EMA Helsinki 2023
| Tema: Metròpolis, Relacions internacionals
Balmón recorda la importància de les àrees metropolitanes en la vida de les persones
Aquest divendres, 29 de setembre, el vicepresident executiu de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), Antonio Balmón, ha destacat al fòrum anual de la Xarxa Europea d'Autoritats Metropolitanes (EMA) quin és el paper que tenen les àrees metropolitanes en la vida quotidiana de les persones: “Les àrees metropolitanes són espais físics, però sobretot humans, i actuem sobre la qualitat de vida de les persones en àmbits com la mobilitat, la gestió de l’aigua i els residus, l’habitatge social, la igualtat d’oportunitats, la seguretat o el canvi climàtic”.
“Des de l’AMB donem resposta a la transició verda i digital. Treballem per millorar la infraestructura verda, per fomentar el transport públic sostenible i impulsat per energies netes i apostem per l’eficiència energètica quan es tracta de rehabilitar habitatges, entre d’altres. En definitiva, treballem per fer de l’àrea metròpolitana de Barcelona una metròpolis que no deixi ningú enrere”, ha exposat Balmón, que també ha reconegut que calen recursos i lleialtat institucional, tant a escala nacional com europea, cap a les àrees metropolitanes.
Sobre aquest tema, en una taula rodona sobre propostes de l’EMA a les institucions europees i als estats, Balmón ha apuntat: “Les àrees metropolitanes són espais de representació entre les ciutats i les regions, i hem d’aconseguir que els estats ens reconeguin i que ens ofereixin els instruments necessaris. Aquest reconeixement pot facilitar un major rol a l'àmbit de la Unió Europea”. Pel que fa a l’AMB, el vicepresident executiu ha explicat que l’ens metropolità ajuda els ajuntaments a gestionar serveis a través d’economies d’escala i dialogant amb l’Administració central i amb la Generalitat.
El fòrum de l’EMA 2023, celebrat a Hèlsinki, se centra en la mitigació del canvi climàtic amb solucions ecològiques i digitals. A la capital finlandesa s’han reunit representants polítics i tècnics de 25 metròpolis europees, el ministre finlandès de Canvi Climàtic i representants de les xarxes Metropolis i Metrex, així com d’ONU Habitat, per considerar solucions estratègiques comunes i decidir propostes per a la futura Comissió Europea i el Parlament Europeu. L'objectiu comú és aprofitar el potencial d'innovació de les regions, les solucions energètiques i d'economia circular, així com els mètodes verds i digitals com a motor del desenvolupament europeu.
L’AMB coordina la Xarxa Europea d’Autoritats Metropolitanes
L’EMA és una xarxa de representants polítics de les principals ciutats i àrees metropolitanes europees. L'AMB va presentar aquesta iniciativa el 2015, que s'ha convertit en una plataforma de diàleg polític entre metròpolis, institucions europees i governs nacionals.
Actualment, l’EMA inclou 57 metròpolis de 21 països europeus i Turquia, i representa 122 milions d’habitants. L’any que ve, l’àrea metropolitana d’Amsterdam acollirà el fòrum de l’EMA.