Balanç del temporal Isaac

| Tema: Platges

Afectacions a les platges de Badalona, el Prat de Llobregat i Gavà

Tasques de neteja i garbellat de les platges

El temporal Isaac va tenir lloc entre els dies 6 i 8 febrer i va ser de component E-NE. Els seus efectes es van fer notar a les platges metropolitanes en forma de vent, pluja i un onatge important. En alguns punts, les onades van superar els 4 metres i, de manera excepcional, es va registrar algun pic de 5 metres.

Les platges de Badalona ha estat les més afectades de la zona central i nord del litoral. La platja de la Barca Maria ha perdut sorra a la zona nord, cosa que ha afectat una plataforma de dutxes. La platja del Cristall també ha resultat afectada. En molts casos, l'onatge, que ha arribat fins al passeig, ha acumulat sorra als accessos i ha desplaçat passeres. També es va trencar la sortida del pluvial de Torrebadal.

Al delta del Llobregat, el Prat del Llobregat ha estat el municipi més afectat. Amb aquest temporal s'ha acabat de perdre tota la sorra aportada pel port de Barcelona el passat juliol. El més preocupant és que la regressió s'ha estès a tota la platja de Can Camins, entre el Club Municipal de Vela i pràcticament fins al CRAM.

D'atra banda, el sud de Gavà Mar, una zona ja afectada per la regressió, ha perdut encara més sorra, i es continua erosionant la zona dunar (uns 300 m).
En general, els elements que han quedat molt malmesos, com dutxes o jocs infantils, s'han retirat o anul·lat.

Un cop acabat l'episodi i després de les tasques de neteja i d'avaluació dels danys, s'ha observat que a diferència de temporals anteriors amb aquesta alçària d'onatge, les afectacions han estat menors, probablement a causa de la seva curta durada, i al fet que ha vingut després d'un temporal anterior de S-SE (el del 18 de gener) que va ser complementari pel que fa a moviments de sorra.

Actualment les platges metropolitanes són deficitàries de sorra. En molts llocs se n'ha reduït molt l'amplada i es troben en un estat crític. Aquest fet provoca que qualsevol temporal d'aquest tipus les pugui afectar molt i que, per tant, la invasió d'aigua de mar arribi fins a les infraestructures adjacents, passejos marítims, com a Barcelona, Badalona i Montgat.

Arribada de residus a les platges

També a causa dels efectes del temporal, ha arribat una gran quantitat de residus a les platges de Badalona i Sant Adrià. En total se n'han recollit més de 5.000 kg, formats en gran part per cel·lulosa. Aquests materials probablement s'havien acumulat al fons de les platges, i el fort onatge els ha expulsat a la sorra.

A la zona nord s'han recollit també grans troncs i branques d'arbres, així com moltes canyes. Aquestes restes vegetals s'han gestionat separadament i s'han portat a plantes de compostatge o bé s'han integrat al medi natural de les platges com a refugis de biodiversitat.

També s'ha recollit algun animal mort com, per exemple, rates o algun porc senglar.

En aquests moments es donen per acabades les tasques de garbellament i neteja de passeres i accessos que havien quedat coberts de sorra. 

Documents relacionats
Enllaços relacionats