Política alimentària

Orades
Visió i objectius
L'alimentació és un dels pilars d'activitat que es porta a terme al territori de l'AMB. S'hi produeixen, distribueixen, transformen, comercialitzen i consumeixen aliments, amb Barcelona com a gran pol d'atracció i d'intercanvi.

Si bé ara per ara la metròpolis de Barcelona no és autosuficient, els espais forestals, els conreus (sobretot al delta del Llobregat) i la indústria alimentària tenen un paper clau en el desenvolupament econòmic i vital.

La sensibilitat creixent pel medi ambient, la gestió de residus, el malbaratament alimentari i la producció i el consum més sostenibles d'aliments han dut l'AMB a definir les característiques del sistema alimentari metropolità des del 2015. Una tasca que s'està desenvolupant i que ha pres força amb la designació de Barcelona com a Capital Mundial de l'Alimentació Sostenible 2021.

L'octubre del 2020, l'AMB es va adherir a la Carta Alimentària de la Regió Metropolitana (CARM), un marc estratègic i d'acció per al desenvolupament de polítiques alimentàries en clau local i de regió metropolitana, amb la implicació de les administracions públiques, l'empresa i el sector productiu, el món acadèmic i de la recerca, la ciutadania i les seves organitzacions, i els mitjans de comunicació (l'anomenada "quíntuple hèlix").

En aquesta línia, l'AMB també compta amb el Pla d'acció per a l'alimentació sostenible 2020-2030, que ordena i sistematitza les principals accions que incideixen en el sistema alimentari a partir de set eixos d'actuació. Per tot plegat, l'entitat supramunicipal es compromet a:
  • Facilitar la participació i la governança per crear una base social i institucional implicada.
  • Defensar un medi agrari viu que impulsi la producció local i el seu valor social i ecològic.
  • Prioritzar l'equitat social i econòmica davant la crisi climàtica i el món després de la pandèmia.
  • Facilitar la distribució i comercialització d'aliments de proximitat, ecològics i/o de circuit curt; axí com limitar el malbaratament i les pèrdues.
  • Promoure dietes saludables i sostenibles, accessibles per a tota la ciutadania.
Enllaços relacionats
Sistema alimentari metropolità
Capital Mundial de l'Alimentació Sostenible
Carta alimentària de la regió metropolitana
Pla d'acció per a l'alimentació sostenible 2020-2030

Puja
Instruments
L'AMB disposa de dos instruments i acords per marcar el full de ruta cap a un sistema alimentari metropolità just, segur i saludable. Es tracta de la Carta Alimentària de la Regió Metropolitana (CARM) i del Pacte de Milà.
  • CARM
    Un sistema alimentari just, segur, sostenible i saludable format per criteris socials, ecològics i de proximitat. Aquests són els objectius de la Carta Alimentària de la Regió Metropolitana (CARM), compromís al qual l'AMB es va sumar l'octubre del 2020. D'aquesta manera, l'entitat s'involucra i fa seus els processos a escala local per afavorir la transició cap a un model alimentari més sobirà, sostenible, just, ecològic i de proximitat.

    La CARM és un instrument de coordinació estratègica per promoure el desenvolupament de polítiques alimentàries en clau local i metropolitana. Darrere l'establiment de la CARM, impulsada pel Pla Estratègic Metropolità de Barcelona (PEMB), hi ha més de 100 entitats, persones i municipis que, per primer cop, han acordat una estratègia comuna entre sector públic, empreses i organitzacions socials per una alimentació justa, neta i saludable en el marc del territori metropolità.

    Els objectius d'aquest plantejament col·lectiu passen per:
    • Facilitar la participació i la governança per crear una base social i institucional implicada.
    • Defensar un medi agrari viu que impulsi la producció local i el seu valor social i ecològic.
    • Prioritzar l'equitat social i econòmica davant la crisi climàtica i el món després de la pandèmia de 2020.
    Enllaços relacionats
    PEMB
    CARM
  • Pacte de Milà
    L'octubre del 2015, durant l'EXPO 2015 de Milà que va tenir per lema "Alimentar el planeta, energia per a la vida", més de cent ciutats d'arreu del món van signar el Pacte de Política Alimentària Urbana, conegut com el Pacte de Milà. Es tracta d'un acord no vinculant sobre polítiques alimentàries urbanes "dissenyat per ciutats, per a les ciutats" i que serveix de marc per gestionar el creixement imparable de les urbs i les desigualtats que això comporta.

    Amb aquest document els alcaldes de les ciutats signants, que no han deixat d'augmentar des del moment de la seva creació, es comprometen a:
    • Desenvolupar sistemes alimentaris sostenibles i resilients, capaços de proporcionar aliments nutritius i accessibles per a tothom
    • Protegir la biodiversitat
    • Lluitar contra el malbaratament d'aliments
    Però no es tracta només d'un compromís dels governs locals, sinó que reuneix organitzacions de la societat civil i el sector privat per, junts, dur a terme polítiques que permetin encaminar els sistemes alimentaris urbans cap a la sostenibilitat.

    El text del pacte recull 37 mesures que s'organitzen en sis categories:
    • Governança
    • Dietes sostenibles i nutrició
    • Equitat social i econòmica
    • Producció d'aliments
    • Subministrament i distribució d'aliments
    • Residus alimentaris
    Enllaços relacionats
    Pacte de Milà
    Mesures del pacte

Puja
Polítiques públiques
L'alimentació és un aspecte central a la vida de les persones, que repercuteix en els models de ciutat, de producció i de consum. La crisi climàtica ha posat de manifest com els sistemes actuals són insostenibles a mitjà i llarg termini, motiu pel qual calen polítiques alimentàries que regulin aquest escenari per assegurar-ne la continuïtat.

Així és com l'alimentació ha deixat de ser una elecció individual per convertir-se en una acció de responsabilitat col·lectiva. No es tracta només d'escollir com ens alimentem, sinó de com vivim. De quina manera i en quin entorn, perquè la gestió del territori, dels recursos i dels residus és clau en aquesta etapa cap a models més sostenibles.

És per això que darrerament l'Administració, a diferents escales, inclou l'alimentació sostenible entre les seves línies de govern. L'AMB s'hi ha compromès amb l'adhesió a la Carta Alimentària de la Regió Metropolitana (CARM), però també amb l'impuls de polítiques que afavoreixin un repartiment equitatiu a tots els nivells. Si bé cadascun dels 36 municipis metropolitans és lliure d'elaborar les seves pròpies polítiques alimentàries, es parteix d'un acord comú que privilegia l'equilibri, el respecte i la qualitat.
  • Garantia alimentària
    L'octubre del 2017 es va celebrar la primera Jornada Metropolitana de Garantia Alimentària, una trobada tècnica per posar en comú els aspectes dels municipis metropolitans en aquest àmbit. Des d'aleshores es treballa per impulsar actuacions i projectes, des de la intervenció municipal, la iniciativa privada i el suport social metropolità, per garantir una alimentació bàsica per a la població vulnerable.

    Les conclusions principals d'aquest acte continuen vigents: prioritzar la qualitat dels aliments vers la quantitat, promocionar el consum d'aliments frescos i de proximitat, i dotar de més dignitat i autonomia les persones i les famílies, entre altres.

    Una de les actuacions preferents del Pla metropolità de suport a les polítiques socials municipals 2020-2023 és "l'accés a una alimentació sana i saludable per a tothom", que es vehicula a través de la garantia alimentària. En aquest sentit, l'AMB ofereix:
    • Ajuts alimentaris a les llars vulnerables.
    • Suport econòmic per a la implementació de sistemes informàtics que permetin, als agents socials i especialitzats sense afany de lucre, gestionar la informació i el coneixement sobre els problemes de l'accés a l'alimentació.
    Enllaços relacionats
    Cercador d'accions, centres i serveis sobre garantia alimentària
    Pla metropolità de suport a les polítiques socials municipals 2020-2023

Puja
Taules de debat i participació
Entre el juliol i el novembre del 2021 l'AMB organitza les Taules de debat i participació sobre Agricultura i sistema alimentari, un espai de participació, diàleg i coproducció per identificar necessitats i oportunitats d'intervenció en el sistema alimentari amb l'objectiu de generar prosperitat, justícia social i regenerar el medi ambient.
  • Metodologia
    Explicació sobre la metodologia de les taules de debat i participació sobre agricultura i sistema alimentaris.

  • Agricultura metropolitana
    Aquesta taula, dedicada a l'agricultura metropolitana, té com a punt de partida una anàlisi de l'IERMB del 2017. Consta de quatre sessions en què diversos experts debaten i reflexionen sobre aspectes que han de servir per ordenar i gestionar formes i estructures d'agricultura urbana que aixopluguin una pluralitat d'accions i d'agents del territori amb motivacions, activitats, conflictes i oportunitats diferents, amb l'objectiu comú d'acostar eines i recursos als governs locals.



    Presentació
    Informe
  • Dret a l'alimentació sostenible i governança del sistema alimentari
    Aquesta taula, sobre dret a l'alimentació sostenible i governança del sistema alimentari, aprofundeix en el coneixement sobre el sistema alimentari metropolità com a sistema socioecològic; reflexiona sobre les oportunitats de l'AMB per garantir el dret a l'alimentació sostenible i democratitzar el sistema alimentari, i articula una manera pròpia de promoure aquests objectius i activitats.



    Presentació
    Informe
  • Participació
    Diàleg amb els participants.


Puja