Les intervencions dutes a terme durant les darreres dècades sobre el tram final del Besòs han proporcionat un valuós espai de lleure per als habitants dels municipis del seu voltant i, alhora, han suposat una notable millora de la qualitat ambiental del riu. A poc a poc, la delimitació de zones amb baixa freqüentació humana, l’increment de la qualitat de l’aigua del riu i la implantació de llacunes amb vegetació autòctona han propiciat que espècies com la llúdriga, desapareguda durant anys, hagi anat tornant, i moltes altres com l’anguila, el corb marí o el xoriguer hagin incrementat progressivament la seva població.
Aquest estat inicial de recuperació de la degradació soferta fa que el Besòs sigui, ara per ara, un espai clau en la matriu biofísica metropolitana i un indret estratègic en les rutes d’aus migratòries. Per aquest motiu, l’any 2018 l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet engega el projecte Refugi de biodiversitat, amb la voluntat de preservar de la freqüentació humana una part de la llera del riu, fomentar els processos d’autoregeneració de l’ecosistema fluvial i connectar-lo amb els espais naturals adjacents.
En aquesta primera fase es desenvolupen un seguit d’actuacions a l’extrem sud del refugi, en la franja de contacte amb la zona d’ús públic del Parc Fluvial, com la delimitació i control dels accessos; la renaturalització de la llera mitjançant la reintroducció d’espècies autòctones d’arbres de ribera (àlbers, salzes i oms), arbustives (llentiscles, sargues, gatells, marfulls, saücs, llorers, oliveretes, alocs, tamarius, esbarzers), enfiladisses (heures, gavarres, ridortes) i aquàtiques (lliris, bogues, joncs, salicàries); la millora de la connectivitat per peixos en l’assut existent mitjançant la instal·lació de mantes sintètiques, i la construcció de tres llacunes artificials com a principals elements per potenciar la biodiversitat.
Dues d’aquestes llacunes transformen sengles parcel·les del sistema de fitodepuració desenvolupat als anys 90 com a complement de la depuradora de Montcada i Reixac. Aquest nou disseny maximitza la capacitat d’acollida de fauna creant una làmina d’aigua de 350 m², alhora que manté la funció de filtre vegetal que millora la qualitat de l’aigua abans de retornar-la al riu.
La tercera, situada al peu del pont Vell, es dissenya per fer compatibles els processos ambientals propis de la dinàmica lacustre amb les funcions d’aula ambiental a l’aire lliure, incorporada dins dels recorreguts didàctics municipals. A tal efecte, es planteja un recorregut pels grups de visitants autoritzats que travessa la terrassa encreuant un sistema de canals que aprofita l’excedent d’aigua de les noves zones humides. Amb una superfície de més de 500 m² d’aigua en constant renovació, la bassa didàctica suposa un indret únic dins la dinàmica socioambiental del Besòs.