El sector de l'edificicació i les administracions reivindiquen l'habitatge com un element essencial de l'estat del benestar
| Tema: Habitatge
El sector reclama el paper protagonista de la rehabilitació per garantir un habitatge digne, eficient, accessible i saludable.
Els edificis consumeixen el 40 % de l'energia final a Europa.
Gairebé l'1,8 % dels edificis espanyols destinats a habitatge es troba en un estat de conservació ruïnós i un 9,3 % en estat dolent o deficient.
El sector de l'edificació i les administracions públiques han reivindicat l'habitatge com un element essencial de l'estat del benestar, al mateix nivell que la salut o l'ensenyament, en l'acte inaugural de REhabilita, la Setmana de la Rehabilitació que organitza el Col·legi d'Arquitectes Tècnics de Barcelona amb la col·laboració de l'Ajuntament de Barcelona, l'AMB, la Diputació de Barcelona, l'Incasòl, l'Agència Catalana de l'Habitatge i l'ICAEN.
Aquesta reivindicació ha quedat reflectida en un manifest que ha llegit en nom de totes les entitats el president del Col·legi d'Arquitectes Tècnics de Barcelona, Celestí Ventura, on es reclama "el paper protagonista de la rehabilitació per garantir un habitatge digne". Segons ha recordat Ventura, "els edificis consumeixen el 40 % de l'energia final a Europa, d'aquí que la Unió Europea insti a què es rehabiliti anualment el 3 % del parc dels edificis, una xifra de la qual Espanya —amb només el 0,8 %— es troba molt lluny" i a la transformació del parc existent en edificis de consum d'energia gairebé nul.
Finalment, tot el sector fa una crida a "aprofitar els Fons Europeus establerts en el Pla de rehabilitació d'habitatges i regeneració urbana per a impulsar un sector com és el de la rehabilitació dels habitatges que ha d'aportar importants beneficis mediambientals, socials i econòmics a tots plegats".
Jaume Vendrell, director de serveis de projectes singulars de l'AMB, creu que la rehabilitació és imprescindible per reformular la ciutat ja construïda, renovar les ciutats i millorar les condicions d'habitabilitat dels ciutadans. En aquest sentit l'AMB ho està fent des de diferents àmbits i competències: en primer lloc i des de la planificació urbanística, el PDU metropolità concep la rehabilitació com una estratègia per millorar el parc d'habitatges ja existent. En segon lloc, des d'espai públic es porta a terme la reconversió i transformació de diferents dotacions públiques. Finalment, també s'aborda des de la labor diària de l'IMPSOL i del Consorci Metropolità de l'Habitatge.
El diputat d'Infraestructures i Espais Naturals de la Diputació de Barcelona, Pere Pons, ha recordat el paper de la institució com una eina de suport als municipis i el fet que "la rehabilitació d'habitatges aporta beneficis a tots, amb estalvis importants a l'economia domèstica i local, i la millora la qualitat de vida de la ciutadania", tot fent una crida a "anar junts i transmetre a la ciutadania la urgència de les accions a emprendre".
Per la seva part, la segona tinenta d'alcalde d'Ecologia, Urbanisme, Infraestructures i Mobilitat de l'Ajuntament de Barcelona, Janet Sanz, ha destacat que "volem ser ciutat referent en la rehabilitació, amb la col·laboració de tot el sector privat i públic, per a la millora de l'espai públic i del patrimoni".
Janet Sanz ha repassat els esforços de l'Ajuntament en aquesta àrea, concretats en "accions com la nova oficina de rehabilitació, que pretén reduir els temps de concessió de les llicències d'obres majors i on la ciutadania tingui al seu abast tota la informació". "Tenim un gran repte i una gran oportunitat: Europa ens marca el camí a seguir, amb els fons europeus, i amb el fet de ser capital mundial de l'arquitectura", ha destacat Sanz, per a qui "hem de fer de l'emergència climàtica una oportunitat de transformació urbana, amb una política de regeneració per intervenir l'espai públic, més enllà dels espais particulars".
Ha tancat l'acte la consellera de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya, Violant Cervera, qui ha destacat la voluntat del Govern d'ajudar "projectes ambiciosos, que creïn ocupació i impulsi l'economia local, i voldríem que fossin molts, de mitjana dimensió i repartits per tot el territori".
Cervera s'ha queixat del paper centralitzador del Govern central en la gestió dels projectes que rebran fons europeus i ha finalitzat refermant el compromís del Govern amb la rehabilitació: "Catalunya ha d'aprofitar l'expertesa dels seus professionals."
La cita anual amb la rehabilitació
REhabilita és una iniciativa col·lectiva impulsada i promoguda pel Col·legi d'Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers d'Edificació de Barcelona (CAATEEB), que compta amb un Comitè Estratègic format per l'Ajuntament de Barcelona, l'AMB, l'Ajuntament de Barcelona, la Diputació de Barcelona, la Generalitat de Catalunya i representants de tot el sector (col·legis professionals, gremis i associacions, entre d'altres). Des de la seva primera edició el 2014 REhabilita s'ha consolidat com la cita anual amb la rehabilitació de tot el sector de la construcció i ha perseguit sensibilitzar la ciutadania envers la rehabilitació i transferir coneixements específics sobre la matèria als professionals.
Aquesta tasca de sensibilització resulta fonamental en un país que es caracteritza per tenir un parc edificat relativament envellit, on el volum principal dels habitatges es correspon als anys del boom de la construcció. Aquest envelliment porta aparellat una obsolescència funcional dels habitatges generada pels canvis socials i tecnològics, així com per les noves sensibilitats mediambientals
Durant la presentació es va posar de manifest la necessitat de millorar l'estat de conservació dels edificis, ja que gairebé l'1,8 % dels edificis espanyols destinats a habitatge es troba en un estat de conservació ruïnós i un 9,3 % en estat dolent o deficient.
Sobre REhabilita
REhabilita és una iniciativa impulsada i promoguda pel Col·legi d'Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers d'Edificació de Barcelona (CAATEEB), que compta amb un Comitè Estratègic conformat per la Generalitat de Catalunya, l'Ajuntament de Barcelona, la Diputació, l'AMB i representants de tot el sector (col·legis professionals, gremis, associacions, etc...). Des de la seva primera edició el 2014 REhabilita s'ha consolidat com la cita anual amb la rehabilitació de tot el sector de la construcció i ha perseguit un triple objectiu: sensibilitzar la ciutadania envers la rehabilitació, transferir coneixement als professionals i transformar el sector.
Sobre el CAATEEB
El Col·legi d'Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers d'Edificació de Barcelona (CAATEEB) es va constituir el 1940 i en l'actualitat integra un col·lectiu format per prop de 7.000 professionals col·legiats. A més de la seu central a Barcelona, el CAATEEB està implantat a les comarques del seu àmbit territorial a través de les seus de Vic, Manresa, Granollers, Terrassa, Mataró i Vilafranca del Penedès. La institució està presidida per Celestí Ventura.