Bioblitz Metropolità 2021: es busquen observadors per catalogar flora i fauna dels parcs i platges

| Tema: Biodiversitat

L'AMB organitza la quarta edició del Bioblitz Metropolità, adaptada a les mesures de la covid-19 i en dos formats simultanis: el presencial i el virtual

L'objectiu principal és que els ciutadans es posin el barret de científics i participin en l'elaboració d'un cens de biodiversitat urbana

Bioblitz Metropolità 2018

Aquesta jornada de ciència ciutadana pretén potenciar la participació ciutadana a través de les activitats de les Jugatecambientals i de les xarxes socials per fer censos de biodiversitat. Totes les activitats presencials estaran adaptades a les mesures preventives vigents, amb aforament limitat i inscripcions in situ. No es requereix cita prèvia.

L'AMB anima els apassionats de la natura i les famílies que gaudeixen dels parcs i les platges metropolitans a participar de les activitats programades a les Jugatecambientals, totes relacionades amb la realització de censos d'éssers vius, que s'elaboraran a partir de les observacions que es facin. En aquesta edició estan previstes activitats diverses com ara gimcanes per trobar tota mena d'organismes o per fer revisió de caixes niu. Aquestes activitats tindran lloc el diumenge 23, exceptuant les Jugatecambientals dels parcs de Can Buxeres i de les Planes, a l'Hospitalet de Llobregat, i del Mil·lenari, a Sant Just Desvern, que seran el dissabte 22. Es poden consultar totes les programacions, horaris i ubicacions a l'agenda de la Jugatecambiental. 

Paral·lelament, també es convida tota la ciutadania a penjar fotografies a les xarxes socials d'espècies de flora i fauna que s'observin, ja sigui en la participació de les activitats com en els moments de gaudi i lleure als parcs i a les platges metropolitans al llarg de tot el cap de setmana. 

Els participants han de publicar la fotografia al seu perfil de Twitter o Instagram, etiquetar el perfil @parcsplatgesAMB, fer servir les etiquetes #BioblitzMetropolità21 i #CiènciaCiutadana i indicar en quin parc o platja s'ha fet l'observació en qüestió i el nom de l'espècie, si es coneix. En el cas d'Instagram, qui disposi d'un perfil tancat cal que enviï una captura de pantalla de l'observació per missatge privat al xat del perfil @parcsplatgesAMB.

A mesura que els participants vagin publicant les imatges de la biodiversitat urbana, l'AMB anirà donant resposta als missatges rebuts indicant l'espècie corresponent, amb la col·laboració de científics experts. Per poder determinar el nom de l'espècie, les fotografies han de tenir prou resolució i detall de l'organisme, i mostrar-lo sencer i amb diferents imatges des de diverses perspectives.

Un cop analitzades totes les imatges rebudes i els resultats obtinguts a les activitats, l'AMB farà públics els indicadors i la valoració dels resultats a les xarxes socials i al web.

Totes les dades obtingudes durant el cap de setmana d'exploració es bolcaran a les plataformes Ornitho i/o Ocells del Jardí de l'Institut Català d'Ornitologia (ICO), i també quedaran recollides al web de l'AMB a través del Visor de fauna.

Els resultats obtinguts també s'utilitzaran per a la gestió integral dels espais públics metropolitans, ja que serveixen com a indicadors per planificar diferents accions, com el manteniment dels prats florits, la instal·lació de caixes niu o l'evolució dels sistemes dunars.

Edicions anteriors

El 3r Bioblitz Metropolità, celebrat el 17 de maig del 2020, es va realitzar exclusivament en format virtual a causa de les restriccions marcades per la pandèmia. Es van rebre gairebé unes 600 observacions que mostraven 220 espècies de flora i fauna diferents.

El 2n Bioblitz Metropolità, celebrat el 26 de maig del 2019, va comptar amb la participació de 1.400 persones, que van identificar 184 espècies diferents, 120 de les quals corresponen a fauna i 64 a flora. Cal destacar que de les 120 espècies de fauna, se'n van censar 40 de protegides.

Edicions Participants Observacions Total animals i plantes N. espècies de flora  N. espècies de fauna Recompte espècies protegides N. espècies flora protegides N. espècies fauna protegides 
2018 1.200 1.000 188 54 134 41 0 41
2019 1.400 1.300 185 68 116 39 0 39
2020 0 568 221 75 146 47 0 47

Bioblitz Metropolità, Pla de millora de la biodiversitat i covid-19

Un bioblitz és una activitat de ciència ciutadana que té l'objectiu principal de fer recompte d'espècies i obtenir una fotografia de la biodiversitat al territori. Es pretén que els voluntaris visquin en primera persona la feina de camp que fan els científics i, alhora, acostar el coneixement científic a la societat d'una manera senzilla, didàctica i pedagògica, a través de l'experimentació. Es tracta d'un aprenentatge que situa les persones al centre, en el qual nens i adults se senten involucrats i recullen informació que a posteriori pot ser molt útil per a investigacions científiques.

El Bioblitz Metropolità s'emmarca dins del Pla de millora de la biodiversitat de l'AMB: un projecte que recopila un total de 48 actuacions als parcs i a les platges de la metròpolis, com la naturalització de les basses o els espais aquàtics, la creació d'hotels d'insectes i jardins de papallones, la conservació dels sistemes dunars o la instal·lació de caixes niu i menjadores.

Es tracta d'un conjunt de solucions basades en la natura i integrades dins la gestió i el manteniment d'aquests espais oberts. En aquest sentit, la natura i la biodiversitat tenen un paper molt important en la prevenció i el comportament de les pandèmies. El funcionament correcte dels ecosistemes és imprescindible per controlar els patògens que hi són presents. Per aquest motiu, és de vital importància potenciar la biodiversitat als parcs i les platges metropolitans, amb l'objectiu de millorar la qualitat de vida i la salut de les persones i disminuir la probabilitat que hi hagi pandèmies com la del coronavirus.