Gual inundable al riu Ripoll

Volver
""
Xuan Yin/IZER

Es construeix un pas fluvial que connecta els camins paral·lels del marge dret i esquerre del riu Ripoll, crea una nova accessibilitat i potencia l'ús social del riu. Aprofitant el moviment de terres es tracen petits desnivells per afavorir la recuperació de les dinàmiques del riu i la naturalització de l'ecosistema fluvial.

Galería de imágenes

Ficha técnica

Fecha del proyecto:
Diciembre 2018
Data inicio de la obra:
--
Data fin de la obra:
--
Fecha de ejecución:
Noviembre 2019
Municipio:
Ripollet
Superficie:
4.470 m2
Coste:
372.651,47 €
Autores:
Mireia Monràs Beltrán (AMB)
Dirección de proyecto:
Mireia Monràs Beltrán (AMB)
Dirección de obra:
Mireia Monràs Beltrán (AMB)
Colaboradores:
Yéssica Ramajo, Roser Garcia, Montserrat Arbiol i Albert Puigdellívol (AMB)
Contratista:
IZER

Financiación

Programa d'inversions: PSG primera convocatòria. Àrea Metropolitana de Barcelona 75 %; Ajuntament de Ripollet 25 %

Descripción

L'objectiu principal del projecte és connectar els passos que permeten travessar el riu des del camí del marge esquerre a l'alçada del poliesportiu fins al polígon del Molí d'en Xec. A més, el projecte també planteja la recuperació de l'ecosistema fluvial mitjançant la retirada de tots els elements inadequats, de manera que hi hagi unes condicions ambientals més bones per afavorir la naturalització del riu Ripoll en aquest tram.

La connexió viària es formalitza a partir d'un camí de formigó de 4 metres d'amplada transitable per a vianants i bicicletes. Té forma de corba perquè des dels camins que coronen els talussos fluvials es pugui baixar a la llera del riu i travessar-la per arribar al marge oposat. Alhora, es conserva el sistema de reg que ve des de la resclosa de Can Clos fins aigües avall de l'àmbit de projecte per garantir temporalment l'ús agrícola que se'n fa a la llera del riu Ripoll. El projecte configura una topografia que facilita la retenció d'aigua en els punts estratègics on es preveu més demanda d'aigua a causa de la presència del canal de reg. La proposta sempre treballa amb espècies de ribera per recuperar l'ecosistema fluvial.

El projecte pretén adequar un espai fluvial d'interès mediambiental per tal de recuperar l'hàbitat natural de ribera i alhora promoure la inclusió social. Les actuacions proposades responen a la necessitat d'actuar en un tram del riu amb un ús social consolidat amb la intenció de solucionar problemes derivats de l'ús extens que se'n fa, però conservant la identitat de l'espai fluvial mitjançant solucions basades en la natura.

Prova: $provaURL