Entorn del Museu Torre Balldovina

L'edifici que es construeix sobre les restes de l'antic molí fariner configura una nova plaça

©Jeroen Van Mieghem
Ficha técnica
  • Fecha del proyecto:
    Febrero 2018
    Data inicio de la obra:
    --
    Data fin de la obra:
    --
    Fecha de ejecución:
    Abril 2020
    Municipio:
    Santa Coloma de Gramenet
    Superficie:

    3.720 m2

    Coste:
    1.264.644 €
  • Dirección de proyecto:
    Claudi Aguiló Riu, Eva Pagés (AMB)
    Dirección de obra:
    María Sánchez (AMB)
    Colaboradores:
    EQUIP AMB: Carles Español, Francesc Germà, Ainhoa Martínez, Mireia Monràs, Cati Montserrat, Daniel Vázquez
    EQUIP EXTERN: BIS structures
    Contratista:
    Copisa
Premios y reconocimientos

Seleccionada, Premis Catalunya Construcció 2021

Financiación

Aquesta intervenció ha estat finançada per:

l'AMB

Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet

 

Descripción

L’objecte del projecte és construir una coberta per a una de les pistes poliesportives exteriors existents al recinte de Can Xarau, que té com a finalitat augmentar les hores i els dies d’ús de l’equipament i protegir-la de la meteorologia adversa. 
L’intervenció dona continuïtat a una primera fase d’ampliació i remodelació del museu, que cobreix les restes arqueològiques del molí fora de l’edifici actual i que, en una fase futura, s’hi uniran per un soterrani. Amb la urbanització, l’entorn es fa més accessible, es recupera un espai públic anteriorment tancat i s’incorpora al programa el reconeixement d’aquest patrimoni de la indústria artesana agrícola.
L’actuació accepta el gran desnivell que separa diagonalment la plaça de Pau Casals i els jardins de la Torre Balldovina i que permetia el funcionament del molí fariner d’origen baixmedieval mogut per aigua. L’edifici que el cobreix formalitza una nova plaça que funciona com a ròtula i s’estén per articular les barreres prèvies en cada un dels seus límits, mitjançant elements prefabricats, grades, graons i rampes de formigó.
 

Dónde