Faig

Categoria: Vegetació singular

Municipis: Barcelona

IMG

Originari d'Europa, on forma extensos boscos en indrets montans.

Nom científic: Fagus sylvatica
Família: fagàcies
Alçada: 12 m
Edat estimada: 50 anys
Pol·linització: anemòfila (vent)
Dispersió de les llavors: gravetat i endozoocòria (ingestió d'ocells i petits mamífers)

Denominació:

Castellà: haya
Anglès: european beech, common beech

Port

Tronc recte i cilíndric. Arbre de fulla caduca de fins a 30 metres d'alçària.

Escorça

Llisa i d'un gris blanquinós.

Fulles

Són ovades i agudes, i el marge té pèls fins i sedosos que ajuden a condensar la boira dels indrets on viuen. La boira degota per l'extrem de les fulles, i així aporta humitat addicional a les arrels. A la tardor es tornen de color daurat vermellós.

Floració

Entre març i maig. Planta monoica. Les flors masculines estan reunides en una inflorescència globular pèndula i les femenines, de dues en dues, estan envoltades d'un involucre (embolcall).

Fruit

Cada flor dona 2 o 3 fruits, les fages, d'un bru lluent, dins d'un embolcall rígid, una mica espinós. La llavor és comestible, amb un embrió greixós i ric en hidrats de carboni.

Origen i hàbitat

Originari d'Europa, on forma extensos boscos en indrets montans. Defuig la terra baixa. A la península Ibèrica es distribueix per les muntanyes de la meitat nord peninsular. La població més meridional es troba als ports de Tortosa. Creix en terrenys no gaire compactes de clima humit i boires freqüents.

Usos

La fusta del faig és apreciada en fusteria, torneria, ebenisteria i construcció.

Saps què?

L'exemplar del Jardí Botànic Històric va créixer molt poc a poc durant molts anys fins que la caiguda d'un gran pi que tenia al costat li va permetre tenir la llum necessària per créixer regularment.

Publicacions relacionades
Equipaments relacionats