Colau obre la primera Aula de Transparència de l'AMB

| Tema: Acció de govern

La jornada ha comptat avui amb la participació dels màxims responsables de totes les institucions que tenen responsabilitat en aquesta matèria, amb l'objectiu d'avançar en una aliança conjunta per la transparència i les bones pràctiques. L'Agència de Transparència funciona ja com un equip que compta amb una xarxa d'enllaços o referents en cadascuna de les de les institucions públiques o privades que estan relacionades amb l'Àrea Metropolitana de Barcelona.

L'alcaldessa de Barcelona i presidenta de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), Ada Colau, ha obert avui l'Aula de Transparència de la institució, que s'ha estrenat amb la jornada "Reptes de la transparència aplicada: una tasca compartida". L'Aula de Transparència és un nou pas en l'obertura i la millora de la governança de la institució, i avui ha reunit per primera vegada els principals responsables d'aquesta matèria, amb l'objectiu d'avançar en una aliança conjunta que es vol compartir amb tothom, especialment amb els ajuntaments, per tal d'avançar en el bon govern i les bones pràctiques.

L'alcaldessa i presidenta ha expressat durant l'obertura de la jornada el compromís de contribuir a regenerar les institucions, fent més transparents les seves pràctiques i situant l'ètica com un valor central en la gestió. "La transparència no són únicament procediments, òrgans i normes, sinó sobretot una cultura i una forma de fer que ha d'impregnar el conjunt de l'administració pública", ha dit la presidenta de l'AMB, que ha manifestat la voluntat de convertir-la en "una institució pionera i referent en la implementació transversal de polítiques actives de transparència i governança democràtica".

L'Aula de Transparència és un pas més després de la posada en marxa del primer Portal de la Transparència de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (http://transparencia.amb.cat/home), un espai que va néixer el passat mes de març fruit de la feina desenvolupada per l'Agència de Transparència, que dirigeix la jurista Gemma Calvet i que també s'ha posat en marxa en aquest mandat, depenent de l'Àrea de Presidència. El portal s'ha concebut com un procés continu, dinàmic i progressiu cap al ple compliment de la llei 18/2014. Per primera vegada, un portal d'aquestes característiques incorpora en un mateix lloc web tota la informació de publicitat activa de l'AMB, com ara els enllaços amb les seves entitats vinculades i les empreses prestadores de servei. Aquest fet facilita l'obtenció d'informació d'aquesta administració supramunicipal i garanteix alhora una millora comprensió de la mateixa. L'objectiu és avançar progressivament per promoure el dret d'accés a la informació per part de la ciutadania, de manera que el portal incorpora un formulari i el procediment pel qual es dóna resposta a qualsevol petició que fa en els terminis previstos per la llei.

L'Agència de Transparència funciona ja com un equip que compta amb una xarxa d'enllaços o referents en cadascuna de les de les institucions públiques o privades que estan relacionades amb l'Àrea Metropolitana de Barcelona. Aquesta experiència de treball en xarxa és pionera a nivell europeu, i marca un camí de cooperació entre l'administració i les entitats o empreses prestadores de serveis. Aquesta xarxa està formada per una cinquantena de treballadors de cadascuna de les entitats, fet que garanteix la formació permanent i la transversalitat en la implantació de les mesures que siguin necessàries. Tots ells han participat avui en la primera jornada que s'ha celebrat a l'AMB, i que ha sigut oberta per l'alcaldessa Ada Colau i per Josep Maria Vallès, membre del Consell Assessor de Transparència Metropolitana, un ens que es va posar en marxa coincidit amb l'obertura del Portal. També formen part del Consell Assessor Victòria Camps, Manel Camós, Tomàs Font, Joaquim Triadú i Carme Ballbé, persones de reconegut prestigi en el camp de la transparència i les bones pràctiques de govern.

L'Aula de Transparència es converteix així en un programa de formació permanent, obert a la participació i el foment del coneixement i l'apoderament de tots els treballadors i treballadores públiques. En els últims mesos s'ha avançat en l'elaboració de clàusules de transparència en tots els contracte i convenis de l'AMB i s'ha posat en marxa una graella d'indicadors, consultable al Portal, per tal de fer un seguiment de la progressivament implementació dels compromisos de transparència.

Adjuntem el programa de la jornada de formació que s'ha celebrat aquest matí.

Documents relacionats