34 països europeus es fixen en l'Avinguda del Vallès com a exemple de transformació urbana
| Tema: Urbanisme
Els alcaldes de Montcada i Reixac, Cerdanyola del Vallès, Ripollet i Barberà del Vallès mostren l’impacte positiu que ha tingut aquest programa en els seus municipis
Aquest dimarts, els representats dels 34 estats del programa europeu URBACT han trepitjat l’avinguda del Vallès per conèixer de primera mà el model de regeneració urbana que suposa la transformació d’una carretera altament motoritzada cap a una avinguda metropolitana que uneix i connecta diferents municipis. La visita s’emmarca en la reunió del Comitè de Seguiment de l’URBACT, que ha acollit l’AMB, de la mà del Ministeri d’Hisenda del Govern espanyol, amb motiu de la presidència espanyola del Consell de la Unió Europea.
La trobada ha comptat amb els quatre alcaldes dels municipis: Bartolo Egea, alcalde de Montcada i Reixac; Carlos Cordón, alcalde de Cerdanyola del Vallès; Luis Tirado, alcalde de Ripollet, i Xavier Garcés, alcalde de Barberà del Vallès.
Abans de fer la visita sobre el terreny, Damià Calvet, vicepresident de Polítiques Urbanístiques i Espais Naturals de l’AMB, ha donat la benvinguda al Comitè en una reunió a la seu de l’AMB i ha apuntat que la transformació de l’N-150 en l’avinguda del Vallès respon als reptes metropolitans: “Hem de pensar amb un enfocament holístic i integrat metropolità, on característiques com ara la multifuncionalitat, la integració, la regeneració urbana, el transport públic, la mobilitat activa, la inclusió social, la seguretat, la biodiversitat, les infraestructures verdes, l’aire net, els espais oberts o la continuïtat estiguin activades”.
Durant la trobada, els quatre alcaldes presents han explicat l’impacte que ha tingut la transformació de l’N-150 en avinguda metropolitana per als seus municipis. També han exposat com el programa URBACT els ha servit per fixar un full de ruta conjunt i transformar l’N-150 en una via per a les persones, on la mobilitat sostenible i la natura són prioritàries.
El projecte Avinguda del Vallès s’emmarca dins la xarxa RiConnect, una de les 23 xarxes d'acció que formen part del programa europeu URBACT, un programa de cooperació territorial per fomentar el desenvolupament urbà integrat i sostenible.
El Comitè de Seguiment del programa europeu URBACT està format pels representats dels 27 estats membres de la Unió Europea, Noruega, Suïssa i els països candidats, la Comissió Europea, el Secretariat URBACT (responsable de l’execució del programa) i l’Autoritat Gestora.
Les funcions d’aquest Comitè de Seguiment són:
- Definir la direcció estratègica del programa URBACT.
- Prendre decisions sobre les activitats que cal implementar.
- Intercanviar necessitats i prioritats de les ciutats.
- Fer seguiment dels vincles dels programes amb la Iniciativa Urbana Europea.
- Vetllar per la política de cohesió a escala nacional i europea.
Avinguda del Vallès: de barrera que contamina a connector que pacifica
El projecte Avinguda del Vallès és pioner en el desenvolupament de les avingudes metropolitanes, un sistema de vies que estructuraran el territori urbà, en què està treballant el Pla director urbanístic metropolità (PDUM). Aquests eixos prioritzaran la continuïtat de la mobilitat sostenible per cohesionar el territori i connectar tots els municipis.
Actualment, l’N-150 és una de les principals carreteres del Vallès Occidental, per on circulen entre 15.000 i 40.000 vehicles diaris en funció del tram. El volum de trànsit motoritzat i el tipus de mobilitat provoca problemes de soroll i contaminació atmosfèrica i actua com a barrera dins dels municipis per on passa.
El projecte pretén que la via sigui un espai amable i pacificat, amb l’objectiu d’afavorir la mobilitat sostenible (a peu, en bicicleta i transport públic), la sostenibilitat i la integració paisatgística per superar la fragmentació territorial, així com dotar de serveis i vitalitat els espais de l’entorn perquè sigui un espai atractiu i cohesionador.
Aquest document estratègic recull un total de vuit accions transformadores:
- Reurbanitzar l’avinguda.
- Connectar Barberà amb Cerdanyola i Ripollet a través de la mobilitat sostenible: a peu, en bicicleta i en transport públic.
- Impulsar la mobilitat sostenible.
- Crear itineraris saludables, col·locar més vegetació al voltant i reduir la contaminació acústica.
- Reordenar l’amplada de diferents trams.
- Preservar i visibilitzar el patrimoni, com per exemple col·locar senyalització comuna als edificis històrics i fomentar la cultura popular de l’indret.
- Impulsar el comerç local i l’activitat econòmica.
- Definir els usos dels espais de l’entorn.