La plaça Penedès, un espai comunitari i un lloc de trobada per al barri

La plaça Penedès es converteix en un espai identitari per als veïns, una plaça-catifa formada per un mosaic de paviments que acollirà zones d'estar i esbarjo i una bona vista des dels habitatges dels blocs de l'entorn.

Jordi Surroca
Ficha técnica
  • Fecha del proyecto:
    Junio 2014
    Data inicio de la obra:
    --
    Data fin de la obra:
    --
    Fecha de ejecución:
    Mayo 2019
    Municipio:
    Cerdanyola del Vallès
    Superficie:
    1515 m2
    Coste:
    446.160 €
  • Autores:
    Mamen Domingo i Ernest Ferré, arquitectes
    Colaboradores:
    EQUIP Mamen Domingo ¡! Ernest Ferré: Antoni Valls, Roger Roig, Sara Vima, Cristóbal Bryjowski Direcció Executiva: Proido Consultors Estructures: Kubic Consultoria Técnica
    Contratista:
    Pasquina
    Promotores:
    AMB / Ajuntament de Cerdanyola
Premios y reconocimientos

Seleccionada, Premi Internacional de Paisatge Rosa Barba 2016. Categoria: Intersecció. 

Módulo

294,49 €/m2

Descripción

La nova urbanització de la plaça Penedès de Cerdanyola del Vallès transforma un entorn ombrívol entre blocs en un espai públic per a la socialització del veïnat, al mateix temps que supera el repte tècnic de solucionar problemes de desguassos i d'accessibilitat als portals dels edificis. Envoltada per tres bandes per blocs de pisos de nou plantes, dins del conjunt residencial dels anys setanta Cerdanyola 2000, la plaça vol deixar de ser un paisatge anodí per convertir-se en un paisatge propi apreciat per la col·lectivitat.

El projecte planteja una nova geometria amb un pla inclinat —amb pendent longitudinal del 4 % i transversal del 0 %— que comença a la cota del carrer central del conjunt residencial i finalitza al peu dels edificis de manera que s'hi pugui accedir sense graons. La configuració de la plaça parteix d'una solera de formigó doblement armada amb la qual es resolen tant les variacions de cota i pendent previstes com els problemes de desguàs obsolet que presentava la plaça original.

La pavimentació de l'espai es resol amb materials tradicionals, poc tecnològics i de baix cost: peces prefabricades i de pedra natural de diferents mides i colors col·locades com un mosaic, que recorden l'aparença d'un conjunt de catifes i converteixen la plaça en una prolongació de les sales d'estar dels habitatges que l'envolten. 

En clar paral·lelisme amb el mosaic que formen les diferents cultures que conviuen al barri, el resultat final és un nou paisatge de «catifes», amb alguns arbres d'espècies ornamentals diverses col·locats irregularment, que ofereix les millors vistes des de les finestres dels edificis. 



Realització vídeo: El Pack

Dónde