L'AMB renova els seus plans per crear ocupació amb 30 milions d'euros i l'objectiu de donar feina a 4.000 persones més

| Tema: AMB

Jornada de treball per analitzar els bons resultats de la primera edició del Pla de suport a les polítiques socials municipals, el programa de l'AMB per a la creació d'ocupació. La segona edició, amb un pressupost de 30 milions d'euros, introdueix novetats, com la potenciació de l'autoocupació i l'emprenedoria, o la inclusió d'ONG i cooperatives.

L'AMB ha presentat, aquest matí, en una jornada de treball a Esade Creàpolis, a Sant Cugat del Vallès, la segona convocatòria (2018-2019) del seu Pla de suport a les polítiques socials municipals, que ja va per la seva segona edició i que se centra a augmentar l'ocupació al territori metropolità, alhora que millora la qualitat de les feines ja existents. Per aquest motiu, l'AMB ja va destinar 36 milions d'euros en la primera edició, que va tenir lloc en el període 2012-2015.

En la presentació d'aquesta sessió de treball, Jaume Collboni, vicepresident de Desenvolupament Social i Econòmic de l'AMB, ha manifestat que "les claus d'aquesta nova fase del nostre programa seran ampliar i reforçar les polítiques socials centrades en la generació de noves oportunitats d'ocupació, prioritzant sempre els recursos per a l'ocupació d'aquells grups o col·lectius amb més risc d'exclusió social, i promovent nous formats i experiències que permetin no només reduir els índexs d'atur, sinó també lluitar contra la precarietat laboral".

El Pla de suport a les polítiques socials de l'AMB atorga els seus fons als ajuntaments metropolitans, mitjançant els quals es crea ocupació a través de tres modalitats de contractes diferents:

Plans d'ocupació: l'AMB tanca acords amb els ajuntaments metropolitans per tal de contractar persones que estan a l'atur, per treballar en serveis propis de l'ajuntament: neteja viària, arranjament d'espais públics i atenció a les persones, entre altres.

Acords amb empreses: s'estableix un conveni amb empreses del territori, per tal de contractar persones a l'atur. El 50% del contracte és finançat pels fons de l'AMB, i l'altra meitat per l'empresa en qüestió.

Projectes d'autoocupació: en aquesta modalitat, es financen els projectes d'emprenedoria dels ciutadans.

Balanç de la primera edició 2012-2015

La primera part de la jornada ha analitzat els resultats de la primera edició del pla. Durant aquell període es van finançar 156 projectes, la qual cosa va significar la formalització d'un total de 4.416 contractes. La durada mitjana de cadascun va ser de 7,5 mesos, i el salari mitjà, de 1.240,61 €.

Per modalitats, la gran majoria (137 projectes) van pertànyer als plans d'ocupació, mentre que 14 eren col·laboracions amb empreses i 5 eren projectes d'autoocupació.

Nova edició del pla

La primera convocatòria (2016-2017) de la segona edició del pla també ha estat objecte d'anàlisi durant la presentació d'avui. Així, tot i que les xifres són una estimació, es preveu que aquesta convocatòria, a la qual es destinaran 15 M€, permeti formalitzar 1.642 contractes laborals. Un dels aspectes diferencials és que, des de l'AMB, es volen potenciar les col·laboracions amb empreses i els projectes d'autoocupació, ja que són les modalitats que més possibilitats tenen de crear ocupació de qualitat i estable en el temps. Així, segons les previsions, el suport a les iniciatives d'emprenedoria passarà d'un 5% sobre el total de la primera edició, a un 20% en la segona.

També s'ha presentat la segona convocatòria, que abastarà els anys 2018 i 2019, que també disposarà d'un pressupost de 15 M€ i que novament presenta canvis respecte de les anteriors. Una de les principals novetats és la inclusió d'una quarta modalitat, anomenada Projectes Singulars. Aquest tipus de línia finançarà projectes que permetin experimentar en matèria de polítiques socials i d'ocupació, i posar a prova innovacions concretes i no experimentades o molt poc esteses. Alguns dels temes d'aquests contractes seran projectes de reforç educatiu, iniciatives per al desenvolupament sostenible, la lluita contra el canvi climàtic, l'economia social i solidària, l'economia circular i l'ocupació verda, l'eficiència energètica, la igualtat de gènere, que siguin generadors d'ocupació de manera directa. En aquesta nova modalitat també s'hi inclouran, a banda d'empreses, altres entitats sense ànim de lucre com a possibles contractants de persones en situació d'atur, com ara ONG i cooperatives.

Millorar l'ocupació amb més formació

L'AMB també vol fer una aposta per la formació, amb el convenciment que comptar amb perfils més qualificats repercutirà en la inserció laboral de les persones aturades. Així, es reforçarà la millora de competències transversals, ampliant les hores de formació i el domini de competències obligatòries, com TIC, relacions laborals..., entre els beneficiaris del programa.

Finalment, la jornada d'avui ha servit per presentar una nova aplicació informàtica, que servirà per facilitar els tràmits a l'hora de presentar els projectes al Pla de suport a les polítiques socials municipals. Aquest nou sistema permetrà, entre altres funcions, gestionar telemàticament les notificacions, els canvis i les incidències en els processos de contractació i la recopilació i explotació de dades a escala local i metropolitana.

Documents relacionats