Entorn del Museu Torre Balldovina

La recuperació de l’espai públic de l’entorn dona continuïtat a una primera fase d’ampliació i remodelació del museu. La nova plaça fa de ròtula entre la plaça Pau Casals i els edificis del voltant i s’estén per superar les barreres prèvies i els desnivells mitjançant grades, graons i rampes de formigó.


 

Vista general de l'intervenció
Foto: Jeroen Van Mieghem
Ficha técnica
 • Fecha del proyecto:
  Febrero 2018
  Data inicio de la obra:
  --
  Data fin de la obra:
  --
  Fecha de ejecución:
  Abril 2020
  Municipio:
  Santa Coloma de Gramenet
  Superficie:

  3.720 m2

  Coste:
  1.264.644 €
 • Dirección de proyecto:
  Claudi Aguiló Riu, Eva Pagés (AMB)
  Dirección de obra:
  María Sánchez (AMB)
  Colaboradores:
  EQUIP AMB: Carles Español, Francesc Germà, Ainhoa Martínez, Mireia Monràs, Cati Montserrat, Daniel Vázquez
  EQUIP EXTERN: BIS structures
  Contratista:
  Copisa
Premios y reconocimientos

Seleccionada, Premis Catalunya Construcció 2021

Financiación

AMB

Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet

 

Descripción

Aquesta actuació prioritza el tancament de l’envolupant de la primera fase d’ampliació i remodelació del Museu Torre Balldovina, que cobria les restes arqueològiques del Molí d’en Ribé. Es recupera un espai públic anteriorment tancat i s’incorpora el reconeixement d’aquest patrimoni de la indústria artesana agrícola al programa museístic.

La divisió del projecte global en fases permet adaptar les actuacions a les necessitats i capacitats econòmiques de cada moment.

El projecte accepta el gran desnivell que separa diagonalment la plaça de Pau Casals i els jardins de la Torre Balldovina, que permetia el funcionament del molí fariner d’origen baixmedieval mogut per aigua. L’edifici que el cobreix formalitza una nova plaça que funciona com a ròtula i s’estén per articular les barreres prèvies en cada un dels seus límits, mitjançant elements prefabricats, grades, graons i rampes de formigó. Una nova rampa accessible obre un camí a l’antic hipogeu-refugi.
 

Dónde