L'AMB continua posant en marxa iniciatives per fomentar l'estalvi energètic i la reducció d'emissions de gasos amb efecte hivernacle

| Tema: Canvi climàtic

La realització d'estudis per tal de rehabilitar edificis públics i convertir-los en instal·lacions NZEB (nearly zero-energy buildings), la publicació de l'eina digital "calculadora solar" que permet fer un estudi de viabilitat d'una possible instal·lació solar, mitjançant una avaluació econòmica completa i adaptada a les diferents tipologies que permet la legislació vigent o l'aposta per la contractació verda, són algunes de les iniciatives posades en marxa recentment.

Plaques solars

Edificis de baix consum energètic

Una de les iniciatives de l'AMB finalitzades aquest 22 de desembre, d'acord amb les pautes del Pla de sostenibilitat de l'AMB 2014-2020 (PSAMB), és la posada en marxa, durant el 2015, d'alguns estudis per rehabilitar edificis públics i convertir-los en instal·lacions NZEB (nearly zero-energy buildings), és a dir, edificis de consum quasi nul i abastits amb energies renovables de proximitat. Concretament, els estudis s'han realitzat sobre els centres educatius CEIP Garrofer (Viladecans), CEIP Margalló (Castelldefels) i CEIP Cascavell (Sant Adrià del Besòs).

Amb aquests estudis es demostra la viabilitat de la conversió d'aquests centres educatius en edificis de consum quasi nul, que són una peça clau en la necessària transició energètica que s'està impulsant des de l'AMB.

Els estudis han constat de diverses fases. S'han visitat les instal·lacions i se n'ha mesurat la temperatura, humitat i CO2, entre altres paràmetres, obtenint-ne al final un balanç energètic. També s'ha fet una valoració econòmica de cadascuna de les estratègies escollides, incloent despeses de projecte i direcció d'obra, tenint sempre en compte els diferents ajuts destinats a la rehabilitació energètica d'edifici públics disponibles a l'actualitat. Finalment, també s'han quantificat econòmicament les millores obtingudes en cas de realitzar-se la rehabilitació, calculant l'estalvi energètic (reducció del 89% de la demanda de calefacció, del 80% del consum de gas i del 55% d'emissions de CO2), les millores de confort tèrmic i de qualitat de l'aire interior i l'amortització de la inversió.

Gràcies a l'esforç realitzat per a buscar el finançament adequat i per a explicar degudament les virtuts d'aquests projectes, almenys dos dels tres municipis implicats s'estan plantejant seriosament la redacció dels projectes executius i la consegüent execució de l'obra de rehabilitació durant el 2016. Concretament, l'Ajuntament de Viladecans, a partir de l'anàlisi realitzada en aquest estudi, ha decidit tirar endavant el projecte de rehabilitació energètica de l'escola Garrofer dins el conjunt de mesures d'eficiència energètica que han de facilitar la transició energètica del municipi i han de permetre donar compliment al Pacte d'Alcaldes de reducció d'emissions de gasos amb efecte hivernacle.

Calculadora solar

Seguint en la línia de potenciar al màxim les energies renovables, l'AMB ha habilitat al seu web la calculadora solar, una aplicació que permet a qualsevol ciutadà fer un estudi de viabilitat d'una possible instal·lació solar (fotovoltaica o tèrmica) mitjançant una avaluació econòmica completa (consums, tarifes, inversió, estalvi, períodes de retorn, etc.) i adaptat a les diferents tipologies que permet la legislació vigent.

L'aplicació calcula, després que l'usuari li indiqui la localització o les coordenades del seu edifici, les hores de exposició solar potencial i quanta energia se'n pot obtenir. Tot i que una instal·lació d'aquest tipus requereix un projecte d'enginyeria rigorós que en verifiqui la viabilitat, els resultats que ofereix aquesta eina esdevenen un impuls important a l'energia solar, posant-la a l'abast de tothom.

L'AMB ha desenvolupat l'aplicació de manera que sigui comprensible i accessible per a qualsevol usuari, fins i tot per aquells que no tinguin cap coneixement del món de l'energia. També s'ha procurat adaptar-la totalment als marcs normatius vigents, molt canviants i restrictius.

Aquesta eina està dirigida a ciutadans particulars, empreses i tècnics municipals, per tal d'aconseguir motivar-los per transformar idees preliminars d'instal·lacions en projectes solars complets i rigorosos.

Calculadora solar

La importància de la contractació verda

L'AMB s'ha adherit al projecte europeu GPP 2020, una iniciativa que pretén difondre una contractació pública amb baixes emissions de carboni, en suport dels objectius de la UE d'assolir, de cara al 2020, una reducció del 20% de les emissions de gasos amb efecte hivernacle, un augment del 20% en l'ús d'energies renovables i un augment del 20% de l'eficiència energètica.

L'adhesió de l'AMB al projecte ha estat possible gràcies a la substitució, durant aquest 2015, de 24 equips multifunció (impressora, escàner, etc.) de les seves instal·lacions per noves màquines amb uns criteris d'estalvi i eficiència energètica millors.

El projecte GPP 2020 compta amb la participació d'organitzacions públiques i privades de vuit estats –Alemanya, Àustria, Croàcia, Eslovènia, Espanya (Catalunya), Itàlia, Països Baixos i Portugal– i es desenvolupa durant 3 anys, des de l'1 de maig de 2013 fins al 30 d'abril del 2016.

El seguiment de la licitació dels nous equips multifunció s'ha fet a través d'una calculadora que compara els consums de les màquines noves respecte als estàndards actuals menys eficients del mercat. L'estalvi estimat al llarg dels 6 anys de contracte dels nous equips serà d'un 75% en energia i emissions de gasos amb efecte hivernacle i d'uns 4.500 €.

Documents relacionats