Troncs a la deriva

Tronc a la deriva sobre la sorra d'una platja

Refugi i hàbitat per a diverses espècies de vertebrats i invertebrats

Fitxa tècnica

 • Temes:
  Natura, Platges
 • Estat:
  En curs
 • Tipus / Subtipus:
  Projectes de biodiversitat / Platges
 • Municipi:
  Badalona, Barcelona, Castelldefels, El Prat de Llobregat, Gavà, Montgat, Sant Adrià de Besòs, Viladecans
Descripció

La presència de troncs que han arribat a les platges a la deriva és un fenomen habitual, especialment després de forts temporals, ja que són arrossegats pel mar i acaben apareixent a les nostres costes. En lloc de retirar-los se’ls pot donar una segona vida. Aquesta iniciativa ofereix una oportunitat per a diverses espècies d'invertebrats i vertebrats, com les abelles i vespes solitàries, que poden beneficiar-se de la fusta i les cavitats dels troncs per nidificar. Aquests insectes són importants pol·linitzadors i contribueixet a l'equilibri dels ecosistemes.

Altres insectes, petits rèptils i fins i tot mamífers com musaranyes també poden trobar refugi i hàbitat als troncs de deriva. Això és especialment rellevant per a espècies en risc com els amfibis i rèptils, que poden fer servir aquests troncs per reproduir-se i protegir-se de la calor excessiva. Algunes espècies de sargantanes costaneres, com la sargantana iberoprovençal (Podarcis liolepis), necessiten aquests refugis per sobreviure.

Algunes aus, com la cotxa fumada, també els utilitzen com a punt d'observació per buscar aliment i per poder vigilar possibles depredadors. 

La presència de gats és una de les grans amenaces per a la fauna que habita als espais dunars. La freqüentació d'aquests animals ha empobrit la riquesa d'espècies de les dunes.

Per tant, que els refugis de biodiversitat proporcionen hàbitats crucials per a una gran varietat d'organismes i són essencials per a la seva supervivència i l'èxit reproductiu. Això subratlla la importància de conservar aquests elements naturals en els ecosistemes costaners.

Objectius

 • Proporcionar refugi, aliment, punts de guaita, zones d'insolació o termoregulació, joca o llocs d'hibernació a diferents grups faunístics.
 • Potenciar l'estructura vertical de l'hàbitat: dona estructura al medi i l'enriqueix amb espècies.
 • Aprofitar el valor pedagògic i naturalista d'aquest ecosistema com a recurs educatiu, que facilita l'observació d'espècies d'insectes, aràcnids, rèptils i fins i tot algun petit mamífer, i també afavoreix el seguiment de la biodiversitat de la platja de manera participativa.