniversari de la planta de compostatge situada en aquest municipi.

La instal·lació, posada en marxa l'any 1996 i gestionada per l'AMB, és la primera d'aquest tipus a Catalunya. A la planta s'hi tracten els residus municipals de Torrelles de Llobregat, Sant Vicenç dels Horts, Corbera de Llobregat, Molins de Rei, Santa Coloma de Cervelló, Begues i Barcelona (barri de Sarrià), així com una part dels residus orgànics de Mercabarna. La qualitat de la fracció orgànica que hi arriba és elevada des de l'origen, perquè en bona part procedeix de la recollida selectiva porta a porta, com en el cas del municipi de Torrelles de Llobregat i del barri de Sarrià de Barcelona.

Durant la visita a la planta d'aquest matí, Eloi Badia, vicepresident d'Ecologia de l'AMB, ha declarat que: "Malgrat les dificultats inicials, hem d'agrair els esforços i el compromís de persones i entitats de la societat civil i els consensos polítics de tots aquests anys que han fet possible instal·lacions pioneres com aquesta en el tractament de residus". I ha afegit: "Torrelles de Llobregat ha estat durant molts anys un dels municipis capdavanters de Catalunya pel que fa a resultats de recollida selectiva gràcies a l'aplicació del residu mínim".

Compost de qualitat superior

El passat 2020, la planta de compostatge de Torrelles de Llobregat va obtenir la certificació de "compost apte per a agricultura ecològica", que certifica que el producte resultant de la gestió dels residus orgànics que es fa en aquesta planta és de qualitat superior i pot utilitzar-se per a aquest tipus de conreus, així com en jardins i arbrat de l'espai públic.

És la primera vegada que un compost obtingut de la matèria orgànica dels residus municipals assoleix aquesta distinció de qualitat a Catalunya i a tot l'Estat espanyol.

Aquest certificat, atorgat per l'empresa CAAE, i que està controlat per la norma UNE 142500, es va aconseguir gràcies a la remodelació que l'AMB va dur a terme en aquesta planta l'any 2016. En aquella ocasió, s'hi va instal·lar un sistema que, des de la base on es dipositen els residus, injecta la quantitat d'aire justa perquè la matèria orgànica es descompongui de manera òptima. Alhora, el sistema minimitza les males olors que es produeixen en aquest tipus d'instal·lacions.

La planta té capacitat per tractar 4.500 tones/any de residus orgànics municipals. Una vegada completat el procés de compostatge, durant el qual es redueix una gran quantitat de la massa (corresponent a l'aigua i als residus impropis), el compost resultant suposa un 10 % del pes dels residus que han entrat a tractament i és del tot apte per a l'agricultura ecològica.

LA IMPORTÀNCIA DE LA FRACCIÓ ORGÀNICA

El nou model de gestió de residus, que està sent impulsat per l'AMB per mitjà del Programa metropolità de prevenció i gestió de recursos i residus municipals 2019-2025 (PREMET25) situa en una posició central la correcta separació i tractament de la fracció orgànica, ja que és una de les que té més potencial per convertir-se en recurs i una de les que actualment se separa pitjor de manera selectiva.

Així, el nou paradigma afavorirà l'abandonament progressiu del sistema actual, basat en els ecoparcs, la incineració i els dipòsits controlats, i preveu la construcció de plantes tecnològicament més avançades i especialitzades en el tractament de la fracció orgànica, com el futur Centre de Producció de Biofertilitzants i Adobs, que segons la planificació actual, estarà enllestit el 2024.

El certificat atorgat a la planta de compostatge de Torrelles de Llobregat també és un pas més en els esforços de l'AMB per impulsar una agricultura sostenible, ecològica i de proximitat, un element central en el sistema alimentari metropolità. Aquests esforços es veuen representats en la capitalitat alimentària 2021, que ha recaigut en Barcelona i la seva àrea metropolitana.

Les diferents iniciatives de l'AMB en aquest camp es poden consultar al blog sobre alimentació metropolitana.

Documents relacionats