L’AMB i l’Ajuntament de Sant Boi de Llobregat presenten la millora contínua de les línies de Bus Metropolità del municipi

| Tema: Autobusos

Les línies N20 i N13 tindran servei de baixada a demanda per a dones i menors a partir de principis de març. S’han adaptat parades per facilitar l’aturada i la circulació d’autobusos articulats amb més capacitat

Imatge institucional

L’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i l’Ajuntament de Sant Boi de Llobregat han presentat aquest dimecres, 7 de febrer, el conjunt de millores i novetats que s’estan incorporant de manera progressiva i continuada al servei de Bus Metropolità de la ciutat. Algunes d’aquestes ja han entrat en funcionament, mentre que d’altres, com el servei de baixada a demanda per a dones i menors, ho faran properament. A l’acte hi han assistit l’alcaldessa de Sant Boi de Llobregat, Lluïsa Moret, i amb el vicepresident de Mobilitat, Transport i Sostenibilitat de l’AMB, Carlos Cordón.

"El procés de millora contínua del servei de Bus Metropolità a la nostra ciutat", afirma l'alcaldessa de Sant Boi, Lluïsa Moret, "és fruit de la voluntat de col·laboració institucional entre l'Ajuntament i l'AMB". "Estem fent una aposta clara", ha afegit, "per donar resposta a les necessitats de la vida quotidiana dels veïns i les veïnes, millorar la mobilitat i la connectivitat de la xarxa de transport públic i avançar en el camí de la mobilitat sostenible, en sintonia amb la nostra Agenda Urbana Local i el nou Pla de mandat 2024-27".

El servei de Bus Metropolità és un dels eixos vertebradors més importants de la mobilitat metropolitana i ha d’estar a l’altura de les necessitats de la ciutadania. Per això mateix, davant l’increment d’usuaris, des de l’AMB ampliem la nostra oferta constantment i hi introduïm millores, com les que presentem avui a Sant Boi de Llobregat”, explica el vicepresident de Mobilitat, Transport i Sostenibilitat de l’AMB, Carlos Cordón.

N20, la nova línia nocturna
La posada en servei de la nova línia de Bus Metropolità nocturn N20 ha estat la principal novetat incorporada recentment a la xarxa de transport públic de Sant Boi de Llobregat.

Aquesta línia fa possible una connexió ràpida i directa entre Sant Boi de Llobregat (Parc Sanitari Sant Joan de Déu) amb Barcelona (plaça Catalunya) tots els dies de l’any, cada 30 minuts, des de les 22.30 h fins a la matinada. El recorregut de la N20 té nou parades a Sant Boi i segueix el traçat de la C-31 i ofereix un temps del trajecte molt més reduït, de només 40 minuts.

A més, té connexió amb l’entorn de l’Hospital Universitari de Bellvitge i l’Hospital Duran i Reynals. També enllaça amb la major part de la xarxa de Nitbus i altres mitjans de transport públic (Metro, FGC i Rodalies).

Aquesta nova línia complementa la línia N13, que també circula entre Barcelona (plaça Catalunya) i Sant Boi de Llobregat (Ciutat Cooperativa). El Nitbus de l’AMB arriba a 18 localitats de la metròpolis i té 22 línies.

Parades a demanda a les línies nocturnes
Aquestes dues línies del Nitbus, la N20 i la N13, incorporaran a partir de l’1 de març el servei de baixada a demanda a tot el terme municipal de Sant Boi. 

Aquest servei s’adreça a persones en situació de vulnerabilitat, preferentment dones i menors d’edat, que podran demanar baixar fora de les parades delimitades als recorreguts. Caldrà avisar prèviament el personal de conducció, que aturarà el vehicle en el lloc més pròxim i segur, sempre en un tram urbà i al costat de la vorera o sobre un pas de vianants.

La baixada a demanda ja funciona actualment en algun tram de la línia N13, però des de març ho farà a les dues línies i al llarg de tot el seu recorregut al municipi.

Autobusos articulats amb més capacitat a la línia X79
Durant els últims dos mesos, l’AMB ha fet treballs per adaptar diverses parades de Sant Boi de Llobregat perquè els autobusos articulats s’hi puguin aturar i puguin recollir i deixar el passatge de manera còmoda, accessible i segura.

Els treballs han consistit a allargar, substituir o instal·lar noves plataformes accessibles de cautxú en un total de sis parades. També s'han fet petites modificacions a l’espai públic per facilitar el gir d’aquests vehicles.

La línia X79 ja ha començat a incorporar aquests busos, que poden traslladar més persones en les hores de màxima afluència. Els vehicles articulats són més llargs (18 metres) i tenen un 50% més de capacitat que els vehicles estàndard de 12 metres.

Aquest és un primer pas per a l’ampliació d’aquest tipus de parades i l’increment del nombre de vehicles articulats en circulació als carrers del municipi.

Reforç de la línia L77 i millores a la L74
A partir de principis de març, l’AMB ampliarà la línia L77, que ofereix connexió directa de Sant Boi de Llobregat a l’aeroport tots els dies de l’any. S’ampliarà la cobertura horària gràcies a la incorporació d’una sortida més al matí i una altra a la nit. Aquesta millora està pensada per afavorir la mobilitat de les persones de la ciutat que treballen a l’aeroport.

Durant el mes d’abril, la línia L74 (Sant Boi-Cornellà Sant Ildefons) introduirà millores al recorregut. L’origen de la línia es traslladarà al carrer de Benviure (davant la residència Benviure) i els vehicles passaran per l’avinguda Can Carreras, pel carrer de Girona i Pablo Picasso.

Altres millores que ja estan en servei
Totes aquestes novetats se sumen a altres millores que l’AMB va introduïr a la xarxa de Bus Metropolità de Sant Boi de Llobregat entre el 2022 i el 2023.

Al maig del 2023 va començar a circular la nova línia de l’AMB Metrobús M5, un servei d’alta freqüència que connecta els municipis situats al llarg de l’eix de la carretera C-245. La M5 circula pel nou carril bus d’aquesta carretera i enllaça Castelldefels, Gavà, Viladecans i Sant Boi amb l'intercanviador de Cornellà. La línia té prioritat semafòrica i disposa d’autobusos híbrids i parades dobles.

A mitjans del 2022 es va incrementar la freqüència de pas de la línia L75 (actualment línia Metrobús M75), que va passar de 30 a 10 minuts els dies feiners i ha comportat una millora substancial de l’ús del servei.

L’AMB també ha promogut la millora d’altres línies de Bus Metropolità, que han reduït les freqüències de pas, han modificat el recorregut per oferir un millor servei, han incorporat noves parades o han ampliat el servei els caps de setmana. Aquestes són les línies L72, L74, L76, SB2, SB3, X79, L82, L85 i X70.