27 coixins de xoc a les rondes de Barcelona han evitat 138 accidents greus en 10 anys

| Tema: Rondes

Les rondes són la via catalana que té més elements d'aquest tipus: un per cada quilòmetre i mig

amortidors rondes

L'AMB ha constatat una disminució de la gravetat dels accidents a les rondes gràcies a la col·locació de diferents coixins de xoc col·locats en punts conflictius d'aquesta anella viària metropolitana. Des del 2012, s'han evitat 138 accidents greus gràcies a la instal·lació d'un d'aquests dispositius cada quilòmetre i mig al llarg de les rondes. En aquest sentit, els amortidors redueixen un 80 % les morts en els trams de vies on es troben col·locats. La inversió d'aquesta mesura salvavides assoleix els 500.000 €. 

Aquests dispositius, instal·lats en punts de la via amb alta sinistralitat, minimitzen les conseqüències derivades d'un accident. D'aquesta manera, redueixen la possibilitat que un xoc pugui arribar a ser mortal i, per tant, redueixen la gravetat de l'accident. 

Aquests sistemes de contenció consisteixen en estructures d'acer omplertes de material deformable que recolzen sobre una base lliscant, fet que produeix una desacceleració gradual del vehicle.

Conservació i manteniment de les rondes 

La col·locació dels amortidors forma part d'una estratègia àmplia dins la conservació i el manteniment de les rondes, basada en seguir augmentant la seguretat dels conductors en una de les circumval·lacions més transitades del país, per on diàriament hi circulen més de 200.000 vehicles, és a dir, 60 milions de desplaçaments anuals.

A banda dels amortidors, l'equip de rondes ha portat a terme les següents actuacions que milloren la seguretat dels conductors: 

  • Instal·lació de 2.600 projectors LED repartits al llarg de 34 quilòmetres.
  • Senyalització horitzontal amb línies sonores que adverteixen la sortida de la calçada en zones crítiques.
  • Campanya de reforç de limitació de velocitat mitjançant senyals termoadherents a la calçada.
  • Col·locació de bandes transversals d'alerta en punts d'alta sinistralitat.
  • Campanyes d'asfaltatge que milloren l'adherència del ferm en els ramals que tenen corbes pronunciades.

Documents relacionats
Enllaços relacionats