Activat el dispositiu especial de vialitat hivernal a les rondes davant la previsió de calabruixades per diumenge

| Tema: Rondes

Un vehicle amb pala llevaneu i escampador de sal s'activarà davant de possibles calamarsades o amb temperatures inferiors als 3 °C

És la primera vegada que s'activa des del 8 de gener del 2021

Dispositiu especial a les rondes

L'AMB ha activat el dispositiu de serveis viaris hivernals a les rondes de Barcelona davant les previsions meteorològiques que anuncien una possibilitat elevada de tempestes acompanyades de calamarsa o neu rodona en qualsevol punt durant la jornada de diumenge.

Aquest dijous a la tarda ja van descarregar xàfecs amb calamarsa al litoral i prelitoral central, que no van provocar incidències a les rondes de Barcelona, tot i que sí que es van produir afectacions en altres vies d'accés a l'àrea metropolitana com la C-17.

Aquesta planificació entra en joc quan Protecció Civil de la Generalitat activa la prealerta del pla NEUCAT o quan el Servei Meteorològic de Catalunya activa els avisos per calamarsades. En aquest moment es posa en servei un equip que es prepara per mobilitzar-se en qualsevol moment i netejar la calçada en aquestes vies de circumval·lació que són vitals per garantir una bona mobilitat a l'àrea metropolitana. 

Tot i que no es preveu que la cota de neu baixi dels 400 o 500 metres, la presència de calabruix a la calçada pot resultar perillosa i esdevenir un element altament lliscant.

Aquest protocol d'actuació consisteix en un equip amb un vehicle amb una pala llevaneu acoblada i un escampador de sal que s'activa automàticament en dues circumstàncies: quan cau una forta calamarsada o bé quan la temperatura baixa dels 3 °C a la Ronda de Dalt.

Javier Navarro, director del contracte de manteniment de les rondes de BCN, explica que "la pala llevaneu s'utilitza per retirar la calamarsa de la calçada, mentre que l'escampador de sal serveix per prevenir que es formin plaques de gel quan la temperatura baixa dels 3 °C i la humitat és molt elevada".

Aquest és el primer dispositiu de serveis viaris hivernals que s'engega aquest 2022 i en aquesta temporada "d'hivern", tot i que ja ens trobem en plena primavera.

L'equip de Rondes de l'AMB explica que cada cop s'activen menys el protocol de vialitat hivernal. Fa anys, s'activava dues vegades l'any de mitjana, mentre que només s'ha posat en marxa en dues ocasions en els últims quatre anys. 

Documents relacionats